Probabil că pentru cei mai mulți dintre noi, diminețile sunt haotice și derulate pe repede înainte, lipsa timpului fiind mereu o problemă. Însă, modul în care vă începeți dimineața poate seta tonul pentru restul zilei. Prin urmare, diminețile grăbite vă pot lăsa cu un sentiment de grabă și lipsă de timp pe tot parcursul zilei.
Respectarea unei rutini matinale sănătoase nu este ceva imposibil, dar este important să luați în calcul faptul că primele săptămâni pot fi destul de grele, până vă obișnuiți cu noul program.
Cum puteți respecta o rutină matinală sănătoasă, care să includă și efectuarea de exerciții fizice?
Cercetările au demonstrat că persoanele care efectuează exerciții fizice pe baza unui semnal, cum ar fi alarma unui ceas deșteptător, sunt mai susceptibile să respecte obiectivele predefinite ale antrenamentelor fizice, comparativ cu persoanele care nu efectuează exerciții fizice bazate pe un semnal.
Este mai ușor să vă convingeți să nu efectuați exerciții fizice, dacă doar încercați să le încadrați în anumite intervale de timp liber.
Dacă vă rezervați un interval mai mare de timp dimineața pentru a vă pregăti pentru tot restul zilei, vă poate ajuta să vă schimbați atitudinea față de obiectivele pe care le aveți, în loc să încercați doar să faceți față zilei.
Conținut:
Efectuați exerciții pe baza unui semnal declanșator
Este destul de greu să introduceți o sesiune de exerciții fizice în orice moment al zilei pe care îl prindeți liber, mai ales dacă nu aveți prestabilite antrenamentele în rutina zilnică.
Așadar, cum puteți încorpora în rutina de zi cu zi, efectuarea de exerciții fizice, în așa fel încât să nu renunțați după scurt timp la noua rutină?
Un studiu din 2016 a relevat faptul că efectuarea de exerciții fizice poate deveni un obicei automat, atunci când este asociată cu un semnal la care nu trebuie să vă gândiți.
De exemplu, asocierea exercițiilor fizice cu alarma ceasului deșteptător sau cu finalizarea cănii de cafea, vă poate impulsiona să efectuați exercițiile. Astfel, devine un obicei automat, în loc să fie nevoie tot timpul să aveți o mică dezbatere cu dumneavoastră, înainte de fiecare posibil antrenament.
Prin urmare, în loc să asociați alarma cu apăsarea butonului de amânare, încercați să asociați alarma ceasului deșteptător cu momentul în care vă ridicați din pat și începeți să efectuați o serie de exerciții fizice.
Nu vă gândiți la asta prea mult, ci doar faceți-o. S-ar putea să dureze puțin până veți reuși să vă adaptați la această nouă asociere, dar cu cât veți face asta mai des, cu atât va fi o asociere mai consolidată.
Dacă alergatul nu este o pasiune pentru dumneavoastră, alegeți ce tip de mișcare fizică vă place cel mai mult. Pot fi suficiente chiar și 10 minute de exerciții de forță în confortul propriei case sau 10 minute de exerciții de întindere.
Există, de asemenea, o mulțime de aplicații digitale care furnizează antrenamente scurte și ușor de urmat, chiar și pentru începători.
O rutină sănătoasă de dimineață ar trebui să includă o formă de exerciții fizice, indiferent de tipul de antrenament. Această mișcare fizică suplimentară nu numai că este bună pentru sănătate, ci poate ajuta și la creșterea nivelului de energie din ziua respectivă.
Evitați epuizarea psihică cu ajutorul rutinei
Trezitul de dimineață, plus procesul decizional cu privire la ce veți mânca, cu ce vă veți îmbrăca, când este momentul ideal să efectuați exercițiile fizice și toate restul problemelor și preocupărilor pe care le aveți în general, pot duce la epuizare psihică. Eliminarea anumitor decizii poate, așadar, să vă ajute să gândiți mai clar dimineața și să aveți mai mult timp rezervat altor activități.
Pregătirea prânzului, alegerea ținutei vestimentare și chiar prepararea micului dejun, cu o seară înainte, vă poate ajuta să nu vă mai simțiți grăbiți dimineața.
De asemenea, veți reduce și stresul asociat cu diferitele procese decizionale ce au loc în fiecare dimineață, astfel încât vă veți putea concentra mai bine asupra altor lucruri mai importante.
Mark Zuckerberg, fondatorul Facebook, poartă aceeași cămașă în fiecare zi, astfel încât să nu fie nevoit să își consume energia dimineața, gândindu-se la ce să poarte.
În timp ce acest lucru poate părea o măsură drastică, puteți integra aceeași direcție de gândire în rutina dumneavoastră matinală. Când psihicul dumneavoastră se simte epuizat luând tot felul de decizii dimineața, nivelul de energie din ziua respectivă poate să fie ceva mai scăzut.
Ce puteți să faceți mai ușor diminețile, pentru a vă elibera psihicul și a vă menține energia?
Prepararea unui mic dejun sănătos cu o seară înainte, poate reduce și tentația de a sări peste micul dejun sau de a consuma alimente procesate și bogate în calorii.
Începeți cu o seară înainte mergând la culcare devreme
Un pas foarte important în orice rutină matinală sănătoasă începe cu o noapte înainte. Este absolut esențial să mergeți la somn la o oră decentă, astfel încât să vă puteți trezi dimineața odihniți.
Chiar dacă vă considerați tipul de persoană care merge la culcare târziu, este momentul să renunțați la a mai spune că sunteți o pasăre de noapte.
Dacă obișnuiți să vă culcați târziu, probabil că veți avea nevoie de ceva timp pentru a vă adapta la noul program, însă cu cât veți încerca asta mai des, cu atât va deveni mai ușor.
Aveți nevoie de mai multă motivație pentru a vă culca mai devreme?
Conform unui articol din 2014 privind sănătatea femeilor, persoanele care se culcă târziu, tind să găsească mai greu timpul potrivit pentru efectuarea de exerciții fizice și să consume mai multe calorii pe parcursul zilei. Potrivit altor cercetări, persoanele care se trezesc mai devreme, tind să fie persoane mai pozitive.
Mențineți-vă rutina
Obiceiurile vechi pot dispărea greu, în timp ce obiceiurile noi pot fi greu de menținut. Modul prin care putem ajuta la instalarea unor noi obiceiuri, care să se mențină pe termen lung, este să le întreprindem în mod constant.
Trezitul la aceeași oră în fiecare zi, pe cât posibil, vă poate ajuta să sedimentați obiceiurile nou formate.
Cu cât facem ceva mai mult, cu atât aceste căi pot prinde mai multe rădăcini în creierul nostru. Cu cât luăm decizii mai puțin; cu atât avem mai mult spațiu mental pentru alte preocupări.
Încercați să vă decideți ce rutină sănătoasă funcționează pentru dumneavoastră, cu condiția să cuprindă exerciții fizice, hidratare, relaxare și alimentație sănătoasă.
Concluzie
Crearea unei noi rutini, fie dimineața, fie mai târziu în noapte, necesită puțină adaptare. Pentru a respecta noile rutini sănătoase de dimineață, faceți procesul decizional mai ușor în această parte a zilei.
Preparați-vă micul dejun și alegeți-vă hainele cu o seară înainte și asociați ceva care se întâmplă în fiecare dimineață (cum ar fi alarma ceasului deșteptător), ca un indiciu pentru a începe efectuarea exercițiilor fizice.
Adormitul la ore mai decente, astfel încât să vă treziți a doua zi dimineață odihniți, vă poate ajuta să aveți o stare de spirit mai bună, la fel cum vă poate ajuta să vă țineți de efectuarea de exerciții fizice și să mâncați mai sănătos.
Secretul pentru menținerea unei rutini sănătoase este repetiția, astfel încât noile obiceiuri să devină obișnuință și ceva la care nu trebuie să vă gândiți mereu.