Diferite alimente ce sunt surse de proteine animale și vegetale
Adriana Banu

Adriana Banu

Sunt încântată să scriu pentru acest site! Este o adevărată resursă imparțială pentru sfaturi despre nutriție, slăbit și fitness. În zilele noastre, este greu să găsești un astfel de loc de unde poți obține păreri calificate despre lucruri de care corpul tău are nevoie.

Diferența dintre proteinele de origine animală și cele vegetale

Organismul are nevoie de proteine și aminoacizi pentru a funcționa în parametri normali, iar dieta oamenilor ar trebui să conțină alimente proteice. Dintre caloriile pe care le consumă zilnic un adult, maximum 35% dintre acestea ar trebui să fie proteine.

Studiile realizate de-a lungul timpului sugerează faptul că indivizii din țările slab dezvoltate nu reușesc să obțină cantitatea optimă de proteine zilnică din cauza problemelor financiare, având opțiuni limitate în ceea ce privește alegerea alimentelor. Totuși, aceștia pot mânca sănătos și cu un buget redus dacă aleg corect alimentele.

Proteinele pot proveni din alimente de origine animală, dar și vegetală, fiecare având proprietăți și efecte diferite asupra stării de sănătate. Anumiți specialiști din domeniul sănătății susțin că pentru a obține o dietă echilibrată, alimentele care conțin proteine vegetale nu sunt suficiente, întrucât acestea nu dețin toți aminoacizii esențiali. De asemena, proteinele de origine animală conțin toți cei nouă aminoacizi esențiali.

Pentru buna funcționare a organismului uman este necesar să ingerăm alimente care conțin o cantitate ridicată de proteine și să le alegem pe cele care conțin toți aminoacizii esențiali. Calitatea proteinelor joacă un rol foarte important în alimentația indivizilor, pe lângă cantitatea acestora.

Pe de altă parte, însă, proteinele vegetale pe care le consumăm conțin și alți nutrienți foarte importanți, precum vitamine, minerale și fibre. În schimb, proteinele de origine animală pot deține și grăsimi nesănătoase sau o cantitate redusă de fibre și vitamine care ne pot afecta starea de sănătate pe termen lung, dacă nu urmăm o dietă echilibrată.

În mod normal, dieta alimentară ar trebui să fie cât mai diversificată, astfel încât consumul unui singur tip de proteine să fie evitat. Dacă optați, totuși, pentru un anumit tip de proteină, atunci încercați să compensați lipsa altor nutrienți prin ingerarea unor suplimente alimentare. Este foarte important să nu privați organismul de ceilalți nutrienți esențiali, pentru că, în caz contrar, starea de sănătate va fi afectată în mod negativ.

Diferența dintre proteinele complete și incomplete

Alimentele proteice pot fi complete sau incomplete, iar diferența dintre acestea constă în cantitatea și tipurile de aminoacizi pe care le dețin. Cu alte cuvinte, proteinele complete conțin toți aminoacizii esențiali, spre deosebire de cele incomplete care nu dețin toți aminoacizii esențiali.

Organismul transformă alimentele proteice în aminoacizi, fiind apoi extrași de aproape toate țesuturile din corp. Ingerarea alimentelor proteice este necesară pentru a regenera celulele din organism, pentru a regla cantitatea de lichide și hormonii și pentru a produce o senzație de sațietate.

Corpul uman trebuie să extragă din alimentele proteice nouă aminoacizi esențiali pentru a funcționa în parametri normali, deoarece pe ceilalți 11 neesențiali îi poate produce singur. Prin urmare, cei 9 aminoacizi sunt esențiali pentru că organismul nu îi poate produce singur, ci trebuie să-i extragă din proteina pe care o consumăm zilnic.

Alimentele de origine animală, precum carnea, laptele, brânza și ouăle, asigură toți aminoacizii esențiali, făcând parte din categoria proteinelor complete. Alimentele pe bază de plante nu conțin toți aminoacizii esențiali, acesta fiind motivul pentru care sunt numite proteine incomplete.

Așadar, dacă sunteți vegetarian, vegan sau pur și simplu preferați proteinele vegetale, atunci este important să consumați alimente diversificate pentru a obține toți aminoacizii esențiali, precum legume, fructe, semințe și leguminoase. De pildă, leguminoasele sunt o sursă bogată de lizină, spre deosebire de cereale, dar sunt limitate în metionină și cisteină.

Consumul de alimente care conțin proteine vegetale

Cei ce doresc să consume doar alimente care conțin proteine vegetale pot obține toți aminoacizii esențiali și să atingă cantitatea optimă de proteine, însă, este necesară o dietă diversificată.

De exemplu, dieta alimentară zilnică trebuie să fie formată din cereale, semințe, leguminoase, legume și alte plante proteice. Mai mult decât atât, soia și quinoa sunt considerate alimente proteice superioare, întrucât acestea conțin toți aminoacizii esențiali.

Indivizii care consumă numai alimente vegetale pot obține destui aminoacizi esențiali, atât timp cât dieta lor este variată și cantitatea totală de proteine este adecvată.

Digestia și absorbția proteinelor

Modul în care proteinele de origine animală sunt asimilate și digerate de către organismul uman este diferit față de procesul de absorbție al proteinelor vegetale. Proteinele de origine animală se vor digera mai ușor, iar acest proces de absorbție este asemănător și în cazul plantelor care conțin toți aminoacizii esențiali.

Persoanele care nu consumă carne în mod regulat sau alte alimente de origine animală, vegetarienii sau veganii au nevoie de o cantitate mai mare de proteine, deoarece proteinele vegetale au alt proces de absorbție în organism, spre deosebire de cele animale. Totuși, cantitatea optimă de proteine poate fi obținută prin consumul unei diete alimentare variate și echilibrate.

Efectele negative ale consumului de proteine

Harvard School of Public Health sugerează faptul că este foarte importantă și calitatea de proteină pe care o consumăm zilnic, nu doar cantitatea acestora. Obținerea cantității optime de proteină din surse sănătoase poate oferi numeroase beneficii pentru sănătate, precum atingerea greutății ideale, îmbunătățirea circulației sângelui și menținerea masei musculare.

Pe de altă parte, sunt cazuri în care proteinele pot afecta în mod negativ starea de sănătate. De exemplu, consumul de carne roșie procesată, precum cea de vită, poate afecta sănătatea organismului uman, conducând la apariția diverselor boli de inimă sau a accidentului vascular cerebral. Alimentele din carne roșie procesată pot contribui la creșterea riscului apariției cancerului de colon și diabetului de tip 2.

Mai mult decât atât, ingerarea alimentelor proteice, precum peștele, puiul, fasolea, nucile, soia și quinoa, pot contribui semnificativ la scăderea riscului apariției bolilor cronice și a mortalității. Așadar, carnea de vită nu trebuie consumată în mod regulat pentru că, în caz contrar, starea de sănătate va avea de suferit.

Alte efecte ale consumului de proteine

În general, indivizii au tendința să controleze în permanență nivelul valorilor nutriționale ale unui aliment, pentru a observa cantitatea de proteine, grăsimi, zahăr sau carbohidrați. Harvard School of Public Health sunt de părere că alimentele nu trebuie să fie alese doar în funcție de cantitatea de proteină pe care o procură, ci trebuie să avem în vedere și alți nutrienți.

De exemplu, chiar dacă există numeroase alimente bogate în proteine, precum carnea roșie, acest lucru nu înseamnă că sunt și benefice pentru starea de sănătate a organismului uman. Alte alimente proteice pot conține și o cantitate ridicată de sare sau grăsimi sau alți potențiali cancerigeni. Prin urmare, atunci când alegeți ce alimente să consumați este foarte important să verificați valorile nutriționale sau celelalte ingrediente din compoziția lor.

Produsele lactate naturale pot furniza și alte substanțe nutritive, pe lângă proteine, care sunt benefice pentru întărirea oaselor, spre deosebire de cele cu arome din comerț care pot conține o cantitate mare de zahăr și care pot afecta sănătatea.

De asemenea, există numeroase alimente în comerț pe bază de soia care pot avea un conținut ridicat de sodiu sau alți conservanți pe care ar trebui să le evitați. Produsele neprocesate pot oferi numeroase substanțe nutritive benefice organismului, pe lângă proteinele vegetale.

Cu alte cuvinte, este foarte important să aveți o dietă alimentară echilibrată și sănătoasă, care conține toate vitaminele, mineralele și alți nutrienți importanți pentru buna funcționare a organismului.

Așadar, atât proteinele de origine animală, cât și cele pe bază de plante pot funcționa diferit în ceea ce privește procesul de absorbție și conținutul de aminoacizi esențiali și neesențiali. O dietă alimentară pe bază de plante este benefică și chiar recomandată de medici și nutriționiști doar dacă este formată din alimente variate și diversificate.

Cantitatea de proteine din compoziția alimentelor nu ar trebui să fie singura preocupare a indivizilor, întrucât calitatea acestora este la fel de importantă. Dacă nu ținem cont de calitatea proteinelor, atunci există posibilitatea ca starea de sănătate să fie afectată.

Carnea roșie trebuie evitată, chiar dacă deține o cantitate impresionantă de proteine. Pentru a avea o dietă echilibrată trebuie să ingerați alimente care conțin toți nutrienții esențiali, nu doar proteine. Puteți consuma alimente proteice pe bază de plante dacă doriți o alternativă mai sănătoasă.

Verifică preț suplimente pe bază de proteine aici!

DĂ SHARE LA ARTICOL:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Înghețată la cornet în toiul verii

Cum ne putem detoxifia de la zahăr?

Există numeroase motive pentru reducerea aportului de zahăr. Prea mult zahăr poate crește riscul pentru unele boli cronice. De asemenea, putem deveni supraponderali dacă îl