Porție de mușchi de vită
Adriana Banu

Adriana Banu

Sunt încântată să scriu pentru acest site! Este o adevărată resursă imparțială pentru sfaturi despre nutriție, slăbit și fitness. În zilele noastre, este greu să găsești un astfel de loc de unde poți obține păreri calificate despre lucruri de care corpul tău are nevoie.

Este carnea de vită o sursă bună de proteine?

Carnea este una dintre cele mai importante surse de proteină superioară din alimentația oamenilor. În general, carnea conține toți cei nouă aminoacizi esențiali organismului uman pentru a funcționa în parametri normali.

Proteina este considerată un macronutrient care nu trebuie să lipsească din dieta oamenilor, iar produsele alimentare joacă un rol foarte important în acest caz.

Fie că vorbim despre proteina animală sau cea vegetală este necesar să consumăm alimentele corespunzătoare pentru obținerea cantității ideale, întrucât organismul nu poate produce singur acest nutrient.

Proteinele sunt compuse din aminoacizi, iar carnea conține nouă aminoacizi foarte importanți pe care nu ar trebui să-i excludem din dieta alimentară.

Proteina vegetală se obține prin consumul anumitor plante, însă, trebuie să vă asigurați că alegeți plantele specifice și în cantități adecvate pentru a beneficia de acest tip de aminoacizi.

Cele mai bogate surse de proteină vegetală sunt semințele de chia, quinoa, orezul brun și fasolea, năutul, lintea și semințele de dovleac sau de floarea soarelui.

În urma ingerării alimentelor proteice, organismul transformă proteina în aminoacizii esențiali pentru a supraviețui.

Odată ce organismul începe să absoarbă cei nouă aminoacizi esențiali din diverse alimente, atunci corpul poate produce singur alți 11 aminoacizi neesențiali.

De exemplu, o porție de 100 g de carne de vită gătită în sos propriu conține 16 g de proteine, iar 100 g de carne de vită înăbușită poate avea 17 g de proteină.

Pentru a beneficia de toate efectele pozitive ale consumului de carne, este foarte important să evităm preparatele prăjite.

O dietă echilibrată și adecvată, bogată în proteine, poate juca un rol foarte important în ceea ce privește pierderea în greutate, întrucât ingerarea alimentelor bogate în proteină poate asigura senzația de sațietate pentru pe perioadă lungă de timp.

Așadar, dacă adoptați un regim alimentar bazat pe proteină, atunci există posibilitate să aveți rezultate uimitoare în ceea ce privește slăbitul.

Consumul unei cantități adecvate de proteină poate ajuta la păstrarea masei musculare în timp, mai ales în rândul persoanelor în vârstă.

Mai mult decât atât, este de reținut faptul că există cercetări științifice care susțin că aportul de carne roșie trebuie limitat, în special al cărnii procesate, întrucât aceasta poate afecta în mod negativ starea de sănătate.

Carnea roșie este carnea de vită, iar aceasta este o sursă bogată de fier, fiind recomandată persoanelor anemice sau femeilor în perioada menstruației sau însărcinate, dar în cantități moderate.

Cantitatea de proteină din carnea de vită

Dintre caloriile pe care le consumă zilnic un adult, între 10 și 35% dintre acestea ar trebui să fie proteină.

În România, unul dintre motivele pentru care indivizii consumă destul de rar carne de vită este din cauza prețurilor, însă, majoritatea oamenilor din țările dezvoltate își procură cantitatea de proteină necesară din carnea de vită.

Proteinele asimilate de organism nu se regăsesc doar în țesuturile musculare, ci în toate celulele din corp. Acești nutrienți sunt, de asemenea, foarte importanți pentru crearea enzimelor care ajută la reglarea numeroaselor funcții ale corpului uman (1).

O porție de 100 g de carne de vită înăbușită poate avea 17 g de proteină, dar dacă obișnuiți să luați masa la restaurant, atunci s-ar putea să aveți un aport mai mare de proteină, întrucât porțiile sunt mai mari de 100 g.

Proteina din carne de vită este considerată o proteină superioară, deoarece carnea roșie este compusă din toți aminoacizii esențiali.

Alte surse de proteină recomandate

O altă sursă importantă de proteină poate fi carnea de berbec.

O porție de 100 g de carne de berbec poate avea aproximativ 22 g de proteină. De asemenea, 100 g de carne de porc poate conține 26 g de proteine, iar cantitatea de proteină din pește este similară cu a celorlalte tipuri de carne.

Un ou poate conține aproximativ 7 g de proteine. O cană de lapte simplu sau de iaurt poate oferi aproximativ 8 g de proteine. În general, toate tipurile de lactate sunt considerate surse bogate de proteine, cum ar fi brânza de vacă, zerul, iaurtul grecesc sau cașcavalul.

Dacă sunteți vegetarian sau pur și simplu doriți să introduceți în dieta alimentară și proteină vegetală, atunci puteți opta pentru brânza vegetariană tofu sau diverse preparate din soia.

De asemenea, alte surse de proteină vegetală sunt semințele de chia, quinoa, orezul brun și fasolea, năutul, lintele și semințele de dovleac sau de floarea soarelui.

Efectele negative ale consumului de carne roșie

Conform cercetătorilor de la Harvard School of Public Health (2), consumul de carne roșie, fie că ne raportăm la cantitățile mari sau nu, poate conduce în timp la apariția bolilor de inimă, a accidentului vascular cerebral și chiar la creșterea riscului de mortalitate.

Carnea procesată – precum diverse feluri de cârnați, salamul, crenvurștii sau alte alimente din această sferă – poate fi foarte nocivă pentru starea de sănătate a indivizilor.

Totuși, pentru a evita consumul excesiv de carne roșie, atunci puteți înlocui acest aliment cu alt tip de carne, cum ar fi puiul, porcul, peștele sau berbecul.

Mai mult decât atât, un alt efect negativ al consumului de carne roșie constă în creșterea riscului apariției diabetului de tip 2 (3).

În urma unui studiu, subiecții care și-au crescut aportul săptămânal de carne roșie au fost mai predispuși la apariția diabetului de tip 2 după 4 ani, spre deosebire de persoanele care au ales altă sursă de proteină.

Pe de altă parte, subiecții care și-au redus aportul de carne roșie au observat un risc redus de diabet de tip 2 în același interval de timp.

În cele din urmă, există studii care arată faptul că poate exista o relație negativă semnificativă între aportul de carne roșie și riscul de cancer. Harvard Health demonstrează că acest tip de carne poate crește riscul apariției cancerului la sân sau de colon.

Prin urmare, din cauza acestor efecte negative pe care carnea roșie și cea procesată le pot avea asupra sănătății organismului uman, este recomandat să reducem și să limităm consumul cărnii de vită.

Carnea roșie ar trebui ingerată ocazional, nu introdusă în dieta de zi cu zi ca aliment de bază. Specialiștii în medicină recomandă înlocuirea cărnii de vită cu puiul, peștele, semințele sau legumele.

Rolul proteinelor în ceea ce privește pierderea în greutate

Alimentele bogate în proteine ​​pot fi foarte des consumate de persoanele care doresc să slăbească, deoarece proteina poate produce o senzație de sațietate pentru o bună perioadă de timp.

Cu alte cuvinte, în urma consumului de alimente proteice vă veți simți mai sătul, decât dacă ați alege un regim cu o cantitate scăzută de proteină.

Chiar dacă alimentele proteice sunt recomandate în dietele pentru pierderea în greutate, acest lucru nu înseamnă că puteți consuma orice. De exemplu, consumul de carne de vită vă poate afecta starea de sănătate și implicit dieta.

Cercetătorii de la Harvard Health (4) au analizat efectul cărnii roșii asupra pierderii în greutate pe un eșantion de 120.000 de bărbați și femei. În urma studiului s-a descoperit faptul că subiecții s-au îngrășat după ce au consumat carne roșie în cantități mari sau diverse alimente procesate.

De asemenea, indivizii care au consumat o cantitate mare de nuci sau semințe au pierdut în greutate.

Există numeroase cercetări științifice care susțin faptul că proteinele pe bază de plante ajută la obținerea greutății dorite. Proteinele vegetale se pot obține în urma consumului de tofu, soia, semințele de chia, quinoa, orezul brun și fasolea, năutul, lintele și semințele de dovleac sau de floarea soarelui.

Explicația din spatele acestui studiu constă în faptul că indivizii care au consumat carne roșie în cantități mari nu au acordat suficientă atenție celorlalte alimente din dietă, excluzând fructele și legumele. Cei care au slăbit mâncând nuci au avut o dietă echilibrată, în care au consumat atât fructe, cât și legume.

Proteina este un nutrient necesar pentru aproape toate țesuturile din organism. Enzimele se obțin prin ingerarea proteinelor, iar acestea au rolul de a regla și a îmbunătăți funcțiile organismului.

Consumul de alimente proteice este recomandat pentru cei care doresc să slăbească sau să se mențină la greutatea ideală, întrucât proteina poate produce senzația de sațietate pentru o lungă perioadă de timp.

Totuși, ar trebui să introduceți în dieta alimentară o varietate de proteine, atât vegetale, cât și animale, deoarece studiile arată că puteți să vă îngrășați în urma consumului excesiv de carne roșie.

Carnea de vită este un aliment ce conține o cantitate mare de proteine, fiind totodată o sursă importantă de fier și vitamina B.

Cu toate acestea, există numeroase cercetări care demonstrează efectele negative al cărnii roșii sau prelucrate, cum ar fi creșterea riscului apariției bolilor de inimă, a anumitor tipuri de cancer, a accidentului vascular cerebral sau a diabetului de tip 2.

Specialiștii în medicină recomandă înlocuirea cărnii roși cu alte tipuri de proteină, precum: fructele de mare, carnea de pasăre, leguminoasele sau semințele. Carnea de vită ar trebui consumată în cantități moderate și destul de rar pentru a evita apariția eventualelor boli.

Verifică preț suplimente proteine obținute din carne de vită aici!

DĂ SHARE LA ARTICOL:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *