Brânza feta își are originile în Grecia antică și este una dintre cele mai vechi brânzeturi din lume, potrivit unui site web de fabricare a brânzeturilor. Feta este de obicei obținută din lapte de oaie și / sau de capră, spre deosebire de alte brânzeturi care sunt făcute din lapte de vacă.
Cu toate astea, în prezent, există unele tipuri de feta obținute din lapte de vacă. Feta are o aromă puternică, distinctivă și o textură granulată.
Brânza este o sursă de grăsimi saturate și poate fi considerată un aliment bogat în calorii.
Prin urmare, oamenii care vor să aibă grijă de greutatea lor, evită adesea consumul de brânză în exces.
Conținut:
Câtă brânză ar trebui să consumi?
Normele actuale sugerează că adulții ar trebui să consume 3 porții de alimente lactate, inclusiv iaurt, lapte sau brânză. Deși normele anterioare pledau pentru un aport scăzut de grăsimi saturate, noile cercetări sugerează că grăsimea saturată poate să nu aibă un rol atât de critic în creșterea riscului de boli de inimă pe cât s-ar fi crezut.
Cu toate acestea, înainte de a începe să consumați mai multă brânză, trebuie să știi că normele actuale pentru limitarea grăsimilor saturate sunt încă valabile, până când se vor face mai multe cercetări.
Feta are unele beneficii pentru sănătate, dar nu este în niciun caz un aliment perfect.
Dacă nu aveți o intoleranță sau o alergie la produsele lactate, consumul de feta ca parte a unei diete sănătoase și echilibrate poate fi bun pentru dumneavoastră.
Opțiuni cu un număr scăzut de calorii și grăsimi
Feta are un număr mai mic de calorii comparativ cu alte tipuri de brânză. O cantitate de 30 g de feta conține aproximativ 75 de calorii și 6 grame de grăsime, dintre care 4,2 g de grăsimi saturate.
Aceste cantități sunt mai mici comparativ cu alte brânzeturi, precum cheddar sau brânza americană.
De exemplu, 30g de brânză cheddar conține aproximativ 114 calorii și 9,4 grame de grăsime, dintre care 6 grame de grăsimi saturate.
Conținutul de proteine din feta
Brânza, ca și alte produse lactate este o sursă de proteine. Brânza poate constitui o sursă importantă de proteine pentru lacto-vegetarieni. Consumul alimentelor cu un conținut mai mare de proteine poate ajuta la creșterea sațietății, deoarece proteina necesită un timp mai îndelungat pentru a fi digerată.
Consumul alimentelor bogate în proteină vă poate ajuta să vă simțiți sătul o perioadă mai lungă de timp și astfel va fi puțin probabil să vă mai fie foame la puțin timp după ce ați mâncat.
În timp ce feta este brânza cu cel mai scăzut conținut de grăsimi și număr de calorii, conținutul de proteine din feta este, de asemenea, mai mic comparativ cu alte brânzeturi. 30 g de feta furnizează aproximativ 4 grame de proteine, în timp ce 30g de brânză elvețiană poate furniza 8 grame de proteine. 30g de brânză cheddar sau mozzarella conține aproximativ 7 grame de proteine.
Deci, dacă sunteți în căutarea unei surse concentrate de proteină, feta nu se află în top-ul listei. Cu toate acestea, are un conținut mai scăzut de calorii grăsimi.
Vitaminele și mineralele din feta
Alimentele lactate sunt renumite pentru faptul că sunt o sursă de nutrienți care ajută la sănătatea oaselor: calciu, vitamina D, magneziu și fosfor.
Conform Institutului Național al Sănătății, multe persoane nu își iau aportul zilnic recomandat de calciu și vitamina D. Introducerea mai multor alimente precum brânza în dieta dumneavoastră, vă poate ajuta să creșteți aportul de calciu.
30 g de feta furnizează aproximativ 14% din valoarea zilnică de calciu. 30 g de brânză mozzarella, elvețiană sau cheddar oferă aproximativ 20% din valoarea zilnică. Feta are un conținut mai mare de vitamina B12 și oferă mai puțină vitamina A în comparație cu alte brânzeturi.
O posibilă îngrijorare pentru unii oameni este conținutul ridicat de sodiu din brânză. Feta este ținută în saramură, ceea ce explică conținutul ridicat de sare. 30g de feta furnizează aproximativ 13% din valoarea zilnică de sodiu. Majoritatea oamenilor care au o dietă tipică occidentală consumă prea multă sare, așa că se recomandă limitarea alimentelor bogate în sodiu. Consumul ridicat de sodiu poate crește riscul de hipertensiune arterială sau boli de inimă.
Verifică preț complex vitamine și minerale aici!
Câtă brânză ar trebui să consumi?
Consiliul care se ocupă de produsele lactate din California afirmă că o porție de brânză feta este de 50 g, brânza gratinată este de 30 g , iar brânza procesată este de 60 g. Fiecare din aceste gramaje reprezintă o porție și constituie aportul necesar zilnic cu privire la alimente lactate.
Este recomandat a se consuma între 30 g-50 g de feta zilnic pentru a avea un stil de viață sănătos. Nu uitați, fiecare aliment ar trebui să fie consumat în cantități moderate și ar trebui să încercați să aveți o dietă cât mai variată. Feta este foarte aromată, așa că o cantitate mică este suficientă.
Prin urmare, dacă urmați o dietă cu conținut scăzut de sodiu, consumați o cantitate mică de feta pentru a da un plus de aromă preparatelor dumneavoastră. Încercați să nu mai adăugați sare unui fel de mâncare dacă are deja feta în el.
Brânza feta este ok pentru cei care au intoleranță la lactoză?
Dacă aveți o alergie sau intoleranță la lactoză, este posibil să nu puteți tolera brânza feta. Fiecare este însă diferit. Lactoza este un carbohidrat specific pentru lactate, iar unii oameni nu au suficiente enzime pentru a descompune molecula de lactoză.
În general, brânzeturile care au o cantitate mai mică de zahăr pe eticheta nutrițională au un nivel mai scăzut de lactoză. Brânzeturile mai dure precum parmezanul au, de obicei, un nivel foarte redus de lactoză. Brânzeturile proaspete, necoapte, pot avea niveluri mai mari de lactoză.
30 g de feta are aproximativ 1,2 grame de zahăr (în acest caz este considerată un carbohidrat natural din lactate, nu se adaugă zahăr). Acest lucru poate fi sau nu acceptabil pentru persoanele sensibile la lactate.
Concluzie
Feta este în general mai scăzută în grăsimi, calorii și în proteine în comparație cu alte brânzeturi. 30 g de feta asigură aproximativ 13% aportul zilnic de sodiu, astfel încât cei care sunt atenți la cantitățile de sare pe care le consumă, vol consuma cantități mici de feta.
Feta poate face parte dintr-o dietă sănătoasă atunci când este consumată cu moderație și cu o varietate de alte alimente alături. Feta, la fel ca și alte brânzeturi, este o sursă importantă de calciu.