Drojdia nutritivă poate fi descrisă ca „praful de cipsuri”, deoarece are culoare galbenă / portocalie și are o aromă de brânză și fructe. Poate fi găsit sub formă de pulbere sau de fulgi în majoritatea magazinelor alimentare.
Drojdia nutritivă este obținută din drojdie care crește dintr-o sursă de carbohidrați (de obicei melasa). Odată ce ea crește este încălzită și uscată, ceea ce dezactivează drojdia.
De ce ai mânca drojdie nutritivă? Poate adăuga o aromă umami bucatelor precum floricele, salatele, legumele prăjite, mâncărurile cu ou sau pastelor.
O puteți folosi ca înlocuitor pentru mâncărurile care folosesc brânză presărată. Pentru persoanele care taie brânză sau alte produse lactate, adăugarea de drojdie nutritivă în alimente poate oferi în continuare această aromă de brânză.
Drojdia nutritivă poate fi sănătoasă, un alt motiv pentru care ar trebui adăugată in dietă.
Drojdia nutritivă este în mod natural foarte scăzută în calorii și bogată în vitaminele B și B12.
Veganii sau vegetarienii pot prezenta un risc mai mare de deficiență de B12, deoarece limitează sau elimină alimentele animale care sunt surse naturale de B12.
Drojdia nutritivă este o excepție rară a sursei vegetale de B12. Unele cercetări sugerează, de asemenea, că drojdia nutritivă are unele efecte anti-microbiene și poate fi benefică pentru promovarea bacteriilor intestinale sănătoase.
Profilul nutrițional
Două linguri de drojdie nutritivă uscată oferă aproximativ 45 de calorii, 4 grame de fibre și 8 grame de proteine (1).
Două linguri de oferă, de asemenea, peste 500% din necesarul zilnic de tiamină, riboflavină, 280% din necesarul zilnic de niacină, 480% din necesarul zilnic de B6 și 130% din necesarul zilnic de B12.
Două linguri de drojdie nutritivă asigură aproximativ 20% din necesarul zilnic de zinc și mici cantități de fier, magneziu, cupru și mangan.
Drojdia nutritivă poate fi bună pentru toată lumea, deoarece este săracă în calorii în mod natural dar bogată în nutrienți, în special în vitaminele B. De asemenea, oferă o sursă de fibre și proteine.
Beneficiul de vitamine B: nu doar pentru vegani
Vitamina B12 este un element nutritiv important pentru vegani și unii vegetarieni, deoarece B12 provine aproape exclusiv în mod natural din alimentele de origine animală.
Prin urmare, dacă cineva renunță la alimente de origine animală, trebuie să completeze B12 sau să mănânce alimente îmbogățite.
Includerea drojdiei nutriționale în dietă poate furniza, de asemenea, o sursă bună de B12 și toate celelalte vitamine B.
Vitamina B12 este necesară pentru a face noi globule roșii, ADN și celule nervoase. Este dificil de aflat dacă aveți o deficiență de B12 deoarece aceasta apare lent în timp.
Potrivit Harvard Health (2), simptomele deficienței de B12 pot include: amorțeală, furnicături, dificultăți de mers, anemie, umflare a limbii, piele galbenă, dificultăți de memorie sau cu alte funcții ale creierului, slăbiciune și oboseală.
Dacă credeți că prezentați unele simptome ale unei deficiențe de B12, este important să vorbiți cu medicul dumneavoastră.
În timp ce veganii/ vegetarienii pot avea un risc mai mare pentru deficiență de B12, alte persoane pot fi, de asemenea, expuse riscului. Aciditatea stomacului este necesară pentru absorbția corectă a B12, astfel încât persoanele care iau antiacide pot avea dificultăți în absorbția de B12.
Pe măsură ce îmbătrânim, producția de acid stomacal scade. Prin urmare, populația în vârstă poate fi și ea expusă riscului de deficiență de B12.
Persoanele cu tulburări de absorbție, cum ar fi boala Chron sau colita ulcerativă, pot avea un risc crescut pentru deficiențe de nutrienți și B12. Unele medicamente pot interfera cu absorbția de B12, iar cei care se recuperează în urma operației de scădere în greutate pot avea probleme cu absorbția corectă a B12.
Datele dintr-un studiu din 2014 (3) sugerează că aproximativ 62% dintre femeile gravide, între 25-82 la sută dintre copii și 21-41 la sută dintre adolescenți pot fi deficitare de vitamina B12.
Prin urmare, încorporarea alimentelor bogate în B12, cum ar fi drojdia nutritivă, poate fi benefică pentru toată lumea.
Anti-microbiene
Un studiu din 2008 (4) a analizat efectele anti-microbiene ale drojdiei nutriționale in vitro, ceea ce înseamnă în culturile celulare.
Cercetătorii au descoperit că extractul de drojdie nutritivă a inhibat creșterea unor tulpini de bacterii dăunătoare. Prin urmare, cercetătorii au concluzionat că drojdia nutritivă poate fi benefică pentru promovarea bacteriilor intestinale sănătoase și pentru inhibarea creșterii bacteriilor dăunătoare.
Cum se folosește drojdia nutritivă
Drojdia nutritivă poate fi presărată pe articole pe care ai presăra brânză. O modalitate populară și ușoară de a adăuga drojdie nutritivă este să o presari pe floricele.
De asemenea, poate fi presărat pe salate sau mâncăruri cu legume prăjite. Poate fi folosită și pentru a prepara un sos aromat cu brânză pentru paste sau preparate din legume. Poate fi folosită și în rețete vegane pentru a face biscuiti cu aromă de brânză.
Dacă nu ați mai folosit niciodată drojdie nutrițională, experimentați folosirea acesteia în diferite rețete savuroase.
Este sigură pentru toată lumea?
Drojdia nutritivă este în mod natural lipsită de alergeni de top: lactate, ouă, gluten, nuci sau porumb. Cu toate acestea, dacă aveți alergii alimentare, ar trebui să verificați ambalajul drojdiei nutriționale înainte de a o cumpăra pentru a vă asigura că aceasta nu a fost contaminată în timpul producției.
Drojdia nutritivă poate fi în regulă pentru toată lumea, dar dacă ai întrebări specifice cu privire la sănătatea ta și dacă drojdia nutritivă ar fi sănătoasă pentru tine, discută cu medicul sau dieteticianul tău.
Drojdia nutritivă poate fi o sursă bună de vitamina B12, care este unul dintre motivele principale pentru a o încorpora în alimentația ta.
Deficiența de B12 poate fi destul de frecventă la femeile însărcinate, copii, vârstnici și adolescenți sau la persoanele care urmează o dietă vegană, dacă nu consumă alimente îmbogățite.
Prin urmare, încorporarea drojdiei nutriționale în aceste populații poate fi benefică pentru a reduce riscul de deficiență de B12.
Bon Appétit (5) sugerează păstrarea drojdiei nutriționale într-o locație rece și întunecată. Se recomandă păstrarea drojdiei nutriționale în frigider și poate dura până la 2 ani.
Verifică preț suplimente nutritive pe bază de drojdie aici!