Bucăți de bacon cu grăsime prăjite în tigaie
Adriana Banu

Adriana Banu

Sunt încântată să scriu pentru acest site! Este o adevărată resursă imparțială pentru sfaturi despre nutriție, slăbit și fitness. În zilele noastre, este greu să găsești un astfel de loc de unde poți obține păreri calificate despre lucruri de care corpul tău are nevoie.

E bine să mănânci slănină?

Pentru mulți, slănina este un aliment îndrăgit la mic dejun. Baconul este o sursă de grăsimi saturate, colesterol și sodiu. Aceste substanțe nutritive mâncate în exces au fost asociate cu creșterea riscului de boli de inimă.

Deși studiile mai recente sugerează că grăsimile saturate pot să nu crească riscul pentru boli de inimă, așa cum se credea anterior, este recomandat să mâncați mai multe grăsimi nesaturate în locul grăsimilor saturate.

Slănina este obținută de obicei din porc și trebuie să fie supusă prelucrării pentru a ajunge la produsul finit. Carnea este de obicei ținută într-o soluție ce conține sare, nitrați și alte condimente.

Pe lângă procesare, slănina poate fi și afumată.

Multe agenții de sănătate sugerează limitarea aportului de carne roșie procesată, care include și slănină. Unele cercetări sugerează că carnea roșie procesată poate crește riscul de cancer colorectal.

Prin urmare, cantitatea de slănină, mezeluri, șuncă, hot dog etc. ar trebui să fie limitat.

În ciuda acestor recomandări, atât americanii, cât și alte țări își măresc aportul de slănină și alte produse din porc.

Potrivit unui articol din Chicago Tribune  (1), vânzările de produse din carne de porc au crescut cu 20% din 2011.

Creșterea consumului de slănină în mod specific se poate datora mai multor persoane care mănâncă micul dejun și creșterii popularității mâncărurilor pe bază de bacon din restaurante.

Nutriția baconului

O felie de slănină poate oferi aproximativ 43 de calorii, 3,3 grame de grăsime (5% necesar zilnic), 1,1 grame de grăsimi saturate (5% necesar zilnic), 9 mg de colesterol (3% necesar zilnic), 137 mg de sodiu (5% necesar zilnic) și 3 grame de proteine.

Acest conținut de calorii și grăsimi s-ar putea să nu pară ridicat, dar dacă mănânci mai mult de 3-4 bucăți de slănină, acesta este între 15-20% necesar zilnic pentru totalul de grăsimi saturate pe zi.

O felie de slănină nu oferă alte vitamine sau minerale în cantități semnificative.

Cu toate acestea, dacă mănânci o porție mai mare de slănină, ar putea contribui la cantitatea de seleniu, fosfor, vitamine B și fier din dieta ta.

Deși slănina este considerată de obicei o sursă de grăsimi saturate, doar aproximativ o treime din grăsimea din slănină este saturată.

Baconul este, de asemenea, o sursă de grăsimi monosaturate sănătoase pentru inimă .

Cum se face slănina?

Carnea de porc folosită pentru prepararea slăninei se procesează sau se afumă. Aceste procese pot utiliza nitriți de sodiu care pot crește riscul pentru anumite tipuri de cancer.

Unele tipuri de slănină care nu utilizează nitriți de sodiu pentru procesare pot fi considerate a avea risc mai mic pentru cancer, dar este nevoie de mai multe studii.

Carne roșie procesată și riscul de cancer

Un studiu din 2006 ( 2 ) a analizat asocierea dintre nitrit și nitrozom (utilizat în carnea roșie procesată) și riscul de cancer de stomac sau esofag.

Cercetătorii au concluzionat că există o asociere pozitivă între aportul de nitriți și cancerul de stomac.

Institutul American de Cercetare a Cancerului (AICR) sugerează că consumul de carne roșie procesată, cum ar fi slănina, este asociat cu creșterea riscului de cancer colorectal.

Nu există o cantitate „sigură” asociată cu carnea roșie procesată; chiar și aporturile scăzute pot crește riscul. Concluzia: consumul ocazional de carne procesată roșie la o ocazie specială, nu este probabil dăunătoare.

Cu toate acestea, consumul unei diete care oferă în mod constant surse de carne roșie procesată poate crește riscul de cancer.

Baconul poate fi savurat ca o gustare ocazională, dar rețineți că aportul total procesat de carne roșie ar trebui să fie limitat. Dacă consumați slănină în mod regulat, luați în considerare reducerea acesteia.

Gătitul cu slănină

Baconul poate fi gătit folosind diferite metode, dar este adesea pregătit la tigaie sau pe grătar.

Aceste metode de gătit cu căldură ridicată pot provoca formarea de amine heterociclice (HCA) și hidrocarburi aromatice policiclice (PAHs) ( 3 ).

În studiile pe animale s-a dovedit că acești compuși cauzează cancer. Studiile epidemiologice au descoperit, de asemenea, că un aport ridicat de carne bine făcută, pe grătar sau prăjită, este asociată cu cu un risc mai mare de cancer colorectal, pancreatic și de prostată.

Gătirea cărnii bogate în grăsimi precum slănina la temperaturi ridicate poate crește formarea compușilor potențial cancerigeni.

Dacă mănânci slănină, este recomandat să o consumi ocazional și, de preferință, gătită la căldură redusă.

Câtă slănină puteți mânca?

Acest lucru poate depinde de cum arată restul dietei tale. Mâncarea unei diete bogate în fructe, legume, cereale integrale, leguminoase, proteine ​​slabe și grăsimi sănătoase pentru inimă este recomandată pentru sănătatea generală.

Baconul poate fi considerat o gustare ocazională.

AICR sugerează limitarea aportului total de carne roșie la mai puțin de jumătate de kilogram pe săptămână. AICR sugerează, de asemenea, evitarea cărnii roșii procesate.

Concluzie: E bine să mănânci slănină?

Baconul este considerat o carne roșie procesată. AICR și alte agenții de sănătate sugerează evitarea pe cât posibil a cărnii roșii prelucrate, deoarece s-a demonstrat că crește riscul pentru anumite tipuri de cancer.

Prin urmare, pe baza acestei sugestii, slănina nu ar trebui să fie o componentă principală a dietei. Cu toate acestea, dacă doriți să mâncați slănină ca o gustare ocazională, probabil că nu va fi dăunătoare.

Conținutul de grăsimi saturate din slănină poate să nu fie considerat la fel de rău ca înainte. De asemenea, slănina este o sursă de grăsimi mononesaturate sănătoase pentru inimă.

Acest lucru nu va dă undă verde să mâncați pe cât de multă slănină doriți, dar vestea bună este că profilul de grăsime poate să nu fie atât de nociv așa cum se credea anterior.

Dacă îți place slănina, vestea bună este că te poți bucura ocazional, atâta timp cât celălalt aport de carne roșie procesată este minim.

Dacă aveți un risc crescut pentru anumite tipuri de cancer, este posibil să doriți să consultați echipa de asistență medicală pentru recomandări dietetice specifice sănătății dumneavoastră.

DĂ SHARE LA ARTICOL:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Masă sănătoasă inclusă într-o dietă de tip post intermitent

Post intermitent – ghidul complet

Postul intermitent câștigă popularitate, fiind asociat cu potențiale beneficii pentru sănătate, cum ar fi: risc mai mic de dezvoltare a unor boli cronice, creșterea arderilor

Consumul de cafea poate ajuta la slăbit

Te ajută cafeaua sau cofeina să slăbești?

Când vine vorba de pierderea în greutate, beneficiul cafelei și al băuturilor cofeinizate asupra corpului este controversat. Studiile privind efectul cofeinei asupra pierderii în greutate