Yerba Mate uscată

Este ceaiul Yerba Mate benefic pentru slăbit?

Yerba mate este o plantă originară din America de Sud. Frunzele și tulpina sunt uscate pentru obținerea ceaiului și pot fi folosite pentru alte suplimente. Yerba mate nu conține cofeină ca și alte ceaiuri, iar unele cercetări au sugerat că ar putea avea beneficii pentru pierderea în greutate și pentru sănătatea inimii.

Yerba mate a fost prezent în culturile din America de Sud timp de secole și recent a devenit popular în toată lumea datorită proprietăților sale pentru sănătate.

Cu toate acestea, chiar dacă yerba mate este o sursă de antioxidanți și are unele beneficii asupra sănătății, consumul de ceai mate în doze mari poate crește riscul pentru unele tipuri de cancer, potrivit unor studii.

Prin urmare, poate fi necesară o anumită precauție în ceea ce privește aportul de ceai mate, acesta trebuie consumat cu moderație.
La fel ca în cazul oricărui supliment de pierdere în greutate, consumul de ceai mate poate oferi sprijin suplimentar, dar nu este considerat un medicament minune pentru o pierdere dramatică în greutate.

Consultați întotdeauna medicul dumneavoastră înainte de a lua orice fel de supliment, deoarece pot exista reacții adverse la interacțiunea cu alte medicamente.

Yerba mate și slăbitul

Yerba mate are un compus numit mateină care acționează ca un stimulent, similar cofeinei (1).

Un beneficiu important este că mateina nu are efect secundar nedorit și poate avea un efect calmant, spre deosebire de cofeină.

Mateina poate funcționa la fel ca și cofeina pentru a crește ușor metabolismul.

Ceaiul yerba mate poate oferi un alt avantaj pentru pierderea în greutate. Un studiu realizat în 2011 (2) a analizat relația dintre yerba mate și aportul alimentar la șoarecii de laborator care au fost hrăniți cu o dietă bogată în grăsimi.

Cercetătorii au descoperit după trei săptămâni de la administrarea unei doze de ceai mate cum șoarecii au avut un aport alimentar mai mic, greutatea corporală și niveluri mai scăzute de colesterol în sânge.

Un hormon numit glucagon precum peptida 1 (GLP-1) a fost de asemenea mai mare după ce a fost hrănit cu yerba mate. GLP-1 este un hormon care descurajează alimentația, astfel încât se consideră că nivelurile ridicate sunt mai utile pentru pierderea în greutate.

Un studiu din 2012 (3) a constatat, de asemenea, că yerba mate a ajutat șoarecii să piardă în greutate și să scadă acumularea de celule grase. Cercetătorii au descoperit, de asemenea, că yerba mate a ajutat șoarecii cu reglarea glicemiei și au concluzionat că yerba mate poate fi utilă în tratarea riscului de obezitate și diabet.

Aceste rezultate ale studiului efectuate pe șoareci sugerează că yerba mate poate fi utilă pentru reglarea greutății și metabolismului. Cu toate acestea, este nevoie de mai multe cercetări efectuate pe oameni.

Rețineți că majoritatea studiilor efectuate pe rozătoare includ o cantitate suplimentară care este considerată foarte mare. Sunt necesare dovezi mai concludente pentru a determina beneficiile pe care le are consumul de ceai mate asupra omului și efectele asupra pierderii în greutate.

Antioxidantii și sănătatea inimii

Ca și alte ceaiuri și alimente vegetale, yerba mate este o sursă ridicată de antioxidanți, iar conform unui studiu din 2008 (4), poate contribui la un risc mai mic de boli cardiovasculare.

Acest studiu a descoperit că yerba mate a ajutat la protejarea colesterolului din sânge împotriva oxidării. Colesterolul lipoprotein cu densitate joasă (LDL) este considerat a fi mai dăunător pentru vasele de sânge, astfel încât protejarea colesterolului împotriva oxidării este considerată benefică pentru sănătatea cardiovasculară.

Un studiu din 2009 (5) cu puțin peste 100 de persoane găsite yerba mate a ajutat la scăderea nivelului de colesterol LDL și a ajutat de fapt la creșterea colesterolului HDL, colesterolul bun, în cazul unor participanți.

Cercetătorii au descoperit, de asemenea, când yerba mate a fost consumat împreună cu medicamente cu statină la persoanele cu colesterol ridicat, a existat un efect suplimentar de scădere.

Yerba mate și riscul de cancer

Ceea ce este oarecum inexplicabil în ceea ce privește yerba mate este faptul că, deși este o sursă de antioxidanți, care este considerată în general utilă pentru reducerea riscului de cancer, unele studii au arătat o asociere cu unele tipuri de cancer, cauzate consumul de yerba mate.

Unul dintre motivele pentru care se poate găsi această asociere între cancer și yerba mate este din cauza modului în care se face acest ceaiul.

Frunzele plantei mate sunt supuse unui proces de albire (încălzire), uscare, îmbătrânire și ambalare înainte de a fi utilizată pentru consum (6).

O parte din faza de uscare poate implica adesea utilizarea fumului din lemn. Acest proces este diferit de alte ceaiuri care folosesc uscarea aerului.

Fumul de lemn poate fi ceea ce ar putea crește riscul potențial de cancer la fel ca alte alimente încălzite cu fum.

Un studiu din 2008 (7) a găsit niveluri ridicate de hidrocarburi aromatice policiclice (PAHs) care sunt cunoscute cancerigene în produsele de ceai cald și rece.

Un studiu din 2009 (8) sugerează, de asemenea, că băuturile fierbinți pot fi asociate cu o creștere a riscului pentru anumite tipuri de cancer, deoarece temperatura fierbinte ar putea usca stratul de mucoasă în gât sau cavitatea bucală și să accelereze reacțiile metabolice cu cancerigeni. Fumatul și alte comportamente care cresc riscul de cancer împreună cu consumul de ceai de yerba mate pot fi un risc mai mare de cancer.

Cercetătorii nu sunt siguri cu privire la etiologia riscului de cancer și yerba mate, deoarece această relație este doar prin asociere.

De asemenea, nu se știe ce cantități de yerba mate ar putea fi un factor pentru impactul riscului de cancer.

Clinica Mayo (9) sugerează că ceaiul de yerba mate nu reprezintă o preocupare pentru adulții sănătoși care îl beau ocazional.

Concluzie

Ceaiul Yerba mate s-a dovedit a fi benefic pentru pierderea în greutate, conform unor studii realizate pe animale. Cu toate acestea, majoritatea studiilor folosesc o doză mare de yerba mate suplimentară, iar efectul pierderii în greutate în cazul oamenilor nu este bine cunoscut încă.

Yerba mate are un produs chimic stimulent, similar cu cofeina care ar putea crește ușor metabolismul. Yerba mate ar putea afecta și aportul alimentar și hormonii care reglează pofta de mâncare.

Potrivit unor studii, produsele yerba mate pot fi utile pentru sănătatea cardiovasculară, deoarece pot contribui la scăderea nivelului de colesterol rău.

O problemă potențială pentru yerba mate este că poate crește riscul apariției anumitor tipuri de cancer. Consumul de ceai de yerba mate consumat cu moderație nu este considerat să prezinte un risc crescut, dar este posibil să nu fie recomandat să bei mult ceai yerba mate.

Sunt necesare mai multe cercetări pentru a determina beneficiile pentru siguranță și sănătate ale ceaiului de yerba mate.

Dacă vă întrebați dacă consumul de ceai yerba mate ar fi bun pentru sănătatea dumneavoastră, discutați cu medicul dumneavoastră înainte de a-l lua.

Verifică preț ceai Yerba Mata aici!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *