Borcan cu ulei de cocos
Adriana Banu

Adriana Banu

Sunt încântată să scriu pentru acest site! Este o adevărată resursă imparțială pentru sfaturi despre nutriție, slăbit și fitness. În zilele noastre, este greu să găsești un astfel de loc de unde poți obține păreri calificate despre lucruri de care corpul tău are nevoie.

Este consumul de ulei de cocos sănătos sau nesănătos?

Uleiul de cocos este un tip de grăsime saturată și, ca atare, trebuie limitat în consum la cantități foarte mici. În timp ce puțin ulei de nucă de cocos poate fi o alternativă viabilă la alte grăsimi saturate, cum ar fi untul, nu există dovezi că ar trebui să înlocuiască grăsimile nesaturate, cum ar fi uleiul de măsline.

Este un superaliment?

Uleiul de nucă de cocos este promovat ca fiind cel mai recent superaliment, cu presupuse beneficii variate, cum este în cazul celor care suferă de diabet și până la cei care au boli intestinale, precum și multe alte boli.

Și nu numai, susținătorii uleiului de cocos afirmă că acest tip de ulei ajută la reducerea greutății corporale și la scăderea colesterolului din dietă. Există vreo dovadă în spatele acestor afirmații sau pur și simplu fac parte din cea mai recentă strategie de marketing creată de producătorii alimentari?

Uleiul de cocos are un conținut ridicat de grăsimi saturate și, prin urmare, a fost considerat în trecut ca având un efect negativ asupra inimii. Cu toate acestea, recent uleiul de cocos a ajuns în atenția tuturor, ca fiind un superaliment.

Unul dintre motivele care au stat la baza acestei schimbări atitudinale, este reprezentat de faptul că țările din Pacificul de Sud consumă de secole cantități mari de ulei de nucă de cocos și, totuși, înregistrează rate scăzute de boli de inimă și obezitate.

Tipul de grăsimi din uleiul de cocos este diferit față de celelalte grăsimi saturate, acesta fiind una dintre principalele aspecte care delimitează acest ulei de altele.

Înainte de a adăuga ulei de cocos în orice, luați în considerare corpul de cercetări științifice disponibil la momentul actual, precum și posibilele beneficii și contraindicații.

De ce optează oamenii pentru uleiul de cocos?

Nu numai că uleiul de nucă de cocos este comercializat ca fiind un tip de grăsimi miraculos, ci este, de asemenea, atractiv și pentru vegani, deoarece este o sursă de grăsimi saturate de origine vegetală și nu animală.

Poate fi utilizat în rețete ce necesită coacere, dar are și un punct de ardere ridicat, ceea ce înseamnă că este potrivit și pentru prăjire.

Ce tip de grăsimi se regăsesc în uleiul de cocos?

Uleiul de cocos extravirgin are peste 90% grăsimi saturate. Acesta este același tip de grăsime care se găsește și în carne, lactate și unt; cu toate acestea, uleiul de cocos este mai degrabă un ulei atunci când este la temperatura camerei, comparativ cu uleiul solid, ceea ce este de obicei regula pentru grăsimile saturate.

Uleiul de cocos pur nu conține grăsimi hidrogenate, deși forme hidrogenate pot fi găsite în alimentele procesate.

Uleiul de nucă de cocos diferă de alte tipuri de grăsimi saturate prin tipul de acizi grași prezenți.

În acest tip de grăsimi, există un amestec de acizi grași cu lanț scurt și mediu, dintre care majoritatea sunt acid lauric (aproximativ 44%) și acid (aproximativ 16,8%).

Uleiul de cocos conține aceeași cantitate de calorii pe gram ca toate celelalte tipuri de grăsimi.

O lingură de ulei de nucă de cocos furnizează aproximativ 117 calorii și 14 grame de grăsimi totale, din care 12 grame sunt grăsimi saturate.

Uleiul de cocos este mai sănătos decât alte tipuri de grăsimi?

Uleiul de cocos poate fi mai bun pentru protejarea sănătății, comparativ cu alte tipuri de grăsimi, de exemplu, grăsimile trans, și eventual, cu alte tipuri de grăsimi animale, datorită combinației sale neobișnuite de acizi grași.

Cu toate acestea, nu există dovezi că uleiul de cocos este mai benefic pentru sănătate decât uleiurile care conțin în principal grăsimi nesaturate, precum cel de rapiță, soia și măsline.
În timp ce există unele dovezi conform cărora acidul miristic din uleiul de nucă de cocos poate crește nivelurile de colesterol HDL „bun”, studiile care au evaluat acest lucru au relevat și o creștere a colesterolului LDL „rău”.

Această creștere a LDL este o preocupare, deoarece acesta este unul dintre cei mai importanți factori în prevenirea bolilor de inimă.

Se recomandă ca grăsimile saturate să reprezinte 10% din tot ceea ce este consumat într-o zi, ceea ce înseamnă că ingerarea unor cantități foarte mici de ulei de cocos în dietă în locul altor grăsimi saturate nu vă va face rău.

Cu toate acestea, este important să rețineți că nu există dovezi definitive care să ateste că este o opțiune mai sănătoasă decât alte grăsimi.

Grăsimile nesaturate, cum ar fi uleiul de măsline, au dovezi puternice care să le susțină beneficiile pentru sănătate, deci sunt o alegere mai fiabilă de grăsimi sănătoase.

Uleiul de cocos și sănătatea inimii

Principala grăsime saturată din uleiul de cocos este acidul lauric. Acest tip de grăsimi saturate (SF) are o lungime mai mică decât alte grăsimi saturate.

Acidul lauric poate fi considerat o trigliceridă cu lanț mediu (MCT) care acționează diferit în organism decât grăsimile saturate mai lungi.

S-a demonstrat că acidul lauric crește colesterolul HDL (colesterolul bun) și crește ușor colesterolul LDL (colesterolul rău).

Acidul lauric îmbunătățește raportul de colesterol total la HDL mai mult decât alte SF, potrivit unui articol publicat în 2011.

Uleiul de cocos ajută la ameliorarea simptomelor sau prevenirea bolilor cronice?

Susținătorii uleiului de cocos afirmă că utilizarea sa este benefică în prevenirea și tratamentul bolilor, precum diabetul, oboseala cronică, sindromul intestinului iritabil și hipertiroidismul, pe lângă colesterolul ridicat și pierderea în greutate.

Cu toate acestea, trebuie remarcat faptul că persoanele care folosesc ulei de nucă de cocos în aceste scopuri sunt adesea cei care cred în eficacitatea medicamentelor naturale și alternative.

Prin urmare, nu există suficiente dovezi empirice disponibile, pentru a spune cu siguranță dacă există vreun adevăr în spatele acestor efecte raportate.

Uleiul de cocos promovează pierderea în greutate?

MCT-urile sunt absorbite rapid din intestinul subțire și sunt trimise în ficat pentru a fi utilizate pentru energie.

MCT-urile sunt mai puțin susceptibile de a fi stocate ca grăsime și sunt mai susceptibile de a fi utilizate pentru energie. SF mai lungi pot ajuta la transportul colesterolului, pentru a fi utilizat pentru energie sau depozitat în celulele grase.

MCT-urile au câștigat reputația de a ajuta la pierderea în greutate, deoarece sunt folosite pentru energie și nu sunt stocate.

Un articol din 2010 din zona cercetărilor farmacologice, sugerează că MCT ar putea ajuta la prevenirea acumulării de grăsime.

Un studiu din 2003 publicat de International Journal of Obesity sugerează, de asemenea, că MCT poate ajuta la stimularea oxidării grăsimilor și la scăderea acumulării de grăsime.

Cu toate acestea, nu toate studiile de cercetare au demonstrat un beneficiu al MCT asupra pierderii în greutate și/sau acumulării reduse de grăsime.

În studiul din 2003, participanții la cercetare care au avut o greutate corporală mai mare nu au înregistrat atât de multe beneficii cu MCT sau pentru reducerea acumulării de grăsime.

Această asociere a fost cea mai puternică pentru participanții care aveau o greutate corporală mai mică.
Sunt necesare mai multe cercetări în acest sens, pentru a clarifica rolul MCT în scăderea în greutate și care este cantitatea necesară pentru a fi eficace.

În loc să adăugați ulei de nucă de cocos în dieta dumneavoastră, încercați să-l utilizați ca alternativă pentru alte tipuri de grăsimi saturate, cum este untul.

Uleiul de cocos oferă bagaje consistente de energie

Ca și în cazul oricărei alte grăsimi, uleiul de cocos conține o cantitate mare de calorii pe gram și, prin urmare, este foarte dens din punct de vedere energetic. Aceasta înseamnă că un consum excesiv poate duce la creșterea în greutate.

S-a teoretizat că acizii grași cu lanț mediu care se găsesc în uleiul de cocos sunt arși mai ușor decât acizii grași mai lungi, dar nu există dovezi care să susțină afirmația conform căreia acest lucru poate ajuta la scăderea în greutate sau poate spori arderea grăsimilor din organism.

Un mic studiu a constatat că suplimentarea cu ulei de cocos, mai degrabă decât cu grăsimi alternative, a dus la o reducere modestă a circumferinței taliei, dar nu s-au observat efecte asupra IMC-ului sau a masei grase.

Multe studii privind efectul acizilor grași cu lanț mediu au fost extrapolate la uleiul de cocos, în ciuda diferenței semnificative de compoziție.

Sunt necesare investigații suplimentare pentru a afla exact cum se comportă combinația de grăsimi din uleiul de cocos în organismul uman.

Uleiul de cocos scade nivelul colesterolului?
Studiile din domeniu au obținut rezultate contradictorii, unele cercetări prezentând un LDL mai scăzut și un HDL mai mare în cazul uleiului de cocoș, în timp ce altele au constatat că acesta contribuie la hipercolesterolemie.

Pe baza acestor dovezi, afirmația că uleiul de nucă de cocos scade colesterolul nu este convingătoare, cu toate acestea poate fi, totuși, o alternativă viabilă la alte surse de grăsimi saturate, dacă nu contribuie la creșterea nivelului de colesterol.

Sunt necesare cercetări suplimentare la oameni, pentru a determina acest lucru cu siguranță.

Uleiul de cocos și diabetul de tip 2

Unele cercetări sugerează că MCT poate ajuta la păstrarea sensibilității la insulină la persoanele cu diabet de tip 2.

Ulei de cocos și sănătatea sistemului imunitar

Uleiul de cocos a fost asociat cu o creștere a sănătății imune, deoarece acidul lauric este propus a fi un soi de antiviral.

Uleiul de cocos și piele

Pe lângă ingerarea uleiului de cocos, acesta poate fi utilizat local ca tratament pentru diferite afecțiuni ale pielii. Poate fi folosit pentru a trata pielea uscată, descuamată sau poate fi folosit ca o cremă pentru iritațiile bebelușilor provocate de scutece.

Tipuri de ulei de cocos

Uleiul de cocos virgin este nerafinat și are cele mai multe beneficii pentru sănătate. Evitați uleiurile de cocos hidrogenate, deoarece conțin grăsimi trans dăunătoare și pot modifica componentele uleiului de cocos.

Cum să-l folosiți

Uleiul de nucă de cocos poate fi utilizat în loc de unt sau alte uleiuri de gătit la coacere sau gătit. Are o aromă de nucă de cocos, bogată în nuci. Poate fi folosit și pentru prăjirea legumelor, întinderea pe pâine prăjită, amestecarea cartofilor prăjiți sau în deserturi.

Dacă aveți antecedente de boli de inimă sau vi s-a spus de către un profesionist din domeniul sănătății să mențineți grăsimile saturate la minimum, discutați cu un medic înainte de a crește aportul de ulei de cocos.

Uleiul de nucă de cocos nu este, deci, grăsimea malefică care se credea a fi cândva, dar este posibil să nu fie nici superalimentul suprem, chiar dacă sunt voci care susțin acest lucru.

Unele cercetări sugerează că poate avea efecte benefice asupra sănătății, dar majoritatea acestor studii sunt fie cu un eșantion prea mic, fie au obținut rezultate mixte.

Utilizați ulei de nucă de cocos în locul altor grăsimi saturate pentru beneficii potențiale pentru sănătate. Uleiul de cocos are un tip mai scurt de grăsimi saturate, care acționează diferit în organism în comparație cu cele mai lungi.

Recomandările generale indică ca nu mai mult de 10% din totalul de calorii dintr-o zi să fie reprezentat de grăsimi saturate.

Concluzie

Există foarte puține dovezi care susțin beneficiile uleiului de cocos din punct de vedere al sănătății. Sunt necesare cercetări suplimentare și studii pe termen lung pentru a investiga aceste afirmații înainte ca uleiul de cocos să poată fi considerat o alternativă sănătoasă la alte grăsimi.

Uleiul de cocos este o grăsime saturată și, ca atare, trebuie limitat în consum la cantități foarte mici. În timp ce puțin ulei de nucă de cocos poate fi o alternativă viabilă la alte grăsimi saturate, cum ar fi untul, nu există dovezi că ar trebui să înlocuiască grăsimile nesaturate, cum ar fi uleiul de măsline, care are beneficii confirmate.

Beneficiile uleiului de nucă de cocos asupra pierderii în greutate sunt mixte, însă uleiul de cocos poate avea efecte benefice asupra sănătății imunitare, a nivelului de insulină și a sănătății pielii.

Amintiți-vă una dintre regulile de aur în nutriție: un aliment nu este niciodată alimentul „suprem”. O dietă echilibrată și variată este cea mai bună pentru sănătate.

DĂ SHARE LA ARTICOL:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Bărbat acuză o migrenă din cauza alimentației

Care alimente pot provoca migrene?

Atunci când apar, migrenele pot provoca dureri extrem de mari și simptome care cauzează, de regulă, imposibilitatea desfășurării unor activități. Migrenele afectează milioane de oameni;

Cum să reveniți în formă

Pentru a ne menține în formă trebuie să facem în mod constant eforturi în acest sens. Această regulă se aplică chiar dacă ați fost atleți