Broccoli furnizează multiple beneficii pentru sănătate, inclusiv protejarea împotriva bolilor de inimă, beneficii digestive, combaterea cancerului și acțiune antiinflamatoare. Broccoli face parte din familia de legume crucifere care include, de asemenea, legume precum conopida, varza kale, varza de Bruxelles și alte tipuri de varză.
Broccoli este foarte dens în nutrienți; o bucată medie furnizează aproximativ 45 de calorii. Pentru această cantitate redusă de calorii, obțineți o sursă de potasiu, fibre, proteine, vitamina A, calciu, fier și o doză mare de vitamina C.
Iată o evaluare mai atentă a beneficiilor specifice pe care broccoli le poate avea pentru sănătate și motivele pentru care această legumă poate fi considerată a fi un superaliment.
Sursă bogată de antioxidanți
Toate fructele și legumele sunt o sursă bogată de diverși antioxidanți. Antioxidanții protejează celulele corpului de daune și pot ajuta la împiedicarea dezvoltării și răspândirii celulelor canceroase în organism.
Legumele crucifere conțin antioxidanți specifici, denumiți sulforafan și indol-3-carbinol. Este considerat că acești antioxidanți acționează ca un soi de detoxifianți în organism, în timp ce reduc și nivelul de stres oxidativ, care este asociat cu multe boli cronice.
Broccoli furnizează, de asemenea, varianta vegetală a vitaminei A, cunoscută și sub denumirea de carotenoidă, precum și o cantitate semnificativă de vitamina C, ambele având un rol antioxidant în organism.
Benefic pentru sănătatea ochilor
Fructele și legumele portocalii, precum morcovii, sunt bogate în antioxidanți specifici pentru promovarea sănătății ochilor. În mod surprinzător, broccoli conține acești antioxidanți, găsiți de obicei în produsele alimentare colorate în mod natural într-o nuanță portocalie, care sunt utili pentru protejarea vederii și a ochilor.
Acești antioxidanți numiți luteină și zeaxantină, pot ajuta la reducerea riscului de cataractă și degenerare maculară asociată cu înaintarea în vârstă.
Risc mai mic de cancer
Broccoli poate ajuta la scăderea riscului pentru anumite tipuri de cancer, inclusiv cancerul colorectal, conform experților în nutriție și sănătate. Nu este momentan clar exact ce compuși din broccoli se fac responsabili de combaterea celulelor canceroase, motiv pentru care sunt în curs de desfășurare mai multe cercetări de specialitate, care își propun să elucideze misterul asocierii dintre riscul redus de cancer și consumul de broccoli.
Germenii de broccoli s-au dovedit a fi deosebit de bogați în antioxidantul sulforafan, iar în cadrul cercetărilor efectuate pe șobolani au avut un efect dovedit în reducerea ratei și a dimensiunii tumorilor.
Sănătatea inimii
Antioxidanții din broccoli pot ajuta la protejarea celulelor de daune și la promovarea unui nivel de stres oxidativ mai mic, ceea ce este benefic pentru reducerea riscului de boli cardiovasculare.
Broccoli este, de asemenea, o sursă de fibre solubile. Fibrele solubile pot ajuta la scăderea nivelului de colesterol din sânge. Alte surse de fibre solubile includ fructe, fasole și ovăz.
Cu toate acestea, persoanele care urmează tratamente cu medicamente anticoagulante trebuie să fie precaute cu privire la consumul de broccoli, deoarece acesta este bogat în vitamina K, ca și alte legume verzi. Vitamina k este necesară pentru coagularea sângelui.
Consultați-vă cu medicul dumneavoastră înainte de a efectua orice fel de schimbare în aportul de legume bogate în vitamina k, deoarece consumul de astfel de legume poate interfera cu medicamentele cu rol anticoagulant.
Ce impact are procesul de preparare asupra valorilor nutritive furnizate de broccoli?
De fiecare dată când fierbeți legumele, unele substanțe nutritive solubile în apă, precum vitamina C și vitaminele B, se pierd în baza lichidă în care au fost preparate.
Cercetătorii din domeniul nutriției și al sănătății sugerează, de asemenea, că prin metoda fierberii, compușii din broccoli cu proprietăți de combatere a cancerului sunt reduși ca și cantitate. Alte metode de preparare, precum gătitul la aburi sau la cuptorul cu microunde, nu par a avea același efect de reducere a compușilor, care combat cancerul, sau a nutrienților solubili în apă.
Dacă în mod normal obișnuiți să fierbeți legumele, luați în considerare alternativele de preparare la aburi sau de coacere, pentru a reduce pierderea nutrienților din broccoli.
Probleme cu digestia asociate cu consumul de broccoli
Poate că unul dintre efectele secundare mai neplăcute ale consumului de broccoli este reprezentat de faptul că poate produce gaze în tractul digestiv. Broccoli conține o cantitate mare de fibre, care sunt benefice pentru sănătatea inimii și mișcările intestinale normale, însă poate provoca flatulență sau balonare în anumite cazuri.
Dacă suferiți de constipație, este recomandat consumul crescut de fibre și lichide. Consumul de mai mult broccoli vă poate ajuta cu siguranță să vă atingeți recomandările zilnice de fibre.
Unele cercetări sugerează, de asemenea, că broccoli poate ajuta la combaterea bacteriilor dăunătoare din stomac, precum H. pylori, care este recunoscut pentru creșterea riscului de ulcerații la nivelul stomacului.
Este broccoli un superaliment?
Cuvântul superaliment nu are încă o definiție standard în domeniul sănătății. Cu toate acestea, în general, face trimitere la un aliment care este dens în nutrienți, ceea ce înseamnă că oferă o mulțime de nutrienți, în comparație cu câte calorii are.
Nu există reguli clare în legătură cu clasificarea unui aliment ca fiind superaliment sau nu, existând diferite liste cu diferite alimente trecute sub categoria de superalimente, însă nu de fiecare dată există un consens general în acest sens.
Majoritatea fructelor sau legumelor bazate pe această definiție ar putea fi considerate un superaliment, iar broccoli nu ar fi o excepție. Datorită numeroaselor substanțe nutritive oferite de broccoli cu aproape zero calorii, este foarte dens în nutrienți.
Concluzie
Având în vedere faptul că broccoli oferă atât de mulți nutrienți, poate fi considerat un superaliment. Este plin de antioxidanți, vitamine, fibre și minerale. Consumul de broccoli poate oferi beneficii pentru buna funcționare a sistemului cardiovascular și a sistemului digestiv, precum poate promova sănătatea ochilor și poate ajuta chiar și la reducerea riscului de cancer.
Fierberea de broccoli elimină mulți nutrienți, de aceea este mai bine să folosiți metode alternative de preparare, cum ar fi sotarea, gătitul la aburi, coacerea sau consumul de broccoli crud.
Nu există nici un efect negativ dat de consumul de broccoli, în afară de cazul în care urmați un tratament cu medicamente anticoagulante. Discutați cu medicul dumneavoastră înainte de a efectua o schimbare în aportul de broccoli dacă urmați un asemenea tratament.