Cafea măcinată solubilă
Adriana Banu

Adriana Banu

Sunt încântată să scriu pentru acest site! Este o adevărată resursă imparțială pentru sfaturi despre nutriție, slăbit și fitness. În zilele noastre, este greu să găsești un astfel de loc de unde poți obține păreri calificate despre lucruri de care corpul tău are nevoie.

Efectele cafelei solubile asupra sănătății

Beneficiile cafelei au reprezentat pentru mulți cercetători un subiect destul de complex și controversat, existând atât păreri pro, cât și contra asupra consumului de cafea. Totuși, există numeroase studii care demonstrează beneficiile cafelei asupra organismului uman, indiferent de tipul de cafea.

Așadar, fie ca vorbim despre cafeaua solubilă sau cea obișnuită, acestea pot avea un impact pozitiv asupra stării de sănătate, însă, singura diferență între cele două tipuri este cantitatea de cofeină din compoziția lor.

Cafeaua este una dintre cele mai consumate băuturi din întreaga lume. De pildă, în urma diverselor studii sociologice rezultă faptul că 62% dintre americani consumă zilnic cafea, devenind parte din dieta lor zilnică.

Precum am menționat anterior, părerile sunt împărțite în ceea ce privește consumul de băuturi care conțin cofeină, existând numeroase studii realizate în trecut care susțin faptul că starea de sănătate a indivizilor poate fi afectată în mod negativ. Însă, ceea ce au omis să spună cercetătorii este faptul că doar consumată în cantități excesive sau de către oamenii care au intoleranță, cafeaua poate afecta starea de sănătate.

Cu toate acestea, studiile efectuate recent demonstrează beneficiile consumului moderat de cafea asupra sănătății și recomandă introducerea acesteia în dieta fiecăruia. Pentru cei cu intoleranță la cofeină, există cafeaua decofeinizată, care are aceleași beneficii precum cea obișnuită.

Adulții pot consuma, în general, aproximativ 3 cești de cafea care conțin în jur de aproximativ 200, respectiv 300 mg de cofeină, iar aceasta este cantitatea optimă pentru a beneficia de toate efectele pozitive ale cafelei (1). De asemenea, indivizii cu intoleranță la cafea, femeile însărcinate, persoanele cu hipertensiune sau cei care se află sub tratament cu diferite medicamente ar trebui să consume o cantitate mai mică de cafea sau să opteze pentru cafeaua decofeinizată. Prin urmare, toleranța la cafea poate varia în funcție de organismul fiecărui individ.

Diferențele și asemănările dintre cafeaua solubilă și cafeaua la filtru

Cercetătorii din domeniul medical au descoperit faptul că beneficiile oferite atât de cafeaua solubilă, cât și de cafeaua la filtru sunt asemănătoare. Există, totuși, unele diferențe în ceea ce privește cantitatea de cofeină și acrilamidă din compoziția acestora, însă, ambele tipuri de cafea au același impact asupra sănătății. Acrilamida este un compus organic ce rezultă în urma încălzirii diverselor alimente, precum produsele de patiserie, cafea sau cartofi prăjiți.

Mai mult decât atât, cafeaua solubilă este preferată de foarte mulți indivizi, întrucât este considerată o opțiune mai ușoară și rapidă, decât cea preparată în alte moduri. De asemenea, cafeaua solubilă poate genera aceleași efecte asupra organismului uman precum cafeaua obișnuită. Astfel, trebuie să rețineți faptul că efectele cafelei solubile depind de foarte mulți factori, printre care și stilul de viață al individului.

De asemenea, foarte mulți medici și nutriționiști recomandă consumul unei cești de cafea pe zi, fără zahăr, pentru a beneficia de toate efectele pozitive ale acesteia și pentru a începe ziua în formă!

Studii care demonstrează beneficiile cafelei

Un studiu realizat în anul 2006 (2) a analizat posibilele efecte ale consumului de cafea asupra sănătății oamenilor. În urma acestui studiu s-a descoperit o îmbunătățire în ceea ce privește combaterea și prevenirea anumitor boli, precum diabetul de tip 2, Parkinson și diverse boli de stomac.

În anul 2007 (3) s-a realizat un alt studiu științific cu privire la consumul de cafea, în care s-a descoperit faptul că antioxidanții din compoziția cafelei contribuie la protejarea celulelor împotriva deteriorării AND-ului cauzată de oxidare chiar mai mult decât fructele sau legumele.

O altă lucrare științifică realizată în anul 2008 (4), a arătat o asociere puternică între consumul de cafea și reducerea riscului bolilor care pot conduce la moarte. Cu alte cuvinte, consumul de cafea poate contribui la prevenirea apariției bolilor cardiovasculare.

Mai mult decât atât, trebuie să rețineți faptul că nu există beneficii diferite între cafeaua solubilă și cea obișnuită, ambele fiind recomandate în dieta zilnică a indivizilor, dar specialiștii în medicină și nutriție încă fac investigații în acest sens.

Vezi și:

Cafeaua solubilă conține mai puțină cofeină decât cea obișnuită

Cantitatea de cofeină din compoziția cafelei solubile și a celei obișnuite poate fi singurul element care diferă între cele două tipuri de cafea.

De cele mai multe ori, cafeaua solubilă conține o cantitate redusă de cofeină, în comparație cu alte tipuri de cafea. Prin urmare, indivizii care au intoleranță la cafea sau cei care urmează diferite tratamente medicamentoase pot folosi această alternativă, care le oferă aceleași beneficii.

O ceașcă de cafea solubilă poate conține între 30 și 90 mg de cofeină, iar o cană de cafea obișnuită poate avea în jur de 70 – 140 mg.

Consumul excesiv de cafea poate conduce la apariția efectelor negative asupra sănătății, iar semnele pot fi următoarele:

  • Atacuri de panică și anxietate;
  • Stare de agitație;
  • Bătăi accelerate ale inimii;
  • Insomnie;
  • Dureri de stomac.

Așadar, dacă resimțiți vreunul dintre simptomele menționate anterior, atunci este recomandat să reduceți cantitatea de cafea pe care o consumați zilnic. De asemenea, cafeaua poate interfera cu administrarea anumitor medicamente, iar în acest caz este necesară înlocuirea cafelei obișnuite cu cea decofeinizată, însă, puteți cere sfatul medicului în acest sens.

Cafeaua la filtru are la fel de multe beneficii precum cafeaua solubilă, însă, puteți opta pentru introducerea în dietă a celei solubile dacă doriți o băutură cu mai puțină cofeină. O altă alternativă a cafelei solubile este ceaiul verde sau negru care conține, de asemenea, cofeină.

Proprietățile cafelei solubile

Consumul de cafea solubilă reprezintă un subiect destul de controversat în prezent, existând totodată studii care nu încurajează acest tip de băuturi.

De exemplu, un studiu efectuat în anul 2014 (5) s-a concentrat asupra analizării consumului de cafea, focusându-se pe efectele acesteia, pe aditivii folosiți în cafea și pe impactul asupra sindromului metabolic. Datele au fost culese de la peste 17.000 de adulți coreeni, iar aproximativ 75% dintre aceștia erau consumatori de cafea. De menționat faptul că aceștia au consumat numai cafea solubilă cu zahăr adăugat și cremă pudră pentru cafea.

Rezultatele au arătat faptul că riscul apariției sindromului metabolic a crescut semnificativ după ce au introdus în dietă cafeaua solubilă. Însă, cercetătorii au concluzionat că indivizii sunt mai predispuși la apariția diverselor boli și a sindromului metabolic atunci când combină cafeaua solubilă cu zahărul și crema pudră și o consumă totodată în cantități excesive.

Cafeaua solubilă propriu zisă conține un număr scăzut de calorii, fiind, de asemenea, o sursă bogată de antioxidanți. Totuși, consumată în cantități excesive în combinație cu zaharul și crema pudră sau laptele condensat poate afecta în mod negativ organismul uman. Prin urmare, tocmai de aceea este recomandat să consumăm moderat cafeaua solubilă și fără alți aditivi alimentari.

Precum în cazul oricărei alte băuturi îndulcite, consumul de cafea solubilă cu zahăr adăugat poate crește riscul de sindrom metabolic.

Un alt lucru foarte important de care trebuie să țineți cont atunci când modificați ceva la dietă este să evitați alte băuturi sau alimente care vă pot afecta starea de sănătate. Cu alte cuvinte, în loc să consumați o băutură care conține deja o oarecare cantitate de zahăr, mai bine încercați să consumați cafeaua solubilă cu alți îndulcitori naturali sau mai sănătoși.

Acrilamida și antioxidanții din cafeaua solubilă

Acrilamida este un compus organic, adică o substanță chimică, ce rezultă în urma încălzirii diverselor alimente, precum produsele de patiserie, cafea, cartofi prăjiți și lista poate continua. De asemenea, cafeaua solubilă este o sursă bogată de antioxidanți necesari pentru menținerea stării de sănătate.

De exemplu, Universitatea Berkeley Wellness din California (6) sugerează faptul că există numeroase studii care arată beneficiile cafelei solubile asupra organismului și modul în care antioxidanții din compoziția acesteia contribuie la buna funcționare a organismului uman.

Cafeaua solubilă este produsă astfel încât să se extragă din boabele de cafea o cantitate foarte mare de antioxidanți, ceea ce înseamnă că aceasta poate fi considerată cea mai bogată sursă de antioxidanți, în comparație cu alte tipuri de cafea.

Un studiu efectuat în anul 2010 a analizat consumul de cafea solubilă timp de 5 zile, iar rezultatele arată faptul că nivelul stresului oxidativ s-a redus semnificativ.

Pe de altă parte, însă, unele studii au arătat faptul că acest tip de cafea poate conține o cantitate mai mare de acrilamidă, comparativ cu alte genuri de cafea. Toate produsele de patiserie conțin această substanță, inclusiv cartofii prăjiți și cafeaua.

Alte două studii efectuate în anul 2004 (7) și 2013 (8) au descoperit că mostrele de cafea solubilă conțin un nivel mai ridicat de acrilamidă, în comparație cu cele ale cafelei la filtru.

Cât de mult contează cantitatea de acrilamidă?

Cantitatea de acrilamidă din cafeaua solubilă este atât de mică încât poate fi considerată nesemnificativă, nefiind dăunătoare sănătății.

Un studiu realizat în 2014 (9) arată faptul că acrilamida dietetică nu este asociată semnificativ statistic cu riscul pentru cancer. Totuși, sunt necesare mai multe cercetări științifice pentru a clarifica în continuare relația dintre acrilamida dietetică și riscul de cancer.

Prin urmare, cantitatea de acrilamidă din compoziția cafelei solubile nu este asociată cu riscul apariției cancerului, însă, dacă doriți să eliminați acest tip de cafea din dietă, atunci o puteți înlocui cu cea la filtru sau cea fiartă la ibric.

Cu toate acestea, există foarte multe beneficii ale cafelei asupra sănătății organismului uman, fiind o sursă bogată de antioxidanți, iar cercetătorii încă fac investigații în acest sens.

Verifică preț cafea solubilă aici!

DĂ SHARE LA ARTICOL:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Șocant! 7 alimente pline de zahăr

Zahărul adăuat se găsește în aproape toate alimentele procesate care se vând într-un ambalaj. Acesta este adăugat, de asemenea, multor alimente pentru a acționa ca

Imagine reprezentativă pentru dieta HCG

Dieta HCG este sigură pentru consum?

Dieta HCG este o dietă controversată care a fost populară, dar discutabilă și aproape îndoielnică din perspectiva eficacității sale și a siguranței pentru consum. HCG