Consumul moderat de vin este asociat cu unele beneficii pentru sănătate, însă consumul de bere este adesea asociat doar cu dezvoltarea celebrei burți de bere. Cu toate acestea, consumul moderat de bere poate furniza, de fapt, anumite beneficii pentru sănătate, similare cu cele ale vinului. Berea este fabricată din hamei, cereale și drojdie. Vitaminele, mineralele și antioxidanții din aceste alimente sunt absorbite în bere în timpul procesării.
Un consum exagerat de bere poate duce, desigur, la formarea burții de bere, precum poate crește și riscul de boli de inimă, leziuni hepatice și diferite alte afecțiuni.
Prin urmare, ca în cazul oricărui alt tip de alcool, este esențial să nu consumați mai mult decât cantitatea recomandată, și anume o băutură pe zi în cazul femeilor și până la 2 băuturi pe zi pentru bărbați.
Dacă beți bere, o porție de băutură este definită drept 340 de grame de bere. Pentru obținerea beneficiilor pentru sănătate mențineți consumul în intervalul recomandat; orice fel de exces poate crește riscul de daune.
Rețineți că, de asemenea, consumul de bere poate încuraja și aportul alimentar; de aceea, trebuie să aveți grijă și la alimentele pe care le consumați, atunci când beți bere.
Conținut:
Consumul de bere susține sănătatea inimii?
Studiile de specialitate cu privire la efectele consumului moderat de alcool sugerează că un consum moderat poate ajuta la reducerea riscului de mortalitate, prin reducerea riscului de boli de inimă și diabet.
Acest beneficiu este comun, indiferent de tipul de alcool – vin, bere sau băuturi spirtoase. Consumul moderat de alcool înregistrează probabil cea mai puternică asociere cu reducerea riscului de boli cardiovasculare, deoarece peste 100 de studii au arătat un beneficiu pentru reducerea riscului de boli cardiovasculare în urma consumului moderat de alcool.
Vitamine B, potasiu și siliciu
Berea este o sursă naturală de vitamine B, însă alcoolul din bere inhibă de fapt absorbția. Deci, chiar dacă există anumite cantități de vitamine B în bere, aceasta nu se traduce într-o cantitate semnificativă pe care organismul o poate folosi.
Vitaminele B se găsesc în multe alte alimente și sunt absorbite mai ușor. De fapt, consumul de prea mult alcool poate crește riscul de carențe de vitamine B.
Vitaminele B au multiple roluri importante în organism, inclusiv asistarea organismului în descompunerea carbohidraților și a grăsimilor pentru obținerea de energie, precum au și un rol important în funcționarea sistemului nervos.
Berea conține o cantitate mică de potasiu. Potasiul este necesar pentru reglarea fluidelor în organism și ajută la semnalizarea nervilor. Alte alimente precum fructele și legumele sunt mult mai bogate în potasiu, motiv pentru care consumul moderat de bere nu va face diferența în necesarul zilnic de potasiu al organismului.
În ceea ce privește conținutul de vitamine și minerale, berea câștigă teren, fiind o sursă semnificativă de siliciu. Siliciul poate ajuta la creșterea densității osoase, iar un studiu din 2010 sugerează că berea obținută din orz, malț și hamei, conține o cantitate mare de siliciu.
Antioxidanți
Vinul roșu este recunoscut pentru faptul că este bogat în antioxidanți. Antioxidanții din vin provin din struguri, care sunt o sursă bogată de diverși antioxidanți.
Berea conține, de fapt, o cantitate similară de antioxidanți ca și vinul, doar că sunt tipuri diferite. Orzul și hameiul folosit la fabricarea berii oferă o sursă de antioxidanți.
Multe alimente contribuie la nivelul de antioxidanți din organism, inclusiv cerealele integrale, leguminoasele, fructele și legumele. Consumul unei diete bogate în antioxidanți poate reduce riscul de boli cronice.
Fibre
Berea poate fi o sursă de fibre solubile, care sunt necesare pentru a ajuta la controlul nivelului de colesterol din sânge și la echilibrarea nivelului de zahăr din sânge.
În general, berile mai închise la culoare vor avea probabil un conținut mai mare de fibre. Alte surse de fibre solubile includ leguminoase, ovăz și fructe.
Scăderea riscului de pietre la rinichi
Există mulți factori care pot influența riscul de pietre renale, însă consumul unei cantități mai mari de lichide, precum și obținerea unor cantități mai mari de potasiu și magneziu, pot ajuta la reducerea riscului.
De asemenea, un studiu din 1999 a descoperit faptul că consumul de bere ar putea ajuta bărbații cu un risc mai mic de dezvoltare a pietrelor la rinichi.
Aportul de magneziu și consumul de bere au fost asociate negativ cu pietrele la rinichi, în peste 27.000 de cazuri de bărbați finlandezi fumători, pe o perioadă de peste 5 ani.
Ar trebui să începeți să beți bere?
Majoritatea experților din domeniul sănătății sugerează să nu începeți să beți alcool, dacă nu o faceți deja. Există o linie fină între obținerea unei cantități moderate de alcool, care este asociată cu unele beneficii pentru sănătate și obținerea unei cantități prea mari.
Consumul de prea mult alcool este asociat cu multe afecțiuni de sănătate. Dacă nu reușiți să vă reglați consumul de alcool, cea mai bună recomandare descrie abstinența totală. Consumul de alcool poate fi, de asemenea, contraindicat în anumite boli și afecțiuni de sănătate, precum și în anumite tratamente medicamentoase.
Concluzie
Consumul moderat de alcool, fie sub formă de vin, bere sau băuturi spirtoase, este asociat cu scăderea riscului de mortalitate, în special pentru bolile cardiovasculare.
Esențial este să vă mențineți consumul în cantități moderate, deoarece consumul în exces are un efect opus, crescând riscul de boli cardiovasculare și de alte efecte negative asupra sănătății.
Berea furnizează o sursă de antioxidanți într-o cantitate similară cu vinul. Berea conține, de asemenea, siliciu care este necesar pentru creșterea densității minerale osoase și poate fi o sursă de fibre solubile și potasiu. Berea oferă și câteva vitamine B, dar alcoolul poate diminua absorbția acestora.