Grăsimile sunt de multă vreme temute în universul nutriției. Grăsimea are cea mai mare cantitate de calorii pe gram, astfel încât eliminarea grăsimilor pentru scăderea în greutate era o recomandare obișnuită în trecut. Cu toate acestea, cercetările continuă să arate beneficiile pentru sănătate ale grăsimilor și de ce ar trebui să fie incluse în dietă chiar și pentru pierderea în greutate.
Dieta mediteraneană, care este bogată în grăsimi mononesaturate, a demonstrat în special în studiile de cercetare că furnizează multe beneficii pentru sănătate. Iată câteva motive pentru care grăsimea este importantă în dietă și care grăsimi sunt considerate sănătoase.
Conținut:
Ce tip de grăsimi?
Nu toate grăsimile acționează la fel în organism. Unele grăsimi saturate și orice grăsimi trans pot avea efecte dăunătoare în organism, generând inclusiv un risc crescut de boli de inimă și, eventual, anumite tipuri de cancer.
Grăsimile mononesaturate și unele grăsimi polinesaturate sunt asociate cu beneficii pentru sănătate, cum ar fi scăderea riscului de boli de inimă. Alte surse de grăsimi mononesaturate pe lângă uleiul de măsline includ peștele gras, nucile și avocado.
Dieta mediteraneană este bogată în ulei de măsline, fructe, legume, cereale, leguminoase, semințe, ierburi, pește și fructe de mare, limitând în același timp carnea roșie, dulciurile și lactatele. Dieta mediteraneană este bogată în grăsimi mononesaturate și fibre; acesta poate fi principalul motiv pentru care acest tip de dietă este asociat cu multe beneficii pozitive pentru sănătate.
Controlul glicemiei
Un studiu din 2008 publicat de The New England Journal of Medicine, sugerează că urmarea unei diete mediteraneene poate ajuta la controlul glicemiei. Consumul de grăsimi mononesaturate la mese poate ajuta la reglarea zahărului din sânge.
Sănătatea inimii
Dieta mediteraneană, în special consumul ridicat de ulei de măsline, a fost asociată cu un risc scăzut de boli de inimă și beneficii pentru profilul lipidelor din sânge. Grăsimile mononesaturate pot contribui la creșterea lipo-proteinei cu densitate ridicată, adică a colesterolului bun și la scăderea lipo-proteinei cu densitate mică, adică colesterolul rău.
Consumul ridicat de grăsimi mononesaturate poate ajuta la scăderea tensiunii arteriale, atunci când face parte dintr-o dietă bogată în fructe și legume. O dietă mediteraneană poate reduce, de asemenea, coagularea sângelui și agregarea trombocitelor, ceea ce poate duce la formarea de cheaguri.
Consumul unui pumn de nuci ar putea fi benefic pentru sănătatea inimii. Consumul de nuci este asociat cu scăderea riscului de sindrom metabolic, scăderea tensiunii arteriale, scăderea colesterolului și reducerea inflamației.
Pierdere în greutate
Dietele cu conținut scăzut de grăsimi au fost recomandate pentru scăderea în greutate în mod obișnuit în trecut. Cu toate acestea, în timp ce dietele cu conținut scăzut de grăsimi pot fi cel mai bun mod de a pierde în greutate pentru unii, aceasta nu înseamnă că toată lumea va beneficia de pe urma unei diete sărace în grăsimi, pentru pierderea în greutate.
Un studiu din 2008 publicat de The New England Journal of Medicine a comparat pierderea în greutate pe termen lung la subiecții care urmau o dietă cu conținut scăzut de grăsimi, o dietă cu conținut scăzut de carbohidrați sau o dietă mediteraneană. Grupul cu regim mediteranean a consumat cea mai mare cantitate de grăsimi și fibre mononesaturate.
După doi ani de cercetare, participanții la una dintre aceste trei diete au pierdut în greutate. Cercetătorii au concluzionat că dieta mediteraneană și dieta cu conținut scăzut de carbohidrați ar putea fi metode acceptabile de scădere în greutate, în loc de abordarea dietelor cu conținut scăzut de grăsimi.
Un alt studiu din 2010 sugerează că este puțin probabil ca consumul regulat de nuci să contribuie la obezitate și poate ajuta la pierderea în greutate, în ciuda conținutului relativ ridicat de calorii. Persoanele care doresc să piardă în greutate nu ar trebui să elimine din dieta lor alimentele cu grăsimi mononesaturate, cum ar fi nucile și uleiul de măsline.
Rețineți că nucile și uleiurile sunt bogate în calorii, așa că moderația este încă esențială atunci când le consumați. Înlocuiți alimentele bogate în grăsimi saturate cu alimente bogate în grăsimi mononesaturate.
Risc redus de cancer
Un articol din 2010 despre metabolism și boli cardiovasculare, a constatat că țările cu un aport ridicat de ulei de măsline au rate de cancer mai mici, comparativ cu alte țări europene care nu au consumat la fel de mult ulei de măsline.
Această concluzie necesită o analiză suplimentară pentru a înțelege relația dintre cancer și grăsimile mononesaturate, în special uleiul de măsline, însă un alt articol din 2011 a înregistrat rezultate similare.
În același context, un articol din 2011 a concluzionat faptul că utilizarea uleiului de măsline în locul altor grăsimi cu conținut ridicat de grăsimi saturate ar putea scădea riscul de cancer digestiv superior și al tractului respirator, împreună cu scăderea riscului de cancer mamar și colorectal. Este necesarea realizării de mai multe cercetări pentru a determina ce compus din uleiul de măsline poate ajuta la reducerea riscului pentru anumite tipuri de cancer.
Grăsimile mononesaturate sunt o componentă importantă a oricărei diete, deoarece pot ajuta la reducerea riscului de boli cronice, cum ar fi bolile de inimă și diferitele tipuri de cancer. Urmarea unei diete mediteraneene bogată în ulei de măsline poate oferi beneficii pentru sănătate, precum îmbunătățirea controlului glicemic și pierderea în greutate.
Omega 3 (grăsimi mononesaturate) și omega 6 (grăsimi polinesaturate) sunt esențiale în dietă pentru organismul uman. Adulții obțin de obicei mai mult decât suficiente grăsimi poli și grăsimi saturate, dar, de obicei, pot duce lipsă de suficienți acizi grași mononesaturați și omega 3.