Sticle de apă cu vitamine cu diferite arome

Este apa cu vitamine bună pentru tine sau ar trebui să o eviți?

Apele puternic aromate cu vitamine au devenit cunoscute drept o băutură „sănătoasă” pentru fiecare dintre noi. Cu toate acestea, poate ar fi chiar mai bine să eviți aceste produse decât să le consumi. Apa cu vitamine poate fi aproape la fel de bogată în zaharuri ca sucurile acidulate, ceea ce elimină aproape toate beneficiile vitaminelor.

Apa cu vitamine este uneori comercializată ca având efecte pozitive asupra sănătății. Totuși, aceste reclame trebuie citite cu precauție.

O companie specială, Vitaminwater (1), care este deținută de Coca-Cola, a fost trimisă în judecată în 2009 de Centrul pentru Știință în Interes Public (CSPI) pentru că a făcut afirmații înșelătoare asupra sănătății.

Numele de companii producătoare de apă cu arome, cum ar fi apărare, concentrare, esențial sunt de asemenea văzute cu scepticism.

Avem nevoie de surplusul de vitamine din apa cu vitamine?

Vitaminele sunt unul dintre nutrienții esențiali necesari oamenilor, ceea ce înseamnă că trebuie să le consumăm pentru a supraviețui, deoarece organismul nostru nu le produce.

Elementele nutritive pe care le obținem din alimente și băuturi sunt concepute pentru a oferi nutrienții de care avem nevoie pentru energie, creștere și protecție împotriva bolilor.

Atunci de ce am avea nevoie de un supliment de vitamine și minerale?

Dieta tipică occidentală, cu alimente cu puțini nutrienți și alimente mult procesate nu conține suficienți nutrienți. De aici pornește opinia publică care spune că suplimentele cu vitamine și produsele precum apa cu vitamine sunt necesare.

Contrar opiniei publice, nu s-a ajuns la un consens în comunitatea științifică legat de beneficiile suplimentelor pe bază de vitamine.

Modul în care absorbim nutrienții din alimente este diferit de cel al suplimentelor precum pastilele sau apa cu vitamine.

Unele cercetări sugerează chiar că obținerea unor vitamine din suplimente poate face mai mult rău decât bine.

De ce ar trebui evitate

Conform unui studiu din 2012 (2), nu există dovezi care să susțină faptul că suplimentele antioxidante, cum ar fi cele adăugate în unele ape cu vitamine, pot ajuta la prevenirea bolilor.

Un studiu din 2007 (3) a descoperit chiar că ar putea exista un risc crescut de mortalitate în urma suplimentării cu antioxidanți precum vitamina A, beta caroten (derivat de vitamina A) și vitamina E.

Rețineți că obținerea acestor nutrienți din alimente are efectul opus: sunt asociate cu scăderea riscului de apariție a anumitor boli și, în general, au un efect pozitiv asupra sănătății.

La fel ca în cazul altor vitamine/suplimente minerale pentru persoanele considerate sănătoase, obținerea de nutrienți din suplimente nu are același efect ca obținerea acestor nutrienți din alimente.

Deci este apa cu vitamine sănătoasă?

Conform unui articol (4) din Bloomberg Business, echipa juridică a Coca-Cola a sugerat, în timpul procesului lor din 2009, că niciun consumator consideră apa cu vitamine o băutură sănătoasă.

Chiar dacă unele tipuri de apă cu vitamine susțin că au beneficii pentru sănătate, aceste afirmații nu sunt fondate, iar consumul de vitamine sintetice din suplimente nu pare să aibă aceleași beneficii ca și în cazul alimentelor.

Conținutul de zahăr

Unul dintre motivele pentru care apa cu vitamine poate să nu fie considerată sănătoasă este pentru că are conținut de zahăr ridicat.

De fapt, apa cu vitamine conține în jur de 32-34 de grame de zahăr per jumătate de litru de apă. Comparativ cu un pahar de suc acidulat de 240 de ml care oferă aproximativ 44 de grame de zahăr, apa cu vitamine nu se lasă mai prejos.

Consumul de zahăr în exces duce la creșterea riscului de obezitate, diabet de tip 2 și chiar boli cardiovasculare.

De fapt, eliminarea băuturilor zaharoase este una dintre recomandările de top pentru pierderea în greutate, conform Școlii Johns Hopkins Bloomberg de Sănătate Publică (5).

Potrivit acestor cercetători, reducerea caloriilor din zahăr din lichide pare să aibă un efect mai puternic asupra pierderii în greutate, comparativ cu reducerea aportului de zahăr din alimentele solide.

Cum rămâne cu aromele fără conținut de zahăr?

Deci, dacă elimini zahărul din apele cu vitamine, acest lucru le face mai sănătoase?

Există multe dezbateri despre cât de siguri sunt îndulcitorii și despre efectul acestora asupra organismului. Întrebarea este întotdeauna, cât de mult este indicat să consumi, fie că e vorba de zahăr sau un alt îndulcitor?

Fă-ți propria apă cu vitamine

Ca alternativă la apa cu vitamine îndulcită, ai putea să-ți faci propria apă. Începe cu apă simplă ca bază și adaugă bucăți de fructe, mentă, castravete sau alte produse pentru îndulcire.

Dacă ai nevoie de mai mult, adaugă doar puțină miere sau sirop de arțar. În felul acesta, încă poți consuma câteva vitamine și minerale din surse naturale și aportul de apă crește.

Concluzie

Multă lume este entuziasmată în legătură cu apa cu vitamine, însă această promovare a beneficiilor sale nu se bazează pe nimic concret.

Afirmațiile legate de sănătate asociate cu consumul de apă cu vitamine au fost contestate recent de procesele legale, iar Coca-Cola însuși, care deține Vitaminwater, a presupus că nu sunt băuturi sănătoase.

Sunt bogate în zahăr aproape la fel ca ceea ce este în sucurile acidulate. Alternativele fără zahăr s-ar putea să nu fie cu mult mai bune, chiar dacă nu au calorii provenite din zahăr.

Ca o alternativă mai sănătoasă, bea apă plată cu suplimente nutritive adăugate.

Puteți să o îndulciți folosind o combinație de diferite fructe, legume, miere / sirop de arțar sau ierburi pentru a adăuga ceva aromă și nutrienți.

Verifică preț băuturi izotonice pentru sportivi aici!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *