O dietă bogată în fructe și legume este considerată a fi o parte importantă a unei diete sănătoase. Este asociată cu un risc mai mic pentru obezitate și boli cardiovasculare. Fructele sunt o sursă bogată de vitamine, minerale, fibre și antioxidanți. Unii pot fi preocupați de nivelul zahărului din fructe, dar multe studii de specialitate, în plus față de experții în sănătate, indică faptul că zahărul din fructe are un impact diferit asupra organismului, comparativ cu alte forme de zahăr.
Cât de multe fructe ar trebui să consumați?
Fructele și legumele ar trebui să constituie cel puțin jumătate din farfurie, la o masă. Din păcate, mulți indivizi nu respectă această recomandare.
Având în vedere toate beneficiile pe care consumul de fructe le poate asigura organismului, de ce există anumite recomandări pentru consumul de fructe doar în anumite momente ale zilei?
Este sugerat că consumul de fructe în anumite momente ar putea afecta digestia alimentelor pe care le consumați.
Cu toate acestea, nu există nicio validitate științifică pentru a susține aceste afirmații. Nu există dovezi care să releve faptul că nu este indicat să consumați fructe în anumite momente, pentru a nu afecta negativ digestia.
Consumul fructelor înainte sau după masă poate oferi anumite avantaje. Principala preocupare a experților din domeniul sănătății este legată de faptul că majoritatea adulților nu au un aport adecvat de fructe și legume.
Conținut:
Ce susțin cei care nu asociază consumul de fructe cu alte alimente
Consumul de fructe cu alte alimente ar putea crește riscul de indigestie, balonare sau flatulență. Premisa de bază este că fructele pot fermenta alte alimente din stomac, atunci când sunt consumate împreună cu alte alimente.
Astfel, pot apărea reacții adverse, precum senzație de balonare, flatulență sau indigestie.
Prin urmare, pentru a evita acest proces de fermentare în stomac, se recomandă să mâncați fructe doar pe stomacul gol.
Există validitate în acest sens?
Potrivit anumitor voci din domeniul sănătății, ideea conform căreia fructele consumate împreună cu alte alimente pot genera procesul de fermentație nu este valabilă. Nu există dovezi care să susțină premisa că fructele pot influența digestia altor alimente, consumate în același timp, ducând la fermentație.
Problema acestei teorii este reprezentată de faptul că stomacul este un mediu incredibil de acid. Acidul din stomac omoară orice bacterie necesară în procesul de fermentație. Organismul este capabil să digere diferite alimente în același timp, dacă nu există ceva în neregulă cu sistemul dumneavoastră digestiv.
De asemenea, este sugerat că unele diete recomandă consumul de fructe pe stomacul gol, pentru a ajuta la pierderea în greutate, detoxifiere și digestie. Cu toate acestea, nu există nici o validitate a acestor afirmații. Fructele pot fi consumate la orele de masă sau pe stomacul gol.
Beneficiile consumului de fructe înainte de masă
Consumul de fructe înainte de masă ar putea fi avantajos pentru pierderea în greutate. Fructele sunt bogate în fibre, ceea ce vă poate ajuta la instalarea și menținerea senzației de sațietate. Acest lucru poate duce ulterior la un aport mai mic de alimente, ceea ce poate fi util în procesul de pierdere în greutate.
Fructele sunt considerate a fi un aliment dens cu energie calorică scăzută, ceea ce înseamnă că furnizează foarte puține calorii pentru cantitatea de greutate pe care o oferă. Prin urmare, consumul de fructe vă poate ajuta să vă simțiți plini, fără un adaos caloric mare.
Un studiu din 2003 a analizat datele provenite de la un eșantion de femei, ce urmau o dietă săracă în calorii, dar care primeau o gustare suplimentară, timp de 12 săptămâni. Unul din grupuri a primit instrucțiuni să consume un măr înainte de masă, alt grup consuma o pară înainte de masă, în timp ce ultimul grup avea rezervat un biscuite din ovăz înainte de masă.
După cele 12 săptămâni, ambele grupuri care consumau fructe înainte de masă au înregistrat pierderi în greutate, însă grupul care primea un biscuite de ovăz înainte de masă, nu a înregistrat vreo pierdere a kilogramelor în plus. Toate grupurile au consumat aceeași cantitate de calorii. Grupurile care au consumat fructe au avut, de asemenea, un nivel semnificativ mai scăzut al glicemiei.
Acest studiu sugerează faptul că poate fi util pentru pierderea în greutate, să fie consumate fructe înainte de masă, în special mere și pere. Consumul altor fructe înainte de masă poate avea un efect similar.
Beneficiile consumului de fructe după masă
După cum am menționat, nu există dovezi care să ateste faptul că fructele consumate în timpul mesei sau după o masă, pot interfera cu digestia altor alimente. De fapt, consumul de fructe ca parte a unei mese sau după, ar putea ajuta la instalarea și menținerea senzației de sațietate.
Consumul fructelor după masă vă poate ajuta să reduceți poftele ulterioare de gustări dulci. Dacă obișnuiți să vă încheiați mesele cu ceva dulce, substituirea acestor gustări, cu fructe, vă poate ajuta să reduceți din aportul caloric total. De asemenea, vă poate crește aportul de fibre, vitamine și minerale.
De exemplu, o mână de fructe de pădure vă poate oferi sub 100 de calorii, în timp ce vă satisface nevoia de o gustare dulce.
Cum să adăugați mai multe fructe în dietă
Există multe motive pentru a adăuga fructe și legume în dieta dumneavoastră. Dacă sunteți în căutarea unor modalități creative, prin care să vă creșteți aportul de fructe, luați în calcul adăugarea de fructe la orele de masă, în loc să le consumați doar pe post de gustare, o dată sau de două ori pe zi.
Consumul acestora la sfârșitul unei mese, sub formă de deșert, poate fi o modalitate ușoară de a vă stimula aportul de fructe. O altă idee este să adăugați fructe în salate, la orele de masă.
Sotarea sau rotisarea merelor, perelor sau a fructelor citrice, ca aromă pentru carne, vă poate ajuta, de asemenea, să vă suplimentați aportul de fructe.
Fructele deshidratate, proaspete sau înghețate pot fi adăugate la micul dejun sau la prânz, în ovăz, iaurt, cereale sau brânză cottage.
Concluzie: Ar trebui să consumați fructe înainte sau după masă?
Experții sugerează că prin creșterea consumului de fructe, indiferent de ora din zi la care sunt consumate, veți asigura multiple beneficii organismului dumneavoastră. Nu există dovezi științifice care să susțină afirmațiile conform cărora consumul de fructe împreună cu alte alimente ar putea împiedica digestia.
De fapt, este recomandat ca la orice masă, cel puțin jumătate din porția de servire să fie constituită din fructe și legume.
Consumul de fructe înainte de masă ar putea fi benefic pentru pierderea în greutate, deoarece vă veți simți mai plini, dat fiind conținutul ridicat de fibre al fructelor, în timp ce veți păstra aportul caloric la minim.
Consumul de fructe la finalul unei mese vă poate ajuta să vă satisfaceți nevoia de ceva dulce.