Două boluri în formă de inimă pline cu fructe
Adriana Banu

Adriana Banu

Sunt încântată să scriu pentru acest site! Este o adevărată resursă imparțială pentru sfaturi despre nutriție, slăbit și fitness. În zilele noastre, este greu să găsești un astfel de loc de unde poți obține păreri calificate despre lucruri de care corpul tău are nevoie.

Este fructoza nesănătoasă?

Deși există dovezi care sugerează că un aport excesiv de zaharoză și fructoză sunt dăunătoare sănătății, nu există dovezi care să susțină acționarea acesteia ca „otravă” pentru corp.

Există unele sugestii că efectul asupra creierului și a răspunsului hormonal la consumul fructozei este diferit în comparație cu cel al glucozei, ceea ce duce la o sațietate redusă și eventual la tendința de a mânca mai mult. Totuși au existat și rezultate pozitive într-un studiu care sugerează că fructoza a fost utilă pentru cei cu diabet zaharat. Aceasta a ajutat la controlul nivelului de zahăr din sânge. Cu toate acestea, trebuie să așteptăm mai multe dovezi pentru a obține o imagine mai clară a ceea ce se întâmplă în corp.

Majoritatea americanilor consumă prea mult zahăr, ceea ce crește riscul de obezitate, diabet de tip 2 și al altor boli. Dar nu există dovezi clare că fructoza joacă un rol mai mare decât glucoza sau alte zaharuri; cu excepția faptului că fructoza este utilizată în cantități atât de mari în aprovizionarea cu alimente, încât poate fi un factor contribuabil.

În fructe, cantitatea de fructoză este destul de mică în comparație cu cea adăugată alimentelor și băuturilor comerciale. Atunci când siropul de porumb cu fructoză și-a făcut apariția în lanțul alimentar, au început să apară legături cu diverse boli, chiar dacă fructele și legumele au fost consumate de ani buni de oameni fără riscuri aparente pentru sănătate.

Deși fructele furnizează fructoză, cantitatea mică și prezența fibrelor dietetice în acestea au un efect metabolic complet diferit asupra organismului în comparatie cu zahărul adăugat. Nu există dovezi care să sugereze ca acest tip de fructoză ar putea să îți facă rău.

Absorbția dificilă a fructozei

Pentru un grup mic de oameni, aportul excesiv de fructoză poate fi asociat cu sindromul de colon iritabil. Fructoza diferă de alte zaharuri deoarece nu poate fi absorbită direct de intestinul subțire în fluxul de sânge, dar necesită asistența glucozei. Oamenii nu au acest mecanism corporal de transport pentru această moleculă.

În multe cazuri, glucoza este prezentă în aceeași sursă de alimente și facilitează această absorbție. Dacă un aliment are mai mult fructoză decât glucoza, nu toată fructoza va fi absorbită. 

Aceasta va trece în intestinul gros și va acționa ca aliment pentru bacterii. Pentru unii oameni, acest lucru poate duce la simptome incomode. Ei pot beneficia de evitarea alimentelor cu conținut ridicat de fructoză.

Ar trebui să mâncăm mai puține fructe?

Dacă nu ai simptomele menționate mai sus nu este necesar să eviți fructele. Beneficiile nutriționale ale acestora depășesc cu mult orice risc de consum excesiv de fructoză.

Acestea fiind spuse, fructele oferă calorii și este totuși înțelept să păstrezi aportul la un nivel sensibil dacă îți urmărești greutatea. Două fructe pe zi reprezintă o cantitate rezonabilă și vor oferi și o doză bună de nutrienți. 

Ferește-te de smoothie-uri și sucuri care pot conține multe bucăți de fructe, deoarece acestea tind să fie mai bogate în calorii și să ofere, de asemenea, o doză mai mare de fructoză.

Deși efectele fructozei asupra organismului în ceea ce privește greutatea și dezvoltarea bolilor sunt încă neclare, este prudent să încerci să limitezi aportul general de zaharuri adăugate. Prin prepararea din ingrediente proaspete, unde este posibil, evitând băuturile și alimentele zaharoase și incluzând o gamă largă de produse din cereale integrale, se poate evita cu ușurință consumul excesiv de fructoză din surse adăugate.

Verifică preț fructe confiate aici!

DĂ SHARE LA ARTICOL:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Trei tipuri de bere

Oare alcoolul îngrașă?

Când încearcă să slăbească, principala metodă la care majoritatea oamenilor apelează este reducerea numărului de calorii suplimentare. Un aport caloric adus organismului se datorează și