Ceașcă de cafea fierbinte
Adriana Banu

Adriana Banu

Sunt încântată să scriu pentru acest site! Este o adevărată resursă imparțială pentru sfaturi despre nutriție, slăbit și fitness. În zilele noastre, este greu să găsești un astfel de loc de unde poți obține păreri calificate despre lucruri de care corpul tău are nevoie.

Este bine să renunți la cofeină?

Cofeina este drogul cel mai larg răspândit, în întreaga lume. Zilnic, milioane de americani beau cofeină prin cafea, ceai, băuturi răcoritoare etc. Majoritatea americanilor beau între 2-4 căni de cafea pe zi, ceea ce se încadrează în aportul sigur, recomandat adulților sănătoși. FDA sugerează că, pentru majoritatea oamenilor, un aport sigur este de până la 400 mg de cofeină, pe zi. Acesta reprezintă echivalentul a 4 căni de cafea pe zi.

Cu toate acestea, toleranța personală și orice reacții adverse negative, datorate cofeinei, pot să fie diferite, de la un individ la altul. De exemplu, dacă beau cafeaua prea târziu, unii oameni observă efectele cofeinei dintr-o doză mai mică și pot avea probleme cu somnul.

Dacă obișnuiești să consumi cofeină, poți dezvolta o anumită dependență de aceasta. Vei observa că, dacă renunți la cofeină, ai putea avea unele simptome de sevraj.

Ce face cofeina în organism?

Cofeina acționează ca stimulent al sistemului nervos (1). Acesta este motivul pentru care cofeina te poate face să te simțiți mai vioi, să te concentrezi sau să-ți schimbi starea de spirit. Cofeina poate afecta, de asemenea, contracția musculară și tensiunea arterială.

Unele studii au arătat, de asemenea, că aportul de cofeină poate proteja organismul împotriva unor boli cronice precum diabetul, bolile cardiovasculare sau accidentul vascular cerebral.

În cazul în care există un exces de cofeină sau atunci când există o sensibilitate la aceasta, poate să fie iritat tractul digestiv, să crească ritmul cardiac, să apară senzații de nervozitate sau anxietate.

În timp, aportul de cofeină poate provoca o ușoară dependență. Cu toate acestea, spre deosebire de alte medicamente, eliminarea cofeinei ar trebui să aibă efecte temporare și nu prea severe.

Cei mai mulți experți sugerează că, dacă elimini cofeina, este suficient să treci de primele zile în care apar simptome de sevraj, întrucât apoi aceste stări se vor reduce treptat, ca intensitate.

Dureri de cap

Dacă ești obișnuit să bei zilnic cofeină și renunți dintr-o dată la aceasta, un efect secundar obișnuit este apariția durerii de cap.

Cofeina se află în multe medicații împotriva durerii, deoarece poate ajuta la ameliorarea acesteia. Poate ajuta la scăderea inflamației și poate crește puterea altor medicamente, pentru a acționa împotriva durerii.

Un alt efect secundar al cofeinei este că poate să contracte vasele de sânge de la nivelul capului (2).

Când reduci sau oprești aportul de cofeină, vasele de sânge pot rămâne dilatate, ceea ce poate provoca dureri de cap. Totuși, după câteva zile, corpul ar trebui să poată reveni la normal.

Energie slabă

Deoarece cofeina este un stimulent, este clar că oprirea acesteia va afecta nivelul de energie. Mulți oameni depind de cofeină pentru a-i ajuta, psihologic sau fizic, să se trezească dimineața (sau chiar de mai multe ori pe zi).

Dacă renunți la cofeină, poți observa că nivelul de energie este mai scăzut dar, după câteva zile, acesta ar trebui să se echilibreze.

De fapt, unii oameni susțin că au avut mai puține scăderi ale nivelului de energie după ce au renunțat la cofeină.

Iritabilitate sau lipsa de concentrare

Un alt efect secundar, în cazul eliminării cofeinei, poate fi asupra stării de spirit sau a capacității de concentrare. Ca stimulent al sistemului nervos central, cofeina poate ajuta la „impulsionarea” stării de spirit sau a concentrării.

După câteva zile, corpul ar trebui, de asemenea, să se reajusteze, pentru o concentrare mai bună.

Un somn mai odihnitor

Un aspect pozitiv în privința renunțării la cofeină este că, probabil, vei avea un somn mai odihnitor. Întrucât cofeina este un stimulent, un efect secundar obișnuit al acesteia este faptul că-ți va crește nivelul de energie.

Acest lucru poate fi bun dimineața dar, evident, nu și noaptea. Dacă elimini cofeina, este posibil să observi că poți adormi mai repede sau chiar vei putea să te odihnești mai bine, decât înainte.

Probabil o digestie mai bună

Dacă ai un aport mai mare de cofeină, iritația digestivă poate fi un efect secundar. Dacă cofeina îți produce probleme digestive, atunci renunțarea la aceasta va fi benefică.

Ar trebui să reduci cofeina?

Indiferent dacă decizi să elimini cofeina sau nu, aceasta este o alegere individuală. Cofeina este contraindicată în cazul unor tratamente medicale sau condiții de sănătate.

Unele persoane sunt mai sensibile la efectele cofeinei, față de alte persoane.

Dacă deja ai probleme cu insomniile, atunci cofeina poate doar să le agraveze.

Femeile însărcinate sau care alăptează ar trebui să discute cu medicii, în legătură cu consumul de cofeină.

Cofeina poate fi consumată fără probleme, în timpul sarcinii, până la 200 mg pe zi; totuși, există destule diferențe individuale, în această privință (4).

Persoanele care suferă de anxietate se vor simți mai bine fără cofeină.

Un alt efect secundar al cofeinei este faptul că poate avea un impact negativ asupra sănătății oaselor. Un exces de cofeină nu este recomandat pentru a-ți crește rezistența oaselor, așa că dacă deja există indicii privind riscul de osteoporoză, atunci medicul ar putea să-ți recomande să elimini cofeina.

De asemenea, dacă te bazezi foarte mult pe cofeină pentru aportul de energie, concentrare sau ameliorarea durerilor de cap, atunci eliminarea temporară a cofeinei ar putea să-ți facă bine.

Cum trebuie să reduci consumul de cofeină, atunci când este necesar?

Indiferent dacă vei elimina consumul de cofeină dintr-o dată sau treptat, decizia aceasta îți aparține. Dacă vei opri brusc consumul, atunci se pot intensifica simptomele de sevraj. Totuși, simptomele acestea vor trece destul de repede.

Dacă ești o persoană mai precaută, poate vei alege să reduci treptat consumul de cofeină.

De exemplu, dacă bei 5 căni de cafea pe zi, poți să elimini, treptat, câte o cană de cafea per săptămână. Poți, de exemplu, să înlocuiești cafeaua cu un ceai din plante, dacă simți nevoia să bei ceva fierbinte.

Concluzie

Efectul cofeinei asupra organismului poate varia de la o persoană la alta. În general, 200-400 mg de cofeină pe zi sunt acceptabile, pentru majoritatea oamenilor. Cu toate acestea, în cazul unor persoane care prezintă sensibilitate sau atunci când este consumată în cantități mari, cofeina poate produce o creștere a ritmului cardiac, a nivelului de energie, a respirației, poate produce iritații la nivelul sistemului digestiv și insomnii.

Eliminarea cofeinei poate fi recomandată pentru anumite afecțiuni medicale sau atunci când devii dependent de cofeină.

Simptomele eliminării cofeinei pot fi: dureri de cap, energie scăzută, iritabilitate, lipsa concentrării dar, pe de altă parte, poți avea un somn mai bun sau, probabil, o digestie îmbunătățită.

Dacă ai simptome de sevraj, acestea se vor atenua în doar câteva zile, după ce ai renunțat la cofeină.

DĂ SHARE LA ARTICOL:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Tânără indecisă în a alege alimente sănătoase sau dulciuri

Zahărul și îngrășarea

Zahărul a fost recent asociat cu probleme de sănătate precum diabetul și obezitatea, și nu există nici o îndoială că un aport mare de zahăr