Supă miso proaspăt servită

Este bună supa miso pentru dietă?

Majoritatea americanilor cunosc miso doar ca ingredient în supa cu același nume, care se servește la restaurantele japoneze. Cu toate acestea, japonezii folosesc mai multe tipuri de miso pentru marinarea fructelor de mare, murături, pentru a da gust supelor, precum și în diverse soteuri.

Miso se prepară din soia și cereale fermentate. Miso este un aliment de bază în dieta tradițională.

Dieta japoneză, în ansamblu, este considerată a fi foarte sănătoasă, întrucât japonezii au o speranță de viață foarte ridicată și o incidență foarte redusă a bolilor cronice.

Desigur, se consideră că dieta lor tradițională joacă un rol central în privința longevității.

Odată cu creșterea numărului de produse prelucrate, lipsite de valoare nutrițională, similare dietei vestice, starea de sănătate a japonezilor a urmat trendul din alte țări vestice, având o creștere a incidenței obezității și a comorbidităților.

Totuși, dieta tradiționala japoneză este considerată a fi benefică pentru sănătate.

Supa Miso se prepară, în mod tradițional, din pastă miso, ceapa verde, alge și tofu.

Supa Miso este hipocalorică, așa că poate fi integrată în orice dietă care-și propune pierderea în greutate.

Conform unor studii, în cazul consumului de supă Miso pot exista și alte beneficii pentru sănătatea inimii sau pentru reducerea incidenței cancerului.

Totuși, cercetătorii sunt preocupați de aportul mare de sodiu din supa miso.

Supa miso și slăbitul

O ceașcă de supă miso conține mai puțin de 70 de calorii, mai puțin de 1 gram de grăsime, 1 gram de fibre, 5 grame de carbohidrați și 2 grame de proteine.

Fibra provine din algele marine, ceapa verde și tofu, iar tofu este responsabil pentru proteina din supa miso.

Supa cu bulion poate ajuta la scăderea aportului de alimente. Prin urmare, consumul unei cești de supă miso, pe post de aperitiv, s-ar putea încadra într-o dietă destinată reducerii în greutate.

Un studiu realizat în 2007 (1) a stabilit faptul că subiecții care au consumat o supă cu conținut redus de calorii înainte de masă au mâncat mai puține alimente, în comparație cu cei care nu au consumat deloc supă.

Cercetătorii au ajuns la concluzia că un aperitiv în forma unei supe cu conținut redus de calorii, poate reprezenta o parte dintr-o dietă favorabilă reducerii numărului de calorii.

La fel ca în cazul altor alimente, supa miso preparată în casă are, probabil, cel mai bun profil nutrițional, dacă este să o comparăm cu cea din comerț.

Supele miso pre-ambalate ar putea să conțină și următoarele: zahăr, sodiu în exces sau alți conservanți.

Gătirea unei supe miso este foarte facilă, dacă ai la îndemână pastă miso, care se găsește în majoritatea magazinelor alimentare.

O rețetă de supă miso, preluată de la blogger-ul pe teme de nutriție Minimalist Baker (2), se remarcă prin conținutul de fibră și de antioxidanți, obținut prin adăugarea de verdeață.

Beneficiile consumului de miso pentru sănătate

Gustul caracteristic al supei miso provine din pasta de miso și alge.

Pasta Miso se face din soia și cereale fermentate. La fel ca alte alimente fermentate, supa miso este o sursă de probiotice.

Probioticele sunt considerate „bacterii prietenoase“, care trăiesc în colon. Probioticele pot juca un rol în sistemul imunitar, pot preveni / trata infecțiile tractului urinar, trata diareea, infecțiile intestinale, ajută la absorbirea nutrienților și pot chiar să aibă un rol în reglarea greutății.

Conform tradițiilor japoneze, pasta miso reglează digestia și poate ajuta la neutralizarea substanțelor nocive din organism.

Un articol din BBC Good Food (3), se consideră că miso este o bună sursă de vitamine B și E, potasiu, zinc, cupru și mangan.

Sodiul din supa miso reprezintă o surpriză

Una dintre problemele asociate cu consumul de supă miso este acesta poate să aibă un conținut ridicat de sodiu.

O porție de supă miso poate conține cel puțin 630 mg de sodiu. Doza zilnică recomandată de sodiu este mai mică decât 2.300 mg.

Prin urmare, o porție de supă miso poate furniza aproximativ 27% din doza zilnică de sodiu.

Unii consideră că aportul de sodiu în exces ar putea crește riscul de tensiune arterială. Tensiunea arterială ridicată poate crește riscul de apariție a altor probleme, cum ar fi: accidentul vascular cerebral, bolile cardiace sau îmbolnăvirea ficatului.

Avem un aport prea mare de sodiu din alimente, deoarece mâncarea prelucrată industrial are, de obicei, un conținut crescut de sodiu.

În fapt, se estimează că mai mult de 90% dintre americani au un aport prea mare de sodiu în dietele lor.

Un studiu din 2013 (4) a concluzionat că modul în care organismul uman utilizează sodiul din miso poate fi diferit față de cel care provine din alte alimente.

Procesul de fermentare a pastei de miso poate modifica modul în care organismul răspunde aportului de sodiu care provine din acest aliment.

Cercetătorii au comparat tensiunea arterială la șobolanii care au fost hrăniți prin trei diete: una bogată în sare, alta cu conținut ridicat de miso (care are, de asemenea, un conținut ridicat de sare) sau a treia, care avea un aport scăzut de sare.

Cercetătorii au observat că, după 8 și 12 săptămâni, șobolanii care aveau o dietă bogată în sare aveau o tensiune arterială ridicată, în timp ce șobolanii care au consumat supă miso sau au avut o dietă săracă în sare nu aveau o astfel de tensiune arterială ridicată.

Există, de asemenea, studii efectuate pe șobolani care sugerează că deși miso are un conținut ridicat de sodiu, acesta poate fi benefic pentru scăderea riscului de apariție a cancerului de stomac.

Întrucât cercetătorii nu știu de ce miso oferă aceste beneficii sănătății, sunt necesare mai multe studii în acest sens.

Deci, dacă ai tensiune arterială ridicată, înainte de a mânca supă miso, ar trebui să consulți medicul de specialitate.

Concluzie: dieta și sănătatea japoneză

Este bună supa miso pentru dietă?

Da, supa miso se poate încadra într-o dietă sănătoasă, orientată spre sănătatea generală și / sau pierderea în greutate. Supa Miso este un aliment cu calorii scăzute, care poate oferi beneficii suplimentare pentru sănătate.

Cu toate acestea, la fel ca în cazul oricărui alt aliment, este nevoie să ai o privire de ansamblu asupra dietei tale. Se recomandă să mănânci variat, în mod special fructe, legume, grăsimi care nu afectează inima, proteine slabe, cereale integrale, leguminoase, nuci și semințe.

Prin urmare, dacă consumi doar un singur aliment, atunci nu se poate discuta despre o dietă sănătoasă.

Dieta japoneză abundă în fructe, legume, cereale, dar este săracă în alimente ambalate, zahăr și carne roșie.

Se consideră că dieta japoneză, în special cea din regiunea Okinawa, este asociată cu așteptarea ridicată de viață și cu slaba incidență a bolilor cronice.

Prin urmare, se consideră că o dietă similară cu cea a nativilor din regiunea Okinawa ar putea fi benefică pentru sănătate.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *