Orezul negru este, de secole, un aliment elegant; în China antică, acesta era folosit doar pentru capetele încoronate. În prezent, din ce în ce mai mulți oameni doresc să încerce acest tip de orez. Orezul negru are această culoare datorită unei concentrații mari din compușii numiți antocianine. Antocianinele sunt aceleași substanțe care colorează fructe cum ar fi afine, struguri, mure sau acai, în purpuriu și albastru.
Mai multe cercetări au demonstrat că alimentele care conțin antocianine pot să aibă efecte benefice pentru sănătate, deoarece antocianinele sunt o sursă bogată de antioxidanți.
Se știe că orezul brun are un conținut mai ridicat de antioxidanți, fibre și alți nutrienți, comparativ cu cel alb.
Deși este mai dificil de procurat, orezul negru oferă mai multe beneficii pentru sănătate. Dacă ești în căutarea unei alternative la orezul simplu sau vrei să diversifici, în mod sănătos, alimentația pe bază de cereale, atunci orezul negru poate fi o sursă excelentă pentru mai mulți nutrienți.
Conținut:
Beneficiile pentru sănătate oferite de antocianine
În alimente se găsesc peste 600 de tipuri de antocianine. Antocianinele dau culoarea albastru/purpuriu/roșu multor fructe, legume, dar și orezului negru.
În numeroase studii de specialitate, antocianinele au fost prezentate ca având efecte antiinflamatorii, oferind protecție împotriva cancerului, diabetului, obezității și bolilor cardiovasculare (1).
Un studiu (2) a constatat că antocianinele din orezul negru au avut un efect de protejare împotriva acțiunii speciilor reactive de oxigen (ROS). ROS pot să dăuneze celulelor din corp, așa încât protejarea împotriva ROS poate oferi mai multe beneficii.
Conform articolului 2010 CNN (3), aproximativ 10 linguri de orez negru fiert conțin o cantitate de antocianine egală cu o lingură de afine proaspete.
Beneficiile pentru sănătate oferite de tărâțele de orez negru
Majoritatea antocianinelor din orezul negru se găsesc în stratul de tărâțe. Consumul de orez negru este o modalitate ușoară de a obține această bogată sursă de antocianine, însă cercetătorii sugerează (4) că utilizarea tărâțelor de orez negru ar putea fi o modalitate mai ieftină de a crește consumul de antioxidanți.
În viitorul apropiat, producătorii de alimente ar putea adăuga tărâțe de orez negru unor alimente, pentru a le crește valoarea nutritivă sau chiar să-ți dea posibilitatea să presari aceste tărâțe pe mâncare. Un alt beneficiu al tărâțelor de orez negru este conținutul ridicat de vitamina E, care este și un antioxidant.
Dacă cumperi orez negru, poți să-l pui uscat într-o râșniță de cafea, pentru a-l transforma într-o pulbere. Poți presăra această pulbere pe diverse alimente, cum ar fi proteine, pentru ca să adaugi un antioxidant în alimentație.
Tărâțele de orez negru pot fi utilizate ca alternativă la colorarea alimentelor, întrucât au un pigment negru natural.
Este important de reținut că aportul crescut de orez negru sau de tărâțe de orez negru nu poate să înlocuiască fructele și legumele, din regimul alimentar.
Cercetătorii subliniază că este important să obții o varietate de antioxidanți din diferite surse alimentare, pentru a obține cele mai mari beneficii pentru sănătate.
Conținut ridicat de nutrienți
Orezul negru nu are doar un conținut ridicat de antioxidanți, ci este și o sursă de multe vitamine și minerale. Orezul negru cu boabe întregi este o sursă bună (5) de minerale, de exemplu magneziu și mangan.
Persoanelor care urmează o dietă occidentală poate să le fie dificil să aibă un aport suficient de magneziu, însă un astfel de aport poate ajuta la reducerea tensiunii arteriale.
Orezul negru este mai bogat în proteine, fier și fibră, în comparație cu orezul brun sau alb (6). Prin urmare, acesta poate fi o alternativă mai sănătoasă, în comparație cu acestea din urmă.
Totuși, gustul și textura orezului negru ar putea să nu fie pe placul unora. La fel ca orezul brun, cel negru poate să fie greu de mestecat și cu un gust puțin leșios, comparativ cu orezul alb.
Cu toate acestea, beneficiile nutriționale întrec aceste neajunsuri, astfel încât ar trebui să încerci orezul negru, dacă-l poți găsi la magazin.
Unde îl poți găsi?
Odată cu creșterea cererii de orez negru în SUA și în alte părți ale lumii, orezul negru devine din ce în ce mai popular. Majoritatea magazinelor de specialitate și a celor de produse alimentare sănătoase vând orez negru. Dacă orezul negru continuă să crească în popularitate, mai multe lanțuri de magazine alimentare vor începe să-l comercializeze.
Orezul negru este, încă, cultivat în anumite zone din Asia, chiar dacă nu este larg răspândit. Dacă-ți faci griji datorită nivelului de arsenic din acest orez, atunci poți mânca orez împreună cu o varietate de alte cereale.
Unii experți sugerează că obținerea orezului cultivat în mod ecologic poate reduce scădea nivelul de arsenic din orez. Există companii care se aprovizionează cu orez negru din fermele ecologice.
În ce mâncăruri este bine să adaugi orezul negru?
Orezul negru poate fi utilizat în locul orezului alb, nu trebuie decât să ții cont de faptul că este puțin mai tare.
Tărâțele de orez negru pot fi adăugate la unele mâncăruri. Poți să-ți prepari singur pulberea de tărâțe, prin măcinarea orezului negru într-o râșniță de cafea. Această pulbere ar putea fi presărată pe salate, pe terciul de ovăz sau amestecat cu cartofi etc.
Adăugarea de orez negru în salate poate să schimbe textura mâncării. De asemenea, poți încerca să adaugi orezul negru în dulciuri cum ar fi budinca de orez.
Reține că, dacă nu vrei să mănânci doar orez negru, atunci îl poți amesteca cu cel alb sau cel brun.
Concluzie
Orezul negru, care a fost cultivat de secole în Asia, a fost utilizat ca aliment pentru capetele încoronate. Chiar dacă este destul de greu de procurat, cercetătorii au descoperit că orezul negru este o sursă concentrată de antocianine antioxidante.
Antocianinele pot proteja celulele de deteriorarea produsă de radicalii liberi și pot proteja împotriva anumitor forme de cancer și boli cardiace.
Din această cauză, orezul negru poate să înlocuiască alte alimente, cum ar fi orezul alb sau pastele albe. Deși orezul negru este o sursă concentrată de antioxidanți, experții în domeniul sănătății subliniază că acesta nu ar trebui să înlocuiască consumul unei varietăți de cereale, fructe și legume.
Chiar dacă orezul negru reprezintă o bună sursă de antocianine, același lucru este valabil și în cazul fructelor și legumelor.