Un pahar de vin si un pahar de bere expuse pe un bar
Adriana Banu

Adriana Banu

Sunt încântată să scriu pentru acest site! Este o adevărată resursă imparțială pentru sfaturi despre nutriție, slăbit și fitness. În zilele noastre, este greu să găsești un astfel de loc de unde poți obține păreri calificate despre lucruri de care corpul tău are nevoie.

Este mai sănătos consumul de bere sau consumul de vin?

Consumul moderat de alcool este asociat cu scăderea riscurilor de apariție a bolilor cardiovasculare, putând chiar să diminueze riscul de apariție a diabetului de tip 2.

Totuși, impactul alcoolului asupra sănătății este unul complex. Consumul zilnic de alcool, în exces față de dozele recomandate, crește riscul apariției de boli cardiovasculare, tensiune arterială, boli ale ficatului și poate crește riscul de apariție a unor tipuri de cancer.

Așadar, atunci când bei alcool, cel mai important este să evaluezi cantitatea de alcool pe care o consumi înainte de a te uita la ce tip de băutură alcoolică vei bea. Atât berea, cât și vinul, dacă sunt consumate în cantități moderate, pot să ofere anumite beneficii pentru sănătate.

Vezi și: Alcoolul care conține cele mai puține calorii

Studiile au arătat că berea, vinul și băuturile tari au, toate, un rol benefic asupra sănătății.

Deși vinul are și un aport suplimentar de antioxidanți, datorită strugurilor, unele studii efectuate pe un număr relevant de subiecți au arătat că, indiferent de sursa de alcool, toate aceste băuturi sunt bune pentru sănătate.

Diverse site-uri web, care compară beneficiile asupra sănătății oferite de bere și vin, au avut concluzii diferite, în această privință.

Healthline (1) sugerează că berea ar fi pe primul loc, dar BBC (2) ajunge la concluzia că vinul roșu primește cele mai multe voturi, în privința celei mai sănătoase băuturi. De fapt, ambele băuturi pot fi considerate a fi sănătoase pentru organism.

Care băutură are un aport mai mic de calorii: berea sau vinul?

Studiile, care au fost efectuate pe durate scurte de timp, au arătat că un consum moderat de alcool nu conduce la creșterea în greutate (3).

Totuși, consumul de alcool peste limitele recomandate, indiferent dacă este vorba despre vin sau bere, poate să adauge un exces de calorii în dietă, iar aceasta vă conduce la creșterea în greutate.

Ar putea să existe diferențela nivel de individ cu privire la modul în care consumul de alcool afectează greutatea corporală, iar alte studii, de lungă durată, sunt necesare pentru a înțelege modul în care consumul de alcool afectează greutatea corporală.

Un pahar de vin, considerat a avea aproximativ 200 ml, conține aproximativ 125 de calorii.

O doză de bere, care are aproximativ 500 ml, conține aproximativ 150 de calorii. Totuși, anumite tipuri de bere pot avea până la 350 de calorii per doză.

Berea, vinul și sănătatea inimii

Mai multe studii au arătat că un consum redus până la moderat de alcool ar putea să fie asociat cu beneficii, pe termen lung, asupra sănătății inimii.

Studiile au arătat că vinul, berea și băuturile tari au un rol benefic, deși vinul roșu este considerat a fi cel mai bun pentru sănătatea inimii.

O recenzie din 1996 (4) sugerează că motivul pentru care alcoolul, consumat cu moderație, oferă beneficii sănătății, este datorat pur și simplu alcoolului propriu-zis și nu altor componente care se găsesc în vin sau în bere.

Un studiu din 2003 (5), care a analizat date cu privire la peste 38.000 de subiecți strânse timp de peste 12 ani, a arătat că un consum moderat al oricărui tip de alcool a scăzut șansele de apariție ale infarctului miocardic. Tipul de alcool consumat nu era determinant.

De asemenea, un studiu efectuat de Harvard Health (6), sugerează că tipul de alcool consumat nu este relevant pentru sănătatea inimii atât timp cât discutăm despre un consum moderat.

Este adevărat că vinul roșu are un aport suplimentar de antioxidanți datorită strugurilor. De asemenea, și berea poate să aibă un aport de antioxidanți, deși se consideră că acesta este inferior celui conținut de vin.

Vezi și: Poți să te îngrași de la bere?

Vitaminele, mineralele și antioxidanții din bere și vin

Berea este, de obicei, făcută din cereale, drojdie și hamei. Cele mai mute calorii din bere provin din carbohidrați și alcool. Berea conține și vitamina B, seleniu și potasiu.

De fapt, berea poate să ofere și un aport de proteine și fibre. Profesorul Charlie Bamforth de la Univeritatea din California, Davis, într-un articol NPR din 2014 (7), sugera că berea este și o sursă de siliciu care ajută la întărirea oaselor.

Vinul este, desigur, făcut din struguri, nu din cereale și hamei. De aceea, unii dintre nutrienții din struguri se regăsesc și în vin.

Un pahar de vin poate să ofere și un mic aport de vitamina B6, magneziu, potasiu și fier.

Reservatrol este un antioxidant din struguri, care se găsește și în vin. Reservatrolul este considerat a fi un anti-inflamator, o substanță anti-cancerigenă și care, probabil, ajută și la prelungirea vieții (8).

Se presupune că reservatrolul joacă un rol activ în alimentația francezilor deoarece aceștia consumă cantități mari de unt, precum și alte mâncăruri grase, însă au un risc scăzut de boli cardiovasculare.

În privința acestui paradox, se consideră că reservatrolul oferă o protecție suplimentară împotriva bolilor cardiovasculare.

Pe de altă parte, nu toate studiile au arătat că reservatrolul are efecte benefice asupra sănătății. Așadar, este nevoie de studii suplimentare.

Profesorul Bamforth sugerează, de asemenea, că berea este o sursă de antioxidanți, iar antioxidanții din bere ar putea să se absoarbă mai ușor în tractul digestiv, comparativ cu cei din vin.

Ce ar trebui să mănânci atunci când bei bere sau vin?

Alcoolul care ajunge în sânge are impact asupra tuturor sistemelor din corp. Desigur, asta înseamnă că alcoolul afectează și funcționarea creierului și judecata.

Consumul de alcool în exces poate să influențele alegerea alimentelor, înclinând balanța asupra celor cu un conținut caloric mai ridicat. Dacă te gândești să alegi dintre bere și vin, atunci ar fi bine să iei în considerare și mâncărurile pe care le vei consuma cu fiecare dintre băuturi.

Este mai probabil să mănânci mai multe grăsimi și calorii împreună cu berea? Sau poate vrei un desert și ai dori un pahar de vin?

Indiferent de tipul de alcool pe care-l preferi, este bine să alegi o băutură care te poate menține în zona de consum moderat.

Consumul în exces al oricărui tip de alcool poate să-ți scadă apetitul pentru orice mâncăruri (și pentru orice altceva).

Concluzie: este mai sănătoasă berea sau vinul?

Există argumente potrivit cărora fie vinul, fie berea este băutura alcoolică mai sănătoasă. Ambele băuturi pot oferi beneficii potențiale pentru sănătate atâta timp cât sunt consumate cu moderație.

Ambele au un aport de antioxidanți și conțin anumiți micronutrienți. Cel mai important factor pe care trebuie să-l iei în considerare față de consumul de alcool este cantitatea.

Dacă alegi să bei, trebuie să te încadrezi în dozele zilnice recomandate, respectiv o cantitate standard sau mai puțin în cazul femeilor și două cantități standard sau mai puțin, în cazul bărbaților.

Consumul peste dozele zilnice recomandate, indiferent dacă este vorba despre bere sau vin, poate expune sănătatea la anumite riscuri.

DĂ SHARE LA ARTICOL:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *