Bol cu alge marine gătite
Adriana Banu

Adriana Banu

Sunt încântată să scriu pentru acest site! Este o adevărată resursă imparțială pentru sfaturi despre nutriție, slăbit și fitness. În zilele noastre, este greu să găsești un astfel de loc de unde poți obține păreri calificate despre lucruri de care corpul tău are nevoie.

Este consumul de caragenan nerecomandat și ar trebui evitat?

Caragenanul este o substanță obținută din alge marine. Algele sunt fierte și prelucrate până ajung să fie o pulbere albă și fină de caragenan. Acest derivat din alge marine poate fi găsit în multe alimente, cum ar fi: înghețată, alternative ale laptelui, budincă, iaurt sau carne prelucrată. Poate fi introdus și în unele suplimente.

De ce este un derivat din alge în compoziția acestor produse alimentare?

Caragenanul este adăugat în alimente și băuturi pentru a îngroșa și a îmbunătăți textura produselor.

În mod obișnuit, alternativele laptelui tradițional sunt cele mai comune alimente care conțin caragenan, precum laptele de soia sau cel de migdale.

Vânzările de lapte care nu conține lactoză s-au dublat în perioada 2009-2015.

Odată cu acest consum crescut de caragenan, împreună cu studiile de specialitate care suspectează caragenanul de a provoca inflamații la nivelul tractului digestiv, a apărut o mișcare publică de eliminare a caragenanului din alimente.

Cu toate acestea, dilema de a evita sau nu caragenanul nu este chiar atât de simplă.

Unii experți din domeniul sănătății sugerează faptul că în studiile efectuate pe animale nu a fost utilizat același tip de caragenan precum este cel utilizat pentru consumul uman.

Alimente care conțin caragenan

Laptele fără lactoză, băuturile proteice, înghețata, budinca etc. sunt toate alimente obișnuite care pot avea ca ingredient caragenanul.

Cu toate acestea, în anul 2016, a fost votată interzicerea caragenanului din alimentele ecologice.

Prin urmare, alimentele organice nu vor avea voie să aibă caragenan în compoziție.

Tot mai multe branduri de alimente și băuturi încep să își facă publicitate că produsele lor nu conțin caragenan, deoarece din ce în ce mai mulți consumatori au aflat despre controversa cu privire la utilizarea caragenanului ca ingredient.

Alți agenți de îngroșare pot fi folosiți în locul caragenanului, cum ar fi guma de fasole de lăcustă și guma de xantan.

Diferite tipuri de caragenan

Cele mai multe discuții despre caragenan nu disting între cele două tipuri de caragenan disponibile.

Cu toate acestea, există unele diferențe majore între cele două. Cele două tipuri sunt: caragenan nedegradat și caragenan degradat.

Caragenanul nedegradat este aprobat pentru consumul uman, în timp ce caragenanul degradat nu este.

Caragenanul degradat este considerat dăunător pentru sănătate, majoritatea studiilor de specialitate asociind caragenanul cu consecințe negative asupra sănătății.

Caragenanul degradat este considerat cancerigen, însă caragenanul nedegradat (aprobat pentru consumul uman) nu a fost dovedit a fi un factor cancerigen direct, conform studiilor efectuate pe animale.

Studii de cercetare efectuate pe animale

O revizuire din 2001 a studiilor efectuate pe animale privind caragenanul, apariția ulcerelor de colon și creșterea șanselor de dezvoltare a cancerului gastro-intestinal a alimentat cea mai mare parte a preocupărilor legate de siguranța pentru consum a caragenanului.

A fost constatat faptul că expunerea la caragenan nedegradat și degradat a fost asociată cu apariția ulcerului și a cancerului la nivelul tractului digestiv.

Cu toate acestea, se pare că rezultatele acestei recenzii au arătat faptul că caragenanul nedegradat a accelerat dezvoltarea cancerului doar când a fost administrat împreună cu un ingredient cancerigen cunoscut, caragenanul nedegradat nefiind capabil pe cont propriu să ducă la cancer.

Caragenanul degradat poate provoca ulcere și inflamații ale tractului digestiv în doze foarte mici.

Unele studii efectuate pe animale au găsit o legătură între caragenan nedegradat și riscul de afectare a tractului digestiv.

Cu toate acestea, aceste rezultate sunt mixte și dependente de specii. Prin urmare, extrapolarea acestor rezultate cu privire la folosirea caragenanului negradat și efectul său asupra sănătății în organismele umane este dificilă.

Unele studii efectuate pe animale administrează caragenanul în apa animalului și nu în alimente.

Când caragenanul este consumat împreună cu alte proteine și substanțe alimentare, acesta poate avea un efect diferit față de consumul caragenanului ca atare.

Consumul uman de caragenan nu este ca atare; ci ca parte componentă a unui aliment.

Cercetări efectuate pe oameni

Studiile privind efectul consumului de caragenan la om nu sunt permise din motive etice.

Cu toate acestea, un studiu din 2008 a analizat efectul unei doze mici de caragenan nedegradat asupra celulelor intestinale umane. Celulele se aflau într-un laborator, nu într-un corp uman.

Cercetătorii au descoperit faptul că atunci când celulele intestinale umane au fost expuse la caragenan, au prezentat un nivel ridicat de markeri de stres și au arătat semne de deteriorare.

Cercetătorii au concluzionat faptul că efectul asupra celulelor intestinale poate fi același in vivo, dar este nevoie de mai multe cercetări în acest sens.

Caragenanul în suplimente

Caragenanul poate fi introdus în mod intenționat într-un supliment pentru a trata tusea, bronșita, pentru a ameliora constipația sau pe post de agent care promovează scăderea în greutate.

Însă, în prezent, nu există dovezi suficiente care să confirme faptul că oricare dintre aceste afecțiuni ar putea beneficia datorită consumului de caragenan.

Dacă luați orice supliment care are în compoziție caragenan, consultați un medic în acest sens, pentru a vă asigura că nu există un impact negativ asupra stării de sănătate.

Caragenanul din suplimentele alimentare poate, de asemenea, interacționa cu anumite medicamente.

Femeile însărcinate și care alăptează nu ar trebui să consume caragenan sub formă de suplimente.

Ar trebui să evitați caragenanul?

Studiile efectuate pe animale și pe celule umane sugerează faptul că caragenanul degradat poate avea efecte dăunătoare asupra sănătății.

Acesta este motivul pentru care caragenanul degradat este interzis pentru consumul uman.

Analizarea cercetărilor despre caragenanul nedegradat (ingredientul regăsit în alimente) și efectul său asupra sănătății umane este mai puțin clară.

Există câteva dovezi care sugerează faptul că caragenanul nedegradat poate dăuna celulelor tractului digestiv.

Cu toate acestea, este nevoie de mai multe cercetări în acest sens. Unele, dar nu toate, din studiile efectuate pe animale au arătat că caragenanul nedegradat poate crește riscul de deteriorare a tractului digestiv.

Ar trebui să evitați caragenanul dietetic?

Utilizarea cu precauție a caragenanului este justificată, deoarece există studii care au asociat consumul de caragenan nedegradat cu creșterea riscului de deteriorare a celulelor tractului digestiv.

Cu toate acestea, concluzia este simplă, sunt necesare mai multe studii de specialitate cu privire la efectele consumului de caragenan la oameni.

Între timp, mai multe branduri elimină caragenanul ca ingredient, iar alimentele organice nu vor avea voie să utilizeze caragenan ca ingredient.

Prin urmare, dacă doriți să evitați caragenanul în alimente, este tot mai ușor să faceți acest lucru.

Unele mărci chiar menționează pe pachet că alimentele sau băuturile comercializate nu conțin caragenan.

În general, consumul ocazional de produse cu caragenan ca parte a unui aliment sau a unei băuturi nu este probabil un motiv de îngrijorare.

Cu toate acestea, este recomandat să fiți mai prudenți dacă obișnuiți să consumați mai multe produse care conțin caragenan.

Prin urmare, la fel ca și în cazul altor produse alimentare care vă preocupă ca și siguranță pentru consum, moderația trebuie să fie deviza de bază atunci când ingerați produse cu caragenan.

DĂ SHARE LA ARTICOL:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Matcha pisat alături de trei pahare cu ceai de Matcha

La ce este bun ceaiul Matcha?

Ceaiul Matcha este practic un tip de ceai verde care este măcinat într-o pulbere. Ceaiul Matcha are beneficii similare pentru sănătate cu ceaiul verde și

Tânără cu abdomenul plat

Cum poți preveni balonarea?

Simți că tocmai ai înghițit o minge de fotbal? Fiecare mișcare, răsucire și întoarcere pe care o faci este incredibil de inconfortabilă? Cu toții cunoaștem