Zerul este o proteină obținută din laptele de vacă și este cel mai des consumat sub formă de pudră. Pudra se obține prin separarea celor două proteine principale din lapte, și anume zerul și cazeina. Zerul lichid este uscat pentru a se transforma în pudră.
Proteina din zer este populară în rândul indivizilor care doresc să construiască masa musculară, deoarece este bogată în aminoacizi esențiali pe care țesuturile musculare o folosesc pentru refacerea musculară.
Consumul de proteine din zer poate avea efecte pozitive asupra sănătății, însă, consumate în cantități mari sau atunci când individul suferă de anumite probleme de sănătate, acestea pot afecta starea de sănătate.
Așadar, înainte de a consuma proteine din zer asigurați-vă că organismul le poate tolera și că nu vă supuneți unui risc de îmbolnăvire.
Proteinele din zer și creșterea masei musculare
Aminoacizii sunt compuși chimici rezultați în urma consumului de proteine, fără de care organismul uman ar avea de suferit. Corpul uman transformă proteinele în aminoacizi pe care organismul îi folosește pentru îndeplinirea unor funcții vitale. Atât proteinele din zer, cât și alte produse lactate conțin o cantitate ridicată de aminoacizi esențiali, în special aminoacizii cu lanț ramificat (BCAA).
Cercetătorii din domeniul sănătății au demonstrat faptul că acești aminoacizi cu lanț ramificat, BCAA, protejează țesutul muscular, reparându-l și reconstruindu-l în urma exercițiilor fizice efectuate. Prin urmare, consumul de proteine din zer oferă organismului o sursă bogată de aminoacizi BCAA, care pot ajuta la creșterea masei musculare.
Un studiu efectuat în anul 2008 a analizat efectele consumului de proteine din zer asupra sănătății, în cadrul unei diete reduse în calorii. Studiul a fost realizat pe două grupuri experimentale.
Astfel, indivizii din primul grup au băut un shake care conținea proteine din zer de două ori pe zi, iar celălalt grup a consumat o băutură izotonică de două ori pe zi.
După o perioadă de 12 săptămâni în care indivizii au consumat constant aceste băuturi, cercetătorii au descoperit faptul că ambele grupuri experimentale au pierdut în greutate. Cu toate acestea, însă, grupul care a consumat proteine din zer a pierdut mai multă grăsime corporală și au crescut masa musculară.
Un alt studiu realizat în anul 2014 care a analizat efectele proteinei din zer asupra pierderii în greutate a confirmat beneficiile acestora. Introducerea proteinelor din zer în dieta pentru slăbit poate contribui semnificativ la pierderea în greutate și la creșterea masei musculare – rezultatele se observă atât efectuând exerciții fizice, cât și în lipsa antrenamentelor sportive.
Obținerea greutății ideale și consumul de proteine din zer
Precum am menționat anterior, cercetătorii din domeniul sănătății au dovedit științific faptul că proteinele din zer ajută la pierderea în greutate și la creșterea masei musculare.
Este foarte important ca în urma unei diete sau a exercițiilor fizice efectuate în mod regulat să ne concentrăm asupra scăderii grăsimii corporale, nu pe cea a masei musculare.
În timpul procesului de slăbire sau de tonifiere există posibilitatea să cântărim mai mult decât la început, iar acest lucru se datorează creșterii masei musculare.
Tocmai de aceea nu contează numărul indicat de cântar, ci mai degrabă măsurătorile corporale arătate de un centimetru.
O dietă pentru slăbit bazată pe consumul de proteine din zer s-ar putea să nu fie indicată tuturor indivizilor, întrucât toleranța organismului diferă în funcție de fiecare persoană, iar în acest caz puteți consuma alte tipuri de proteine sau chiar carbohidrați pentru o dietă redusă în calorii.
Totuși, înlocuirea proteinei din zer cu alte tipuri de proteine poate reduce cantitatea de BCAA pe care o obțineți în mod normal de la proteina din zer. Alte surse proteice, cum ar fi plantele nu conțin o cantitate mare de aminoacizi BCAA.
Modul în care proteinele din zer pot influența riscul apariției diabetului
Probabil vă întrebați dacă proteinele din zer pot influența riscul apariției diabetului? Ei bine, răspunsul este da, proteinele din zer pot influența apariția diabetului de tip 2.
Cercetătorii au dovedit faptul că proteinele din zer pot contribui la stimularea secreției de insulină, iar acest lucru este benefic pentru persoanele cu risc crescut de diabet de tip 2.
Stimularea secreției de insulină ar putea fi un lucru dăunător pentru indivizii care primesc deja anumite doze de insulină exogenă (administrata prin injecție), întrucât acest lucru ar putea conduce la hipoglicemie.
Proteina din zer poate ajuta la o digestie mai ușoară, ceea ce este indicat în cazul persoanelor diabetice.
Un studiu realizat de Journal of Proteome Research efectuat pe subiecți obezi non-diabetici a arătat că procesul de digestie a funcționat mult mai bine după o masă care conținea proteine din zer, spre deosebire de mesele compuse din alimente cu gluten, cazeină sau alte tipuri de proteine.
Tipuri de proteine din zer
Proteina din zer poate fi consumată sub diferite forme: concentrat, izolat și hidrolizat. În general, concentratul de zer poate conține o cantitate variată de proteine, carbohidrați și grăsimi.
Tot acest tip de proteine din zer poate conține lactoză în cantități destul de mari, ceea ce înseamnă că ar putea afecta negativ starea de sănătate a persoanelor cu intoleranță la lactoză.
În ceea ce privește izolatul și hidrolizatul proteic din zer, grăsimea și lactoza sunt total îndepărtate, iar izolatul conține o cantitate mai mare de proteine.
Hidrolizatul este considerat o formă pre-digerată de proteine din zer și este uneori utilizat pentru crearea suplimentelor medicale.
Efectele negative ale consumului de proteine din zer
Chiar dacă proteinele din zer pot contribui semnificativ la pierderea în greutate, acest lucru nu înseamnă că este indicat să consumați o cantitate prea mare. Proteinele din zer trebuie consumate regulat, în cantități moderate, pentru a evita posibilele efecte negative.
Este foarte important pentru menținerea stării de sănătate să păstrați echilibrul alimentar atunci când urmați o dietă. Consumul excesiv de alimente proteice pe termen lung pot provoca diferite boli la nivelul ficatului și al rinichilor.
Maximum 35% din caloriile zilnice ar trebui să fie proteine. Cu alte cuvinte, femeile ar trebui să consume în jur de 45 de grame de proteine, iar bărbații maximum 55 de grame de proteine.
De asemenea, pentru o dietă echilibrată și sănătoasă este necesar să consumați și alte alimente, pe lângă proteinele din zer. În caz contrar, riscați să vă îmbolnăviți din cauza privării organismului de ceilalți nutrienți esențiali, precum fibre, vitamine și minerale.
Mai mult decât atât, nu este suficient să consumați doar proteine din zer pentru a slăbi în greutate.
În cazul în care nu ați consumat suficiente alimente într-o zi, NU încercați să compensați lipsa acestora printr-o doză mai mare de proteine din zer.
Chiar dacă proteina din zer este considerată sigură pentru adulții sănătoși, suplimentele nu sunt recomandate de Food and Drug Administration (FDA), iar consumatorii le utilizează pe riscul lor.
Există persoane care pot fi alergice la administrarea suplimentelor de proteine din zer. Așadar, dacă observați efecte adverse după consumul de proteine din zer, atunci încetați ingerarea acestora.
Dacă urmați un tratament medicamentos, nu ezitați să consultați medicul înainte de a consuma proteine din zer, deoarece acestea pot interfera cu anumite medicamente. De asemenea, există puține cercetări cu privire la efectele proteinei din zer din timpul sarcinii și alăptării.
Prin urmare, studiile științifice au demonstrat faptul că proteinele din zer pot fi benefice în lupta cu kilogramele nedorite și creșterea masei musculare.
Consumate fie sub formă de suplimente, fie din alimente propriu-zise, proteinele din zer pot contribui semnificativ la pierderea în greutate.
Proteinele din zer sunt recomandate diabeticilor și obezilor, întrucât acestea pot stimula procesul secreției de insulină și ajută la îmbunătățirea digestiei.
Este de reținut faptul că zerul se regăsește în produsele lactate. Unii indivizi pot avea reacții adverse în urma consumului de proteine din zer, mai ales dacă au intoleranță la lactoză.
Suplimentele din zer nu sunt reglementate de FDA, ceea ce înseamnă că puritatea și încrederea lor nu este sigură, iar indivizii se pot expune unor riscuri.
Înainte să consumați proteine din zer încercați să vă adresați medicului, mai ales dacă urmați un tratament medicamentos, întrucât există posibilitatea ca suplimentele de acest gen să interfereze cu alte medicamente.
Verifică preț suplimente pe bază de proteine din zer aici!