Masă plină cu iaurt congelat servit alături de fructe proaspete

Este iaurtul congelat sănătos?

De cele mai multe ori, iaurtul congelat este considerat a fi mai sănătos decât înghețata, deoarece înghețata este cunoscută a fi bogată în grăsimi și zahăr și, prin urmare, bogată în calorii. În același timp, iaurtul simplu proaspăt are un conținut scăzut de zahăr, grăsimi și calorii, fiind o sursă de probiotice, calciu și potasiu.

Deci, asta înseamnă că iaurtul congelat este sănătos? Din păcate, iaurtul congelat poate să conțină zaharuri adăugate, ceea ce îi crește aportul caloric.

Porțiile de servire de iaurt congelat pot fi destul de mari.

Apoi, vin topping-urile pe care le puteți adăuga, care suplimentează și mai mult aportul caloric și zahărul ingerat.

Prin urmare, o porție de iaurt congelat poate să ajungă să conțină mai multe calorii și zahăr decât o porție de înghețată.

Cantitatea de probiotice din iaurtul congelat poate varia; tehnica de congelare folosită pentru unele iaurturi congelate ar putea scădea cantitatea de culturi active în comparație cu iaurtul proaspăt.

Conținutul nutrițional al iaurturilor congelate poate varia în funcție de producător.

În general, iaurtul congelat este de obicei mai bogat în zaharuri decât s-ar putea crede și ar trebui tratat ca orice alt desert.

Conținut de zahăr

Toate produsele lactate sunt o sursă naturală de lactoză.

Când citiți o etichetă nutrițională pentru iaurt sau lapte simplu, veți vedea că furnizează în mod natural carbohidrați și zahăr, chiar și atunci când produsele sunt neîndulcite.

Când iaurtul este îndulcit, conținutul de zahăr poate fi destul de mare. Uneori, chiar și iaurtul congelat simplu este îndulcit.

Iaurturile congelate simple pot avea până la 18-28 de grame de zahăr adăugat în ele.

Așadar, aveți grijă atunci când cumpărați iaurturi congelate simple, deoarece sunt o sursă de zaharuri adăugate.

Dacă alegeți un iaurt congelat aromat, acesta va avea cu siguranță zahăr adăugat.

Apoi, trebuie să luați în considerare și topping-urile pe care le adăugați.

La final este posibil ca porția de iaurt congelat să conțină mai mult zahăr și calorii decât ați fi crezut inițial.

Iaurtul congelat conține probiotice?

Probioticele sunt considerate bacterii sănătoase care trăiesc în tractul digestiv.

Există un corp de cercetări în acest sens care sugerează faptul că probioticele pot avea o influență pozitivă asupra multor aspecte ale sănătății.

Sursele de probiotice includ alimente fermentate precum iaurt, kefir și legume fermentate.

Iaurtul este o sursă de probiotice, deci are sens să crezi că iaurtul congelat furnizează și probiotice, nu?

Ei bine, din păcate, în funcție de tehnica de congelare folosită și de tulpina de probiotice din iaurt, probioticele pot să nu supraviețuiască congelării.

Prin urmare, cantitatea de probiotice din iaurtul congelat poate fi mai mare sau mai mică decât cantitatea inițială conținută de iaurtul proaspăt.

Cantitatea de probiotice din iaurtul congelat poate varia în funcție de producător.

Dacă vreți să vă asigurați că iaurtul congelat pe care îl consumați este o sursă de probiotice, căutați pe etichetă sigiliul care menționează faptul că iaurtul conține „culturi vii și active”.

Producătorii de iaurturi congelate încep, de asemenea, să folosească mai multe tulpini de bacterii care pot supraviețui etapei de congelare din procesul de fabricare.

Deoarece există o mare variabilitate a probioticelor în iaurturile congelate, întrebați companiile producătoare care este politica lor specifică pentru conținutul de probiotice din iaurtul congelat.

Ce puteți pune pe deasupra?

Topping-urile pot avea un real impact asupra conținutului nutrițional al iaurtului congelat.

Dacă mergeți la un bar de iaurt congelat cu autoservire, poate fi ușor să adăugați câte puțin dintr-o varietate de ingrediente în iaurtul congelat.

Cele mai bune opțiuni pentru topping-uri pot fi fructele simple și nucile, deoarece acestea vor adăuga și fibre, vitamine, minerale și antioxidanți.

Pentru a vă asigura că nu adăugați prea multe topping-uri, încercați să puneți mai întâi topping-urile în cupa de iaurt.

Apoi puneți iaurtul congelat deasupra. Acest lucru vă poate ajuta să controlați mai bine cantitatea de topping-uri, asigurându-vă că nu puneți prea mult.

Sfaturi pentru un iaurt congelat mai sănătos

Serviți porții mici. Iar ca în cazul oricărui alt desert, consumați iaurtul congelat ocazional.

Dacă mergeți la un bar cu autoservire, optați pentru cea mai mică cupă. Dacă utilizați o cupă mai mare va fi ușor să supraestimați cantitatea de iaurt congelat consumată.

Optați pentru fructe când vine vorba de topping-uri. Evitați cerealele crocante sau bucățelele de ciocolată, deoarece veți ridica prea mult aportul caloric și zaharurile.

Alegeți fructe diferite pentru a da textură și un gust dulce iaurtului congelat.

Optați pentru iaurt simplu congelat. Amintiți-vă, iaurtul înghețat simplu ar putea avea în continuare zahăr adăugat.

Iaurturile congelate aromate au probabil și mai mult zahăr adăugat. Alegeți o aromă simplă și căutați pe etichetă inscripția care menționează că nu există zahăr adăugat.

Concluzie

Majoritatea oamenilor asociază iaurtul congelat cu un aliment sănătos. Cu toate acestea, poate fi o sursă ascunsă de zahăr adăugat, plus că este foarte ușor să consumați mai mult decât ar fi recomandat.

Chiar dacă majoritatea iaurturilor congelate au un conținut mai mic de grăsimi față de înghețată, acestea pot conține cantități mai mari de zahăr.

Topping-urile suplimentare pe care le puteți adăuga în iaurtul congelat ar putea să însumeze un conținut caloric mai mare decât o porție de înghețată.

Iaurtul congelat nu este automat o sursă de probiotice; poate să fie sau nu.

Unele tulpini de probiotice nu supraviețuiesc etapei de congelare din procesul de fabricare a iaurturilor congelate.

Cu toate acestea, unele companii producătoare pot adăuga tulpini suplimentare sau probiotice pentru a crește cantitatea furnizată de probiotice.

Din păcate, unele companii adaugă zahăr la tipurile simple și aromate de iaurt congelat.

Optați pentru iaurturi congelate care nu au adaos de zaharuri sau îndulcitori artificiali.

În loc să adăugați mai multe topping-uri, optați pentru un topping simplu de fructe, pentru a reduce cantitatea suplimentară de zahăr.

Alegeți cea mai mică opțiune de servire, adică cel mai mic recipient în care puteți pune iaurtul congelat.

Iaurtul congelat trebuie tratat ca orice alt desert; în sensul că trebuie consumat doar ocazional.

Doar pentru că iaurtul congelat sună de parcă ar fi un aliment sănătos, nu înseamnă că trebuie să îl consumați ori de câte ori doriți.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *