Există numeroase studii care au analizat de-a lungul timpului efectele pozitive și negative ale cafelei asupra sănătății organismului uman și cât de importantă este această băutură în rândul indivizilor. La nivel mondial, se consumă în fiecare zi aproximativ 1,6 miliarde de căni de cafea. În medie, în SUA, oamenii beau între 2 și 4 căni de cafea pe zi, ceea ce echivalează cu aproximativ 300 mg de cofeină.
Potrivit clinicii Mayo (1), indivizii pot consuma până la 400 mg de cofeină, adică maximum 4 căni de cafea pe zi. Cu toate acestea, toleranța la cofeină poate varia în funcție de organismul fiecărei persoane. Prin urmare, pentru evitarea apariției unor eventuale efecte secundare negative, încercați să evitați consumul excesiv de cafea sau să-l eliminați complet dacă aveți intoleranță la cofeină.
Specialiștii din domeniu sănătății au acordat mult interes analizării beneficiilor consumului de cafea și au demonstrat atât efectele pozitive, cât și cele negative ale cafelei asupra sănătății.
De pildă, în ceea ce privește beneficiile cafelei, aceasta poate fi o sursă bogată de antioxidanți care ajută la reducerea riscului apariției bolilor cardiovasculare și toleranță mai bună la glucoză în cazul persoanelor cu diabet zaharat (2). Un alt efect pozitiv al cafelei este faptul că poate reduce riscul apariției demenței.
Chiar dacă există lucrări științifice care demonstrează efectele pozitive ale cafelei, acest lucru nu înseamnă că oricine poate consuma. De exemplu, oamenii cu intoleranță la cofeină ar trebui să evite acest tip de băutură, dar o pot înlocui cu diferite ceaiuri sau pot opta pentru cafeaua decofeinizată.
Efectele secundare ale consumului de cafea pot fi: insomnia, complicații ale sarcinii, interferențe cu diferite medicamente, iritabilitate, bătăi rapide ale inimii sau diverse boli digestive.
Vezi și:
- Cum să îți faci cafeaua mai sănătoasă
- Te ajută cafeaua sau cofeina să slăbești?
- Pot să beau cafea dacă sunt la dietă?
Conținut:
Interferența cu contraceptivele orale, sarcina și hormonii din menopauză
Potrivit unui studiu realizat în anul 2011 (3), femeile însărcinate sau femeile cu probleme de menopauză ar trebui să evite consumul excesiv de cafea. Cofeina poate interfera cu contraceptivele orale sau poate afecta hormonii de la menopauză.
Conform celor de la Medical News Today (4), consumul a 300 mg sau mai mult de cofeină de către femeile însărcinate poate afecta copilul la naștere. Așadar, femeile însărcinate sau cele care administrează diverse tipuri de contraceptive, cele care sunt în perioada de menopauză sau cei cu intoleranță la cofeină ar trebui să consulte opinia medicului înainte să consume cafea.
Insomnia
Foarte mulți indivizi consumă cafea dimineața sau pe tot parcursul zilei pentru a crește nivelul de concentrare. Cofeina acționează ca un stimulent al sistemului nervos central și vă ajută să vă simțiți mai activ.
Totuși, unul dintre dezavantajele consumului de cafea constă în faptul că poate provoca insomnie. Bineînțeles, acest lucru depinde de cantitatea de cafea consumată și de felul în care organismul răspunde la acest tip de băutură.
Efectul cofeinei se poate observa atât după primele 15 minute de la consum, cât și după 6 ore.
Iritabilitate sau neliniște
Alte efecte secundare cauzate de consumul excesiv de cafea pot fi stările de neliniște, nervozitate sau iritabilitate.
Dacă aveți o senzație de neliniște sau vă simțiți nervos, atunci este recomandat să reduceți aportul de cafea.
Creșterea ritmului cardiac
Un alt efect secundar cauzat de consumul excesiv de cafea poate fi creșterea ritmului cardiac. Universitatea din Iowa a demonstrat faptul că există o asociere semnificativă între cofeină și creșterea ritmului cardiac (5).
În cazul în care vă confruntați cu astfel de simptome, tot ceea ce trebuie să faceți este să eliminați sau să reduceți aportul de cofeină și totodată să consultați opinia unui medic.
Mai mult decât atât, creșterea ritmului cardiac mai poate fi cauzat și de alți factori, precum consumul de alcool sau ciocolată, de anumite medicamente, de oboseală sau stres.
Arsuri sau dureri de stomac
Consumul de cafea poate provoca arsuri sau dureri de stomac pentru unele persoane. Conform celor de la WebMD (6), diferiți nutrienți din compoziția cafelei pot stimula acidul la stomac și sucul gastric.
Amestecul dintre cofeină, catecolamină și 5-hidroxitriptamină pot conduce la iritarea stomacului.
Metil-piridina este o substanță care face parte din componența cafelei și poate produce aciditate gastrică. Prăjirea boabelor de cafea poate crește cantitatea de metil-piridină, așadar, încercați să o evitați.
Consumul de cafea în rândul copiilor și adolescenților
În general, se recomandă copiilor și adolescenților să evite consumul de cafea. Unul dintre principalele motive pentru care copiii sau adolescenții nu ar trebui să consume cafea este că aceasta poate avea un efect negativ asupra dezvoltării creierului.
Tratamentele medicamentoase și cafeaua
Este posibil ca administrarea anumitor medicamente să fie afectată de cofeina din compoziția cafelei. Prin urmare, încercați să vă consultați cu medicul înainte de a introduce cafeaua în dietă. Potrivit Clinicii Mayo, cafeina poate interfera cu medicamentele pe bază de epinefrină, teofilină și suplimentul Echinacea.
Consumul de cafea a fost asociat cu scăderea riscului apariției bolilor cardiovasculare, a anumitor tipuri de cancer, a diabetului de tip 2, Parkinson-ului și Alzheimer-ului. Totuși, sunt necesare mai multe cercetări cu privire la modul în care cafeaua afectează starea de sănătate.
De asemenea, este important de reținut faptul că a bea cafea nu garantează că nu veți dezvolta aceste boli cronice.
Cu toate acestea, există mulți factori care vă pot afecta starea de sănătate, însă, pentru a evita orice efect negativ al cafelei este important să nu consumați mai mult de 4 căni de cafea pe zi și să eliminați cofeina din dietă dacă aveți intoleranță.
Efectele secundare cauzate de cafea pot varia în funcție de organismul fiecărui individ și pot include: insomnie, iritabilitate, ritm cardiac rapid, afectarea sarcinii, interferența cu contraceptivele orale, creșterea ritmului cardiac sau arsuri și dureri de stomac.
Încercați să evitați consumul excesiv de cafea și să consultați opinia medicului dacă aveți intoleranță la cofeină sau dacă administrați anumite medicamente.