Sare grunjoasă de Himalaya
Adriana Banu

Adriana Banu

Sunt încântată să scriu pentru acest site! Este o adevărată resursă imparțială pentru sfaturi despre nutriție, slăbit și fitness. În zilele noastre, este greu să găsești un astfel de loc de unde poți obține păreri calificate despre lucruri de care corpul tău are nevoie.

Este mai bună sarea din Himalaya decât sarea de mare?

Majoritatea magazinelor alimentare oferă o varietate de tipuri de sare: tradițională, de mare și sare roz de Himalaya. Diferența dintre aceste tipuri de sare este, în principal, legată de proveniența acestora și de modul în care acestea sunt prelucrate.

De exemplu, sarea tradițională (de masă) este extrasă din subteran, în timp ce sarea de mare este evaporată din ocean sau altă sursă de apă sărată.

Sarea de masă este prelucrată, astfel încât impuritățile sunt eliminate, dar sarea himalayană poate avea și alte componente, de exemplu alte minerale. Sarea de masă conține, adesea, agenți anti-aglutinare, care nu permită acestea să devină grunjoasă.

Sarea de Himalaya este extrasă din zona montană a Pakistanului. Sarea de Himalaya este rozalie întrucât conține unele „impurități“, cum ar fi minerale naturale.

De fapt, unele site-uri sugerează că sarea din Himalaya conține până la 84 de urme de minerale. Acesta este motivul pentru unele site-uri susțin că sarea din Himalaya este mai bună decât sarea de masă tradițională.

Chiar dacă sarea de mare și cea de Himalaya pot conține urme de minerale, acestea sunt insuficiente pentru a avea vreo contribuție semnificativă la dietă.

Spre exemplu, aproape că nu există vreo diferență în privința nivelului sodiului, între cele diferitele tipuri de sare.

Indiferent de tipul de sare pe care-l alegi, rămâne aceeași indicație. Consumă sarea cu moderație.

Sarea de Himalaya este benefică sănătății?

Nu există vreo dovadă privind beneficiile asupra sănătății oferite de sarea de Himalaya, comparativ cu sarea de mare.

Cristalul de sare din Himalaya (1) face referire la două studii care analizează beneficiile sării de mare din Himalaya asupra sănătății. Site-ul sugerează că utilizarea de sare din Himalaya poate fi folosită pe post de supliment alimentar natural și sigur.

Totuși, studiile citate pe site nu sunt unele care să fi fost recenzate de oameni de știință și nici nu au fost publicate de jurnale științifice.

Acest lucru este considerat un standard, pentru orice cercetare serioasă.

Studiile respective, care au fost limitate, nu au fost repetate și este necesar să fie efectuate mai multe cercetări, înainte ca să putem susținute că sarea de Himalaya aduce beneficii sănătății.

Chiar dacă sarea de Himalaya are unele urme de minerale, aceste cantități sunt atât de mici, încât nu au vreo contribuție semnificativă (2).

Atât sarea de mare, cât și cea din Himalaya, sunt mai puțin prelucrate industrial, comparativ cu sarea de masă.

Sarea de masă conține aditivi, pentru a preveni aglomerarea, în timp ce sarea de Himalaya și cea de mare, de obicei, nu conțin astfel de aditivi.

Conținutul de sodiu din sarea de Himalaya și cea de mare

Spre surprinderea multora, sarea de mare, cea de masă și cea de Himalaya au cam același conținut de sodiu.

Cele trei tipuri de sare conțin aproximativ 98% clorură de sodiu. Sarea de Himalaya și cea de mare pot fi vândute în cristale de dimensiuni mai mari, comparativ cu sarea de masă.

Deci, dacă măsori cantitatea de sare dintr-o linguriță, întrucât cristalele sunt mai mari, atunci vei avea o cantitate mai mică de sare.

Dacă compari sarea de Himalaya cu cea de mare, care sunt mai fine, atunci conținutul de sodiu va fi foarte asemănător, deoarece cristalele au cam aceeași dimensiune.

Sarea de Himalaya și cea de mare pot să fie puțin mai sărate, față de sarea de masă, astfel încât va fi necesar să pui mai puțin din aceste două tipuri de sare, pentru ca să obții același gust al mâncării.

Acest lucru ar putea să aibă unele beneficii, pentru cele două tipuri de sare, deoarece vei utiliza o cantitate mai mică de sare. Cu toate acestea, salinitatea sării de Himalaya și cea a sării de mare este, fără îndoială, la fel.

Aportul de sare și sănătatea

Deseori, sarea de Himalaya și cea de mare pot fi comercializate ca fiind „mai sănătoase“. Chiar dacă acestea pot să conțină unele minerale, aportul acestor nutrienți, comparativ cu sarea de masă, este extrem de redus.

Faptul că sarea este de culoarea roz sau gri nu înseamnă că poți utiliza oricât de mult, gândind că-ți va crește aportul de minerale.

Sodiul este utilizat de organism pentru impulsul nervos, contracția musculară și ca fluid de echilibru.

Recomandările actuale sunt de a limita aportul de sodiu la mai puțin de 2300 mg pe zi.

Cu toate acestea, majoritatea americanilor depășesc cu mult această cantitate, deoarece alimentele ambalate sunt bogate în sodiu.

Un studiu din 2009 (3), care examinează datele de la peste 177.000 de persoane, sugerează că un aport mare de sare este asociat cu un risc crescut de accident vascular cerebral și boli cardiovasculare.

Un alt studiu din 2013 (4) sugerează că scăderea nivelului de sodiu poate reduce riscul de tensiune arterială, accident vascular cerebral și boli cardiovasculare, la adulți.

Aceste studii sugerează că monitorizarea nivelului de sodiu poate fi benefică pentru sănătatea inimii.

Dacă încerci să reduci aportul de sodiu, trebuie să te concentrezi pe reducerea alimentelor prelucrate și ambalate.

Potrivit unui studiu CDC, 90% din aportul de sodiu al americanilor provine din alimentele ambalate și din restaurantele tip fast-food.

Adăugarea de sare acasă, la alimentele consumate, contribuie doar cu aproximativ 5% la aportul de sodiu. Acest lucru sugerează că majoritatea americanilor mănâncă mai multe alimente ambalate, în comparație cu mâncarea gătită acasă.

Dacă ai mânca mai multă mâncare gătită acasă, atunci pur și simplu ai putea să reduci aportul de sodiu.

Nivelurile de iod

Adăugarea de iod la sare este un mod eficient de a elimina deficiența de iod care există în dietele din lumea dezvoltată.

Sarea de Himalaya nu are la fel de mult iod ca sarea iodată. Prin urmare, dacă cineva are un deficit potențial de iod, poate fi recomandat consumul de sare iodată.

Concluzie: sarea de Himalaya este mai bună decât sarea de mare?

Atât sarea de mare, cât și cea de Himalaya, conțin același nivel de sodiu. De fapt, nu există o diferență notabilă între nivelul de sodiu al acestor produse, comparativ cu cel al sării de masă.

În schimb, între aceste tipuri de sare, dimensiunea cristalului de sare și conținutul de minerale poate fi diferit. Atât sarea de mare, cât și sarea de Himalaya, pot conține unele urme de minerale.

Cu toate acestea, cantitatea de minerale din aceste săruri este destul de scăzută, fiind de aproximativ 2% sau chiar mai puțin. Prin urmare, sarea de mare și cea de Himalaya nu pot să aibă un aport semnificativ de minerale asupra organismului.

Nu există dovezi științifice care să demonstreze că sarea de Himalaya este mai sănătoasă decât cea de mare. Ambele tipuri de sare pot fi utilizate doar cu moderație.

Atât sarea de mare, cât și cea de Himalaya, sunt mai puțin procesate, comparativ cu sarea de masă dar, pe de altă parte, pot avea un nivel de iod mai redus.

Sarea de Himalaya și cea de mare pot să aibă un gust mai puternic decât sarea obișnuită, astfel încât, probabil, vei utiliza mai puțină cantitate pentru gătit.

Acest lucru poate fi util, dacă dorești să scazi aportul zilnic de sodiu.

DĂ SHARE LA ARTICOL:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Femeie care face yoga.

Poți să slăbești făcând yoga?

Deși yoga există de mii de ani, a devenit tot mai răspândită în ultima perioadă. Este o disciplină fizică, mentală și spirituală originară din India

Ce este o calorie?

„Câte calorii are asta?” Este o preocupare comună atunci când privim etichetele produselor alimentare. Ce este o calorie? De ce ne concentram atât de mult