Fructe de rambutan
Adriana Banu

Adriana Banu

Sunt încântată să scriu pentru acest site! Este o adevărată resursă imparțială pentru sfaturi despre nutriție, slăbit și fitness. În zilele noastre, este greu să găsești un astfel de loc de unde poți obține păreri calificate despre lucruri de care corpul tău are nevoie.

Este bun Rambutanul pentru tine?

Rambutanul face parte din aceeași familie cu licii. Ambele fructe au o pulpă albă, cu o sămânță necomestibilă la mijloc. Gustul rambutanului este similar cu cel al fructului lici sau al strugurilor, rambutanul fiind mai puțin dulce și acid decât lici.

Numele de rambutan înseamnă, de fapt, păros, care este de înțeles pentru acest fruct, deoarece un rambutan arată ca un fruct roșu, pufos, păros. Dacă trăiești în afara Asiei de Sud-Est, Americii Centrale sau Hawaii, șansele să nu mai fi văzut sau mâncat un rambutan sunt foarte mici.

Rambutanii sunt destul de des întâlniți în climatele tropicale, dar în SUA sau în unele părți ale Europei pot fi disponibili doar pe piețele asiatice mai mari.

Dacă nu ai încercat niciodată rambutan sau alte fructe mai exotice, ia în considerare adăugarea lor în alimentația ta pentru beneficiile sale asupra sănătății, dar și pentru aromele delicioase. O recenzie din 2011 (1) a analizat valoarea nutritivă a douăzeci de fructe exotice.

Cercetătorii au descoperit că suplimentarea dietei cu fructe exotice (adică fructul  dragonului, mangostan, durian, cașmon etc.) afectează pozitiv lipidele din sânge și nivelurile de antioxidanți, conform studiilor realizate pe animale.

Adăugarea rambutanului și a altor fructe exotice poate oferi unele beneficii pentru sănătate, deoarece aceste fructe sunt o sursă bună de antioxidanți, fibre, vitamine și minerale.

Ce este rambutanul?

Rambutanii sunt originari din Asia de Sud-Est, în principal Indonezia și Malaezia și sunt acum crescuți în diverse climate tropicale din întreaga lume.

Rambutanii sunt din aceeași familie ca precum lici. Ambele fructe au o pulpă albă, cu o sămânță necomestibilă la mijloc. Gustul rambutanului este similar cu cel al fructului lici sau al strugurilor, rambutanul fiind mai puțin dulce și acid decât lici (2).

Rambutanii pot fi roșii când sunt copți, sau alte soiuri pot avea dimensiuni mai mici și o culoare galbenă.

Rambutanii care sunt verzi sunt considerați necopți, iar dacă un rambutan are pete negre sau păr negru, acesta poate fi prea copt.

Perii spinoși de pe un rambutan nu sunt ascuțiți, ci moi. Rambutanii pot fi pur și simplu cojiți pentru a mânca pulpă albă precum cea de lici.

Nutriția pe bază de rambutan

La fel ca majoritatea altor fructe, rambutanii au un conținut scăzut de calorii și sunt plini de nutrienți. Aceștia conțin o gamă unică de nutrienți.

Consumul unui singur rambutan înseamnă mai puțin de 10 calorii. O porție de 100 de grame de rambutan proaspăt conține:

  • Aproximativ 82 de calorii
  • 21 de grame de carbohidrați
  • 1 gram de fibre
  • Mai puțin de 1 gram de grăsime
  • 1 gram de proteine

Pe lângă faptul că este vândut proaspăt, rambutanul poate fi găsit și ca produs la conservă. Ca orice fructe din conservă, rambutanul conservat poate avea o cantitate mai mare de zahăr.

O porție de rambutan din conservă conține în jur de 175 de calorii și 45 de grame de carbohidrați.

Antioxidanții din rambutan

Rambutanul este o sursă bună de vitamina C. O porție de 100 de grame de rambutan proaspăt oferă aproximativ 66% de vitamina C din doza zilnică recomandată.

Vitamina C nu acționează doar ca antioxidant în organism, ci este necesară și pentru construirea colagenului, cartilajului, mușchilor și oaselor. Vitamina C accelerează și absorbția fierului, mai ales atunci când fierul provine din surse vegetale.

Prin urmare, consumul de alimente precum rambutanul, care este o sursă bună de vitamina C, însoțit de vegetale ce conțin fier, cum ar fi leguminoasele, nucile, semințele și verdețurile poate ajuta la absorbția mai rapidă a fierului din alimentația ta.

Pe lângă vitamina C, fructul rambutan conține mai mulți antioxidanți ale căror efecte asupra sănătății sunt încă analizate de cercetători.

O recenzie din 2018 (3) sugerează că rambutanul conține antioxidanți care s-au dovedit  a fi benefici împotriva cancerului, obezității, diabetului, microbilor și că aceștia pot ajuta la scăderea nivelului de colesterol din sânge.

Cercetătorii concluzionează că este nevoie de mai multe studii cu privire la potențialul antioxidant al rambutanului, dar rambutanii pot fi o alternativă durabilă pentru dezvoltarea alimentelor funcționale și chiar a produselor farmaceutice.

Mineralele din rambutan

Rambutanul este o sursă surprinzătoare de minerale. O porție de 100 de grame (4) asigură aproximativ 9% din cuprul cu urme de minerale. Fructele nu sunt tocmai o sursă de cupru, întrucât, acest mineral se găsește în general în fructe de mare, nuci, legume și cereale.

Cu toate acestea, adăugarea de rambutan în alimentația ta poate reprezenta o sursă suplimentară de cupru. Cuprul este necesar pentru a produce globule roșii, pentru funcția imunitară, funcția nervoasă și pentru sănătatea oaselor.

Un alt mineral găsit în rambutan este manganul. O porție de 100 de grame furnizează aproximativ 10% din doza zilnică de mangan.

Manganul funcționează ca un antioxidant, fiind implicat în sănătatea oaselor, vindecarea rănilor, acționând ca o coenzimă în multe procese din corp(5).

Fructele și legumele sunt considerate surse bune de potasiu mineral, dar rambutanul nu este o sursă ridicată de potasiu.

O porție de 100 de grame asigură aproximativ 5% din doza zilnică de potasiu. Sursele mai mari de potasiu sunt: cartofii dulci, verdețurile, roșiile și drupele.

O porție de rambutan conține, de asemenea, mai puțin de 5% din doza zilnică fier, magneziu, zinc și calciu. Rambutanul oferă o cantitate mică de minerale diverse.

Consumul unei largi varietăți de alimente este recomandat pentru a atinge aportul necesar de vitamine și minerale, întrucât un singur aliment nu poate să conțină necesarul din fiecare nutrient.

Cum se mănâncă rambutanul?

Interiorul unui fruct de rambutan

Dacă nu ați mai încercat niciodată rambutan și nu l-ați văzut la un magazin local, nu vă lăsați intimidați de aspectul țepos.

Perii de pe rambutan sunt moi, iar decojirea pielii și a părului dezvăluie în interior o carne dulce și albă.

Puteți ajunge cu ușurință la pulpă crestând o fantă în coajă și storcând fructul pentru a „scoate” miezul.

Puteți mânca rambutan exact așa cum este sau pulpa albă poate fi adăugată într-un smoothie sau chiar suc proaspăt ca în cazul altor fructe și legume.

DĂ SHARE LA ARTICOL:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *