Dietele de tip yo-yo sunt considerate de mulți ca fiind ceva nesănătos și un semn că pierderea în greutate nu va fi niciodată încununată de succes.
În prezent, o mare parte a populației este supraponderală; și mulți dintre ei încearcă în mod constant să scape de acele kilograme în plus, nedorite. Există noi diete populare, care promit rapid rezultate extraordinare, adesea prin reducerea semnificativă a cantității de calorii care poate fi consumată într-o zi.
În timp ce unii oameni vor alege să slăbească cu ajutorul unui program de antrenamente fizice și a unei diete sănătoase și echilibrate, rezultatele fiind așteptate treptat, în timp; cei mai mulți preferă să încerce cele mai noi diete apărute. Poate au auzit de la cineva cunoscut că o anume dietă funcționează sau poate că au auzit la televizor de eficiența ei.
Există multe motive pentru care oamenii vor încerca o nouă dietă, dar cu atât de multe tipuri diferite disponibile de diete, se dovedește dificilă alegerea doar a uneia, când toate promit rezultate incredibile și rapide.
Mulți oameni vor începe o dietă și apoi se vor opri. La scurt timp după aceea, vor începe o altă dietă și apoi vor renunța iar. Acest ciclu poate continua la nesfârșit. S-ar putea să slăbească și să se îngrașe iar atunci când renunță la dietă; dar niciodată nu pierd cu adevărat kilogramele nedorite.
Aceasta se numește o dietă de tip yo-yo. În general, este privită ca fiind nocivă, deoarece atunci când vorbim despre pierderea în greutate, ne gândim în mod normal la multă mișcare fizică și la modificarea obiceiurilor alimentare. Așadar, ar trebui să aibă loc o schimbare în stilul de viață. Totuși, în acest context, poate fi vreodată utilă o dietă de tip yo-yo?
Conținut:
Fluctuațiile de greutate pot duce la creșterea în greutate
Un studiu, publicat în International Journal of Obesity, a analizat asocierea dintre fluctuațiile de greutate cu modificarea greutății corporale, practicile de control ale greutății și comportamentele de natură bulimică. Subiecții au inclus 2.476 de femei tinere și de vârstă mijlocie, dintre care unele prezentau fluctuații de greutate severe și altele fluctuații ceva mai ușoare.
Greutățile corporale au fost monitorizate pe o perioadă de 8 ani și au fost comparate cu greutățile femeilor de aceeași vârstă, și cu indicele lor de masă corporală (IMC), care nu obișnuiau să urmeze diete de tip yo-yo. Studiul a constatat faptul că fluctuațiile de greutate au dus la o creștere semnificativă în greutate, la o activitate fizică mai redusă și la apariții mai frecvente de consum alimentar excesiv.
Adesea, oamenii vor urma o dietă – dintre care majoritatea sunt foarte sărace în calorii – și o vor continua fie pentru perioada determinată de timp, fie până se vor sătura de ea. Apoi, fie vor reveni la obiceiurile alimentare anterioare dietei, fie, așa cum am menționat și anterior, vor recurge la un consum alimentar excesiv, din cauza restricțiilor pe care le-au suportat în cadrul dietei.
Creșterea caloriilor consumate nu numai că va duce la creșterea în greutate, dar cel mai adesea rezultatul va consta în depunerea greutății pierdute în timpul dietei, plus încă câteva kilograme suplimentare. Ulterior, din cauza greutății corporale crescute, se va contura necesitatea unei alte diete, deci ciclul continuă.
Dietele de tip yo-yo nu au un efect negativ asupra metabolismului
Un alt studiu, publicat într-un jurnal de nutriție clinică, a analizat relația istoriei dietelor cu rata metabolică de repaus, compoziția corpului și pierderea în greutate. Subiecții au inclus 50 de femei, care sufereau de obezitate, care au urmat mai multe diete, ceea ce a dus la pierderea în greutate.
Studiul a concluzionat că fluctuațiile de greutate nu au determinat femeile să înregistreze o rată metabolică de repaus mai scăzută și nici nu a cauzat un proces de pierdere în greutate mai lent.
Pe baza acestui studiu, dietele de tip yo-yo nu vă afectează capacitatea de a pierde în greutate atunci când nu urmați o dietă și nici nu vă vor încetini metabolismul. Totuși, aceasta nu înseamnă că este modul corect de a slăbi. Este încă mult mai indicat să adoptați o dietă sănătoasă și să începeți un program de antrenamente fizice. Exercițiile și creșterea masei musculare vă pot oferi un impuls metabolismului, ceea ce va duce la o ardere calorică mai ridicată.
Nu este niciodată prea târziu pentru a vă opri din dietele yo-yo
Deci, în mod evident, nu este recomandat să vă lăsați prinși în diete yo-yo, dar dacă ați făcut asta până acum?
Un al treilea studiu, publicat în jurnalul „Metabolism – Clinical and Experimental”, a analizat impactul modificărilor de greutate asupra rezultatelor fiziologice. Subiecții au inclus 439 de femei supraponderale, inactive, aflate în postmenopauză, care aveau o istorie de fluctuații semnificative de greutate.
Femeile au fost introduse în categorii diferite de fluctuații de greutate (severe, moderate sau deloc), în funcție de numărul kilogramelor pe care le-au dat jos în cadrul dietelor. Fiecare grup a urmat o dietă de 12 luni și/sau programe de antrenamente fizice.
Studiul a constatat faptul că femeile din categoriile de fluctuații severe și moderate, au cântărit mai mult, iar profilurile lor metabolice nu au fost la fel de favorabile ca ale femeilor din categoria fără fluctuații de greutate. Studiul a concluzionat, așadar, că o persoană ar putea avea totuși succes în modificarea greutății corporale, chiar dacă are în spate o istorie de fluctuații de greutate.
Pe baza acestui studiu, chiar dacă obișnuiți de o viață întreagă să începeți diete și să renunțați la ele, nu înseamnă automat că este prea târziu pentru a adopta un plan sănătos de pierdere în greutate. Fluctuațiile de greutate poate că v-au determinat să câștigați mai multe kilograme decât ați pierdut, în medie, dar există, totuși, șansa să slăbiți cu succes într-o manieră sănătoasă.
Deci, ce ar trebui să faceți în acest sens?
Pe baza cercetărilor, dietele de tip yo-yo vă pot determina să consumați excesiv alimente odată ce o dietă se încheie, motiv pentru care trebuie să încercați să nu faceți asta după ce renunțați la o dietă. Consumul excesiv poate determina creșterea în greutate, mai ales dacă nu faceți mișcare fizică. Deși dieta în sine nu vă determină să vă îngreunați metabolismul, este posibil să vă îngrășați din cauza consumului excesiv și a lipsei de mișcare.
Acest lucru nu numai că vă afectează organismul și sănătatea, dar poate avea un efect negativ asupra modului în care vă simțiți despre voi înșivă. Vă va afecta stima de sine, poate chiar mai rău decât anterior adoptării unei diete.
Deci, cel mai bine este să vă dați seama câte calorii ar trebui să consumați pentru a pierde în greutate și să vă propuneți să începeți un program de antrenamente fizice, împreună cu urmarea unei diete sănătoase, echilibrate și variate.