Alcoolul poate fi considerat benefic pentru organism, dar și o otravă. Dacă nu consumi regulat alcool, în general este recomandat să NU începi să bei doar pentru a obține beneficii pentru sănătate. Totuși, dacă deja consumi alcool, este important să o faci cu moderație.
O porție standard de vin se consideră a fi aproximativ 150 ml (12,5% alcool), iar o porție standard de băutură tare este de aproximativ 50 ml. Desigur, un „pahar de vin” sau un „shot” pot avea și dimensiuni mult mai mari.
Conform unor studii, consumul moderat de alcool, până la un pahar per zi pentru femei și până la două pahare pentru bărbați, pot avea efecte benefice pentru sănătate.
Totuși, consumul de băuturi peste cel moderat, are efectul opus, adică poate avea efecte multe negative asupra sănătății.
Unele studii au demonstrat că etanolul din alcool este benefic pentru organism și nu alte ingrediente care se regăsesc în vin, bere sau băuturi tari.
De fapt, cele mai multe studii arată că un consum în doze moderate al oricărui tip de alcool poate să conducă la unele beneficii. Așadar, nu se poate spune neapărat că votca este mai bună decât vinul sau invers. În schimb, principala preocupare este ca alcoolul să fie consumat în porții moderate, pentru a nu influența negativ sănătatea.
Vezi și:
Alcoolul hipocaloric
Alcoolul te poate îngrășa?
Efectul consumului de alcool asupra sănătății
Conform unui studiu din 2007 (1), efectul pe care-l are alcoolul asupra sănătății este un fel de sabie cu două tăișuri.
Consumul de băuturi alcoolice sub sau până la nivelul moderat este considerat a fi benefic pentru sistemul cardiovascular. Astfel, consumul moderat de alcool poate să ajute la îmbunătățirea sensibilității la insulină și la creșterea nivelului de colesterol HDL bun.
Harvard Health (2) sugerează că datele cumulate din aproximativ 100 de studii au arătat o corelație inversă între consumul moderat de alcool și riscul unui atac cerebral, infarct sau deces din boli cardiovasculare.
Conținutul de alcool din vin sau din votcă poate fi asociat cu o inimă sănătoasă. Cel mai important aspect pe care nutriționiștii îl subliniază este să nu depășești doza zilnică recomandată.
De fapt, ești pe o muchie de cuțit, atunci când bei, iar granița se numește cantitatea de alcool pe care o bei.
Dacă bei mai mult decât doza zilnică recomandată, atunci îți va crește riscul de tensiune arterială și, de asemenea, riscul de infarct miocardic.
Alte beneficii potențiale ale consumului moderat de alcool
Consumul moderat de alcool a fost asociat cu alte beneficii ale sănătății.
Un studiu realizat de Nurses’ Health a arătat că pietrele la rinichi și diabetul de tip 2 sunt mai puțin probabil să apară la persoanele care consumă moderat alcool, comparativ cu cele care nu beau deloc.
Pe de altă parte, persoanele care consumă mult alcool nu aveau o incidență scăzută a pietrelor la rinichi și nici a diabetului de tip 2.
Este mai importantă cantitatea de alcool pe care o consumi față de tipul de băutură aleasă
Atunci când comparăm diverse tipuri de băuturi alcoolice, tipul de băutură nu este atât de important precum este cantitatea de alcool. Există multe cercetări care sugerează că beneficiile care se observă la persoanele care consumă cu moderație alcool nu se regăsesc și la cele care au un consum mai ridicat.
Consumul excesiv de alcool, indiferent dacă provine din vin sau votcă, poate să determine o creștere a riscului de apariție a următoarelor boli (3): tensiune arterială, boli cardiace, atac cerebral, boli ale ficatului și o creștere a riscului de apariție a anumitor tipuri de cancer.
Nu este același lucru dacă bei șapte pahare de băuturi alcoolice într-o singură noapte, comparativ cu un consum zilnic al unui singur pahar, timp de o săptămână.
Consumul moderat de alcool este, întotdeauna, recomandat. Consumul peste dozele recomandate, în funcție de cantitate, poate avea efecte pozitive sau, din contră, negative asupra sănătății.
În cazul în care consumul de alcool te ajută să-ți controlezi aportul de alcool din organism, atunci este mai recomandat să bei votcă. Pe de altă parte, dacă ai tendința de a consuma prea multă votcă, ai putea să schimbi către vin, spre exemplu, sau să elimini complet consumul de alcool.
Contraindicații la consumul de alcool, în oricare dintre forme
Chiar dacă au existat studii care au sugerat unele posibile beneficii ale consumului moderat de alcool, pot exista situații în care consumul de alcool este contraindicat.
Alcoolul poate să-ți strice somnul, precum și unele dintre funcțiile mentale. Alcoolul ar putea interacționa cu diverse tratamente medicale. Așadar, în cazul în care urmezi vreo medicație, ar trebui să ceri opinia medicului înainte de a consuma alcool.
În cazul femeilor, consumul a 2 pahare per zi, în loc de unul singur, poate crește riscul de cancer la sân cu 41%, conform unui studiu care a fost efectuat pe 320.000 de femei.
Testele genetice sunt importante în a stabili probabilitatea de alcoolism sau modul în care corpul metabolizează alcoolul. Așadar, dacă există membri ai familiei care au probleme cu alcoolismul, ar putea să fie mai bine să nu mai consumi deloc alcool.
Femeile însărcinate sau care alăptează ar trebui să nu consume alcool. Dacă există condiții medicale care-ți afectează inima, sistemul digestiv, rinichii sau ficatul, ar trebui să consumi alcool doar după ce discuți cu doctorul.
Dacă nu consumi alcool, este recomandat să nu începi să consumi.
Concluzie: votcă sau vin?
De obicei, se consideră că vinul este o băutură „sănătoasă”, pentru că vinul este o sursă de antioxidanți. Chiar dacă este adevărat, studiile au arătat că beneficiile consumului de alcool se pot obține din consumul oricărei băuturi alcoolice, nu doar a vinului.
Nu s-a demonstrat că votca ar avea beneficii mai mari asupra sănătății față de vin sau de alte băuturi. Un pahar de 50 ml de votcă pură de 50 grade conține cam aceeași cantitate de alcool, față de un pahar de 150 ml de vin.
Cantitatea totală de alcool pe care o consumi este un factor mai importantcomparativ cu tipul de alcool pe care-l consumi. Este recomandat consumul până la nivelul maxim per zi.
Consumul de alcool peste cantitatea moderată poate să aibă efectul opus, indiferent de sursă, putând crește riscul deboli cardiovasculare, infarct, boli ale ficatului și unele tipuri de cancer.