Doză de energizant Red Bull

De unde provine taurina? E bine să o consumi?

Taurina este considerată un aminoacid neesențial. Corpul folosește aminoacizi esențiali și neesențiali, pentru a construi proteine în organism. Aminoacizii neesențiali pot fi produși de organism, în timp ce  aminoacizii esențiali trebuie să provină din dietă.

Taurina provine din sperma de taur?

Mulți indivizi cred că taurina din băuturile energizante provine din spermă de taur, însă acest lucru, în mod evident, nu este adevărat. Taurina a fost izolată inițial din tractul digestiv al unui taur, dar acum poate fi realizată sintetic.

Taurina poate fi obținută din aminoacidul esențial, cisteină. Taurina se găsește și în alimente, precum carne, pește și lapte matern.

Prin urmare, persoanele care consumă carne sau pește vor obține taurină din dietă. Dacă nu există un asemenea consum, corpul poate produce taurină fără nicio problemă.

Taurina este necesară pentru țesutul neurologic, poate avea un rol antioxidant și poate ajuta la echilibrarea nivelului de apă și minerale din sânge.

Pe baza acestor funcții, taurina este concentrată în creier, inimă și celulele sanguine. Se găsește din abundență și în mușchi.

Taurina poate fi luată sub formă de supliment pentru performanța atletică sau recomandată pentru anumite afecțiuni medicale.

Înainte de a lua orice fel de supliment, discutați cu medicul sau nutriționistul dumneavoastră. Taurina poate fi benefică pentru unele afecțiuni de sănătate și poate fi considerată sigură pentru consum, atunci când moderația este regula de bază.

Cu toate acestea, nu toate cercetările au relevat un rol pozitiv al suplimentelor cu taurină. De asemenea, nu există nici o cercetare privind ingerarea de suplimente pe termen lung, în special în doze mari, și siguranța de consum.

Taurină și exerciții fizice

Un studiu din 2009 efectuat pe șobolani, a concluzionat că administrarea de taurină în timpul exercițiilor fizice, a redus oboseala musculară.

Alte studii de specialitate au relevat, de asemenea, o legătură între consumul de taurină și performanța în exercițiile fizice. Cu toate acestea, autorii dintr-un studiu din 2011, sugerează faptul că mecanismul din spatele acestei legături pozitive, nu este încă înțeles pe deplin.

Un studiu din 2013 a demonstrat că suplimentarea cu taurină a organismului, poate reduce leziunile musculare apărute în timpul exercițiilor fizice, ceea ce poate reprezenta un motiv pentru care taurina poate ajuta performanțele sportive.

Deși există câteva studii, în special efectuate pe șobolani, care sugerează că suplimentarea cu taurină poate avea un rol benefic în efectuarea de exerciții fizice, nu există, totuși, suficiente dovezi în acest sens.

Taurină și sănătatea inimii

Un beneficiu propus al taurinei poate fi reprezentat de îmbunătățirea sănătății inimii. Există anumite dovezi care sugerează că suplimentarea cu taurină poate ajuta la insuficiența cardiacă congestivă.

Unele cercetări au arătat că administrarea a 2-3 grame de taurină, la un moment dat în zi, de 2-3 ori pe zi, poate îmbunătăți funcția cardiacă la persoanele cu insuficiență cardiacă congestivă.

Această constatare a fost relevată la participanții care au luat taurină timp de 6-8 săptămâni, iar beneficiul poate continua mai mult dacă se continuă consumul de taurină.

Cu toate acestea, înainte de a lua taurină, discutați cu medicul dumneavoastră. Taurina poate interfera cu unele medicamente și nu trebuie utilizată în loc de medicamente sau recomandări medicale.

Taurină și funcția ficatului

De asemenea, este considerat că taurina poate fi benefică pentru funcția hepatică. Există unele dovezi care sugerează că administrarea de taurină, poate îmbunătăți funcția hepatică la persoanele cu hepatită.

Dacă un adult sănătos ia taurină, va beneficia funcția lor hepatică de acest consum? Probabil că nu, dar sunt necesare mai multe cercetări în acest sens.

Ce este taurina din componența energizantelor precum Red Bull?

Taurina poate fi un ingredient popular în băuturile energizante sau în suplimentele axate pe funcția mentală.

De ce?

Unul dintre rolurile taurinei în organism este de a ajuta țesutul neurologic, iar taurina este concentrată în țesutul nervos.

Totuși, obținerea de taurină suplimentară vă va ajuta creierul?

Sunt necesare mai multe cercetări cu privire la efectele taurinei asupra sănătății mintale. Cu toate acestea, unele cercetări au arătat că taurina atunci când este luată în combinație cu cofeină și vitaminele B (cum ar fi Red Bull sau alte băuturi energizante), poate ajuta cu atenția și concentrarea.

Cu toate acestea, încă nu există dovezi suficiente conform cărora taurina chiar are un efect asupra memoriei sau a sănătății mintale.

De unde provine taurina din băuturile energizante?

Taurina se găsește în animale, mușchi și intestinele umane. Taurina folosită în majoritatea produselor de tip supliment, cum ar fi băuturile energizante, este realizată sintetic în laboratoare.

Există preocuparea conform căreia taurina din băuturile energizante poate proveni din spermă de taur, însă aceste afirmații sunt complet false.

Taurina a fost izolată inițial din tractul digestiv al unui taur, dar acum poate fi produsă sintetic.

Rețineți că puteți obține taurină în mod natural din dietă, dar și organismul dumneavoastră are capacitatea să producă acest aminoacid. Prin urmare, consumul de suplimente cu taurină nu este necesar.

Niveluri recomandate de taurină

Nu există o limită tolerabilă fermă pentru taurină, în special din alimente. Cu toate acestea, ca în cazul oricărui supliment, aveți grijă să nu obțineți prea mult dintr-un singur nutrient.

Aproximativ 3000 de mg de taurină pe zi sunt sigure pentru consum, pentru majoritatea adulților sănătoși.

De asemenea, rețineți că nu se știe prea mult despre luarea de suplimente de taurină pe termen lung.

Consumul de taurină poate fi contraindicat în cazul anumitor tratamente medicamentoase sau afecțiuni medicale, deci consultați-vă întotdeauna cu medicul dumneavoastră, înainte de a începe să luați suplimente cu taurină.

Concluzie

Taurina este un aminoacid, o bază pentru producția de proteine. Mai exact, taurina este utilizată în principal pentru celulele musculare, țesutul nervos și în sânge.

Ca toți aminoacizii, taurina are multiple funcții în organism. Provine din alimente, precum carnea de animale și peștele. Poate fi sintetizată și într-un laborator pentru produse de tip supliment.

Taurina este sigură pentru consum din alimente și chiar și din suplimente, valoarea maximă acceptată într-o zi însumând aproximativ 3000 de mg pe zi, pe perioade scurte de timp.

Consumul unor doze mai mari poate fi util pentru unele afecțiuni medicale, cu condiția să fie efectuat sub îndrumare medicală. Taurina poate fi benefică pentru funcția inimii și a ficatului.

Suplimentele cu taurină ar putea avea numeroase beneficii asupra sănătății, dar nu uitați că există prea puține cercetări care să ateste existența acestor benficii.

Sunt necesare mai multe cercetări pentru clarificări suplimentare, cu privire la taurina luată sub formă de supliment și modul în care aceasta afectează sănătatea generală.

Unele cercetări au sugerat că poate exista o modalitate prin care taurina reduce oboseala musculară.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *