Pahar cu zmeură proaspăt culeasă

Este bună cetona de zmeură pentru organism?

Cetona de zmeură este un antioxidant natural, obținut din zmeură. Înainte ca cetona de zmeură să fie cunoscută ca supliment pentru slăbit, ea a fost folosită mai întâi pentru aromele din băuturile răcoritoare, budincă, înghețate sau alte dulciuri. A fost folosită și pentru esențe, de exemplu în parfumuri.

Cetona de zmeură este un supliment popular pentru slăbit, dar oare este bun? Există vreo dovadă științifică în ceea ce privește pierderea în greutate? Este sănătos? Mai jos sunt mai multe date privind eficacitatea și dezbaterile legate de efectul cetonelor de zmeură.

Ce spun studiile?

Inițial, în baza unor studii efectuate în Coreea și China, asupra unor rozătoare, s-a considerat că cetona de zmeură te poate ajuta să scazi în greutate. Un studiu din 2010 a comparat o populație de șoareci, care avea o dietă bogată în grăsimi, cu una care avea o dietă pe bază de cetonă de zmeură. Cercetătorii au descoperit că șoarecii hrăniți cu cetonă de zmeură au acumulat mai puține grăsimi și au înregistrat o descompunere mai accelerată a grăsimilor.

Un alt studiu, efectuat pe rozătoare, a condus la rezultate similare. Cu toate acestea, astfel de studii NU pot fi transpuse direct la oameni. Doar pentru că acest efect al cetonei de zmeură a fost pus în evidență la șoareci și / sau în eprubete, nu înseamnă că același lucru se va întâmpla și în cazul oamenilor.

Până în prezent, în cazul oamenilor, niciun studiu clinic nu a analizat eficacitatea cetonei de zmeură în pierderea în greutate. De asemenea, nu se știe nici ce doză este necesară pentru a pune în evidență un astfel de efect. Studiile efectuate asupra șobolanilor / șoarecilor utilizează, de obicei, o doză mai mare, pentru a putea pune în evidență un anumit efect.

În cazul oamenilor, nu cunoaștem nici ce fel de alimentație și nici ce exerciții fizice trebuie să fie practicate, în cazul unei diete cu cetonă de zmeură. Oare cetona de zmeură are efect în cazul oamenilor obezi, supraponderali sau la cei cu greutate normală? Femei și bărbați? Aceste răspunsuri nu sunt cunoscute, în prezent.

Deși cercetările, legate de pierderea în greutate, pot fi promițătoare, nu neapărat se vor confirma și la oameni.

Cum ar trebui să funcționeze?

Se consideră că cetonele de zmeură ajută la slăbit, întrucât vizează hormonul adiponectină. Adiponectina este un hormon eliberat de celulele adipoase, care sunt importante în metabolismul glucozei și lipidelor, precum și în reglarea greutății corporale.

Cercetătorii studiază, în continuare, modalitatea prin care adiponectina afectează corpul. În cazul persoanelor obeze, s-a observat că adiponectina este redusă. În cadrul cercetărilor efectuate asupra persoanelor obeze, aportul suplimentar de adiponectină a contribuit la creșterea absorbției acizilor grași liberi, la nivelul musculaturii.

Se consideră că cetona de zmeură îmbunătățește acțiunea adiponectinei, ceea ce ar putea ajuta la descompunerea celulelor grase, pentru obținerea de energie. Cu toate acestea, nu se cunoaște modul exact în care acționează cetona de zmeură.

Este bine să fiii sceptic în privința reclamelor promovate de companiile care produc cetonă de zmeură, care promovează ideea că s-a dovedit, prin studii clinice, că cetonă de zmeură „topește” grăsimea, la fel ca în fața oricărei promisiuni care sună „prea” tentant.

Reține că nu există vreun articol de specialitate publicat în reviste științifice de renume, care să fi studiat efectul cetonei de zmeură asupra omului. Studiile științifice finanțate de companii private, pe un număr mic de subiecți și publicate în afara revistelor de specialitate, nu sunt credibile.

Aprobarea FDA

La fel ca în cazul oricărui alt supliment alimentar, nici produsele pe bază de cetonă de zmeură nu au fost evaluate de FDA, nefiind supuse unor teste riguroase și nefiind considerate în totalitate sigure. De asemenea, este posibil ca puritatea suplimentelor să nu fie testată în mod regulat. Aceasta înseamnă că este posibil să iei un supliment alimentar, dar ingredientele din acesta ar putea fi diferite față de cele menționate pe ambalaj. Uneori, nu este clar câtă cetonă de zmeură există într-un anumit supliment, mai ales dacă această substanță face parte dintr-un amestec propriu.

Siguranță

Suplimentele pe bază de cetonă de zmeură poate interacționa cu alte medicamente sau poate provoca reacții adverse, în cazul unor persoane. Trebuie să reții că firmele care comercializează suplimente pot vinde produse înainte de a fi dovedi științific faptul că acestea sunt sigure pentru utilizare.

Dacă urmezi vreun tratament, discută cu un medic specialist, înainte de a consuma cetonă de zmeură.

Te ajută cetona de zmeură să slăbești?

Unii oameni susțin că cetonele de zmeură i-au ajutat să piardă în greutate. Acest lucru poate (sau nu) să fie adevărat. Chiar dacă slăbești, atunci când consumi cetone de zmeură, oare acesta va fi un rezultat de durată sau doar un efect temporar?

Obezitatea este o afecțiune din ce în ce mai răspândită. Cel mai probabil, consumul unei pilule care conține un ingredient cu ajutorul căruia vei slăbi, nu este o soluție pentru remedierea problemei obezității. Cu toate acestea, mulți oameni caută o pastilă „magică” care să îi ajute să piardă în greutate, fără a-și modifica drastic dieta sau a crește numărul de exerciții fizice.

Cu toate acestea, indiferent de cât de promovat este un supliment pentru slăbit, trebuie să te gândești obiectiv si să realizezi că este prea bun pentru a fi adevărat. De asemenea, trebuie să fii rezumat în privința cercetărilor făcute pentru suplimente. Nu trebuie să iei prea în serios mărturiile unor reclame sau studiile sponsorizate de producători.

Până în prezent, efectele benefice ale cetonei de zmeură asupra greutății corporale au putut fi puse în evidență doar în cazul șoarecilor și a unor studii efectuate în eprubete. Nu se știe dacă aceleași efecte există și în cazul oamenilor și nici cât de multă cetonă de zmeură este necesară pentru a obține vreun beneficiu, în privința scăderii greutății corporale.

Trebuie să ai grijă în privința suplimentelor alimentare, deoarece nu există reglementări clare, iar produsele pot fi însoțite de reclame înșelătoare.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *