Aparat de cafea
Adriana Banu

Adriana Banu

Sunt încântată să scriu pentru acest site! Este o adevărată resursă imparțială pentru sfaturi despre nutriție, slăbit și fitness. În zilele noastre, este greu să găsești un astfel de loc de unde poți obține păreri calificate despre lucruri de care corpul tău are nevoie.

Este cafeaua decofeinizată mai sănătoasă decât cafeaua obișnuită?

Cafeaua este o băutură îndrăgită de majoritatea adulților. Mai mult decât atât, un raport din 2010 a constatat că peste 50% dintre adulți consumă aproximativ 3 cești de cafea pe zi. Potrivit Organizației Internaționale a Cafelei, zone din lume precum China, India și America Latină consumă, de asemenea, cantități mari de cafea.

Odată cu creșterea consumului de cafea, poate vă întrebați ce fel de cafea ar trebui să beți- cafea obișnuită sau decofeinizată?

Ce avantaje are consumul de cafea asupra sănătății și care sunt riscurile? Există mai multe studii care au arătat efectele pozitive asupra sănătății datorate consumului de cafea obișnuită, dar există și beneficii asociate cafelei decofeinizate.

Care este diferența între cafeaua normală și cea decofeinizată?

Pentru ca o cafea să se poată numi decofeinizată, 97% din cofeină trebuie eliminată. O ceașcă de cafea decofeinizată conține aproximativ 5 miligrame de cofeină, dar această cantitate poate varia, deoarece boabele de cafea pot conține cantități diferite de cofeină (1).

O ceașcă de cafea obișnuită poate avea între 140-300 de miligrame de cofeină. Cofeina este eliminată din boabele de cafea înainte de a fi prăjite, și poate afecta procesul de prăjire și cât timp cafeaua rămâne proaspătă.

Sunt diferite beneficiile asupra sănătății dintre cafeaua obișnuită și cea decofeinizată?

Harvard Health (2) a comparat diferite studii realizate asupra consumului de cafea decofeinizată în comparație cel al cafelei obișnuite. Comparând cafeaua decofeinizată cu cea obișnuită, unele cercetări au descoperit că cea decofeinizată poate crește lipidele din sânge, ceea ce poate duce la apariția bolilor de inimă, în timp ce cafeaua obișnuită nu.

S-a dovedit că atât cafeaua decofeinizată, cât și cea obișnuită protejează împotriva diabetului de tip 2, deși cafeaua decofeinizată o face într-o măsură mai mică decât cafeaua obișnuită.

Atât în cazul cafelei decofeinizate cât și în cazul cafelei obișnuite, s-a dovedit un factor de risc scăzut pentru diabetul de tip 2 și rezistența la insulină.

Potrivit profesorului de la Universitatea de Medicină din Indiana, Aaron Carroll (3), nu există multe studii cu privire la consumul de cafea decofeinizată și efectul pe care îl are asupra sănătății. Există puține dovezi cu privire la beneficiile consumului de cafea decofeinizată, dar se pare că există un risc redus sau nul de daune pe care le poate avea.

Sănătatea ficatului

Consumul de cafea a fost asociat cu protejarea ficatului, dar un studiu din 2014 (4) a constatat, de asemenea, că și cafeaua decofeinizată este benefică pentru sănătatea ficatului.

Studiul a constatat că participanții care nu au consumat cafea au avut un nivel mai scăzut de enzime hepatice decât cei care au consumat atât cafea decofeinizată cât și cafea obișnuită. Acest lucru sugerează că există ceva în cafea, în afară de cofeină, care ajută la protejarea ficatului.

Câtă cafea trebuie să bei pentru a avea parte de beneficii? Acest studiu a comparat efectul pe care 3 cești de cafea pe zi îl are asupra sănătății, fie ele obișnuite sau decofeinizate, comparativ cu a nu consuma deloc.

Cercetătorii sugerează că sunt necesare mai multe studii pentru a determina ce anume conține cafeaua și poate ajuta la protecția ficatului.

Sănătatea inimii

Un studiu din 2005 acoperit de BBC News (5) a concluzionat că a consuma cafea decofeinizată în defavoarea cafelei obișnuite, duce la creșterea nivelului de acizi grași în sânge. Acești acizi grași formează colesterolul dăunător, LDL. Cercetătorii au concluzionat prin a spune că un alt factor de risc în cazul consumului de cafea decofeinizată, este apariția bolitor de inimă.

Participanții la cercetare au băut 3-6 căni pe zi, unii au consumat cafea obișnuită, alții decofeinizată, și a existat un grup care nu a consumat cafea deloc. Cercetătorii au măsurat colesterolul din sânge după incheierea studiului și au constatat doar o diferență în cazul celor care au băut cafeaua decofeinizată, cu privire nivelurile de acizi grași.

Care este efectul asupra inimii atunci când se consumă mai puțin de 3-6 cești de cafea decofeinizată pe zi? Cercetătorii sugerează că riscul este probabil unul foarte scăzut.

Există alte 2 substanțe în boabele de cafea care pot crește nivelul de colesterol. Cu toate acestea, folosirea unui filtru de hârtie blochează acești compuși să intre în cafea.

Consumul altor tipuri de băuturi de cafea, cum ar fi latte, în cazul căreia nu se folosesc filtre de hârtie, ar putea însemna că acești compuși sunt încă în cafea (6).

Când cafeaua decofeinizată este cea mai bună alegere

Unele persoane sunt sensibile la cofeină și pot consuma doar cafea decofeinizată datorită conținutului mai mic de cofeină.
Cofeina poate genera stări de amețeală în cazul anumitor persoane și poate afecta somnul. Consumul de cofeină poate fi contraindicat în cazul în care sunt atribuite anumite medicamente sau afecțiuni de sănătate.

Dacă suferiți de intoleranță la cofeină, verificați ce brand-uri de cafea au cele mai mici cantități de cofeină. Doar pentru că o cafea este decofeinizată nu înseamnă că nu conține deloc cofeină.

De asemenea, ține cont că valoarea nutrițională a unei cești de cafea, fie ea decofeinizată sau obișnuită, se poate schimba drastic în funcție de ce alți aditivi folosești, cum ar fi îndulcitori sau frișcă.

Citește și:

  • Cafeaua te ajută să slăbești?
  • Pot bea cafea cand țin dietă?
  • Moduri de a-ți face cafeaua mai sănătoasă

Concluzie

Dacă ați băut cafea decofeinizată doar pentru că ați crezut că este mai sănătoasă decât cafeaua obișnuită, exită dovezi clar din cercetări care contrazic acest lucru. De fapt, studiile de cercetare chiar sugerează că o ceașcă de cafea obișnuită are anumite beneficii pentru sănătate.

Un studiu a descoperit că aportul de cafea decofeinizată poate crește nivelul de acizi grași în sânge atunci când se consumă între 3-6 căni pe zi.

O veste bună ar fi că atât cafeaua obișnuită, cât și cea cafeaua decofeinizată poate avea un rol protector asupra sănătății ficatului. Majoritatea profesioniștilor din domeniul sănătății sugerează că este recomandat să se consume între 2-4 cești de cafea pe zi, dar fiecare este diferit (7). Ascultă-ți corpul.

Verifică preț cafea decofeinizată aici!

DĂ SHARE LA ARTICOL:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mușchi de vită

Este sănătoasă carnea de vită?

Consumul unor cantități mari de carne roșie, cum este carnea de vită, a fost asociată cu creșterea riscului de apariție a bolilor cardiovasculare, unor tipuri