Farfurie cu iaurt grecesc, ornată cu frunze verzi

Este iaurtul grecesc bun pentru dumneavoastră?

Beneficiile iaurtului grecesc față de iaurtul tradițional

În revistele actuale de fitness și nutriție, atenția tuturor este ațintită asupra iaurtului grecesc și a beneficiilor sale datorită profilului său nutritiv. Vânzările de iaurt grecesc conform datelor s-au dublat (în fiecare an) începând cu 2006. Unii preferă iaurtul grecesc datorită gustului său mai tangibil și mai puțin dulce, în timp ce alții spun că este mult mai cremos decât iaurtul simplu. Dar este într-adevăr și mai sănătos decât iaurtul obișnuit?

În primul rând, trebuie să știți că ambele tipuri de iaurt, atunci când conținutul lor este scăzut în grăsimi, pot face parte dintr-o dietă sănătoasă. Acest lucru se datorează faptului că ambele iaurturi sunt sărace în calorii, bogate în calciu, precum și în probiotice.

Iaurtul grecesc este sărac în calorii

Cu toate acestea, există un avantaj care face ca iaurtul grecesc să fie în topul diferitelor tipuri de iaurt. Cu aproape același număr de calorii ca și iaurtul obișnuit, poate conține dublul proteinelor, eliminând în același timp zahărul conținut la jumătate.

Pentru oricine care caută un iaurt mai cremos, cu ceva mai multe proteine și un profil scăzut de zahăr, alegerea iaurtului grecesc este o idee foarte bună.

Profilul nutrițional al iaurtului grecesc

Mai jos puteți afla de ce iaurtul grecesc are un profil nutrițional atât de mare:

Proteine

Iaurtul în stil grecesc are un conținut ridicat de proteine, deci menține senzația de sațietate pentru mai mult timp. În mod specific, o porție obișnuită de 200 de grame conține undeva între 15 și 20 de grame de proteine. Această cantitate corespunde aproximativ cu 80-100 de grame de carne slabă.

Acest conținut ridicat de proteine îl face un substitut excelent pentru vegetarieni, care de multe ori se luptă să obțină suficiente proteine din sursele lor de hrană. În comparație, iaurtul obișnuit furnizează 9 grame de proteine la o porție de 200 de grame ceea ce înseamnă că s-ar putea să vi se facă foame mult mai repede.

Glucide

Pentru dietele care sugerează gustări cu conținut scăzut de carbohidrați, iaurtul grecesc este o alegere foarte bună. Conține în mod specific aproximativ jumătate din carbohidrații (5-8 grame) pe care îî conține în mod obișnuit varianta obișnuită de iaurt (13-17 grame). Mai mult, în timpul procedurii de strecurare, o cantitate mare de zahăr lactoză este îndepărtată, oferind astfel iaurtului grecesc o probabilitate mai mică de a provoca reacții celor care sunt intoleranți la lactoză.

Este bine de știut însă că ambele tipuri de iaurturi pot conține doze mari de carbohidrați dacă au adaos fie de zahăr, fie de un îndulcitor alternativ. Astfel, indiferent de tipul de iaurt pe care îl veți alege, optați pentru cel care conține mai puțin zahăr.

Grăsimi

În ceea ce privește conținutul de grăsimi din iaurtul grecesc, rețineți că în doar 250 de grame de iaurt grecesc se găsesc 16 grame de grăsimi saturate. Asta înseamnă că un astfel de iaurt conține 80% din cantitatea zilnică totală de grăsimi, dacă urmați o dietă cu un consum aproximativ de 2000 de calorii.

Deși în ultima vreme grăsimile saturate au fost învinovățite de creșterea colesterolului rău, totuși, s-au înregistrat beneficii semnificative pentru sănătate, atunci când sunt înlocuite cu grăsimi mono sau poli-nesaturate. Astfel, dacă alegeți iaurtul grecesc, optați pentru versiunile cu conținut scăzut de grăsimi sau fără grăsimi.

Sodiu

Un iaurt grecesc clasic conține 50 de mg. de sodiu, aproape jumătate din conținutul majorității iaurturilor obișnuite. Este cunoscut deja faptul că un consum ridicat de sare poate crește tensiunea arterială și, prin urmare, riscul de hipertensiune și alte probleme legate de inimă.

Conform ghidurilor dietetice, oamenii sunt încurajați să limiteze aportul de sodiu la 2.300 de mg. pe zi sau 1.500 de mg. dacă au peste 50 de ani. Aceste recomandări au fost stabilite indiferent de tipul diferit de boli (diabet, hipertensiune sau boli de rinichi).

Calciu

Deși iaurtul grecesc conține mai puțin calciu decât varianta de iaurt obișnuită; asta pentru că iaurtul grecesc este strecurat. Cu toate acestea, conține totuși o cantitate decentă din acest nutrient.

O porție de 200 de grame conține aproximativ 20% din doza zilnică recomandată. Dacă totuși sunteți îngrijorați cu privire la aportul de calciu din alimente, sfatul dieteticienilor este să consumați migdale, lapte și semințe.

Dacă încă nu sunteți hotărâți cu privire la ce iaurt să alegeți, comparați etichetele nutriționale de mai jos și descoperiți de ce iaurtul grecesc este mult mai bun decât cel obișnuit.

Iaurt grecesc (200 grame, fără grăsimi) Iaurt obișnuit (200 grame, fără grăsimi)
Calorii 90 80
Grăsimi 0 gr 0 gr
Colesterol 10 mg 5 mg
Sodiu 50 mg 120 mg
Zahăr 6 gr 12 gr
Proteine 15 gr 9 gr
Calciu 15% din o dietă de 2000 de calorii 30% din o dietă de 2000 de calorii

Iaurtul grecesc este bun pentru dumneavoastră.

În cele din urmă, dacă veți opta pentru iaurtul grecesc, puteți profita cu ușurință de potențialul său de a fi versatil. De exemplu, amestecați-l cu condimente precum mărar, pătrunjel și usturoi pentru a crea un sos unic grecesc numit „tzatziki”.

Bucurați-vă de sos folosind felii de castraveți, morcovi sau pâine simplă. De asemenea, îl puteți face bogat în fibre adăugând niște afine sau granola. De asemenea, puteți înlocui smântâna plină de grăsimi din tacos cu iaurt grecesc.

În general, iaurtul grecesc este cel mai bun substituent pentru ingrediente grase precum maioneza, untul și brânza cremoasă. Gustul său este unic și poate avea un efect răcoritor.

În ceea ce privește prețul, este adevărat că uneori iaurturile în stil grecesc sunt mai scumpe decât cele obișnuite. Cu toate acestea, dacă luați în considerare beneficiile pentru sănătate ale iaurtului pe care îl alegeți, atunci este mai bine să mergeți pe varianta grecească.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *