Conform statisticilor de consum, un procent din ce în ce mai mare din populație optează pentru băuturile carbogazoase dietetice. Preocupările legate de consumul unei diete bogate în zahăr adăugat sunt numeroase, inclusiv creșterea riscului de diabet de tip 2 și obezitate. Îndulcitorii fără calorii au apărut ca o încercare de a reduce aceste riscuri, însă fără a periclita gustul dulce.
Cu toate acestea, mai multe concluzii rezultate din cercetările de specialitate indică faptul că este posibil să nu fie indicate pentru consum băuturile carbogazoase dietetice, care sunt o sursă principală de îndulcitori fără calorii, deoarece au un impact negativ asupra sănătății, crescând riscul de dezvoltare a anumitor boli.
Motivele pentru care sucurile acidulate dietetice pot fi nocive pentru sănătate includ: riscul crescut de obezitate, diabetul de tip 2, creșterea dorinței de gustări dulci și modificări ale bacteriilor intestinale.
Creșterea poftelor de gustări dulci
Îndulcitorii artificiali sunt foarte dulci: uneori de mii de ori mai dulci decât zahărul obișnuit de masă. Chiar dacă aveți nevoie doar de o cantitate mică, deoarece sunt atât de dulci, în timp, acest lucru vă poate modifica dorința de gusturi dulci. Dacă mâncați sau beți în mod constant produse dulci, cum sunt băuturile carbogazoase dietetice, vă puteți crește în timp nevoia de gusturi dulci.
O altă preocupare recentă, legată de îndulcitorii artificiali din sucurile dietetice este reprezentată de efectul metabolic pe care aceștia îl generează în organism. Când mâncăm zahăr obișnuit, creierul este satisfăcut. Insulina este, de asemenea, eliberată ca o consecință naturală.
Cu toate acestea, atunci când sunt ingerați îndulcitori artificiali, creierul nu înregistrează aceeași senzație de satisfacție, ceea ce poate duce la o confuzie în organism. Unii cercetători sugerează, de asemenea, că trecerea de la zahăr, la zahăr artificial, poate modifica producția de hormoni, care afectează nivelul de zahăr din sânge și tensiunea arterială.
Un aport alimentar crescut?
După cum am menționat anterior, produsele foarte dulci, cum sunt sucurile dietetice, pot crește pofta de mâncare și pofta de dulciuri. Băuturile dietetice sunt de obicei utilizate ca alternative la băuturile răcoritoare cu conținut de zahăr, în timpul dietelor de slăbit. Însă sunt băuturile dietetice utile în procesul de pierdere în greutate? Conform unor cercetări de specialitate, nu.
În cadrul unui studiu din 2014, cercetătorii au analizat aportul de alimente de la aproximativ 24.000 de adulți din Studiul Național de Sănătate și Nutriție.
Aceștia au descoperit că adulții supraponderali și obezi beau mai multe băuturi răcoritoare decât adulții cu greutate sănătoasă și consumau mai multe calorii din alimente, în comparație cu adulții care beau sucuri acidulate cu conținut de zahăr.
Deși acesta este doar un studiu observațional, sugerează, totuși, că băuturile acidulate dietetice nu pot contribui la pierderea în greutate. De asemenea, consumul de băuturi carbogazoase dietetice poate fi asociat cu alte tipare de aport alimentar, care favorizează creșterea în greutate.
Cu toate acestea, un studiu din 2013 a arătat că aportul pe termen scurt de băuturi răcoritoare, comparativ cu apa, nu crește preferința pentru dulciuri. În schimb, poate exista o asociere a sucurilor acidulate cu modificarea consumului alimentar pe termen lung, de aceea este necesară desfășurarea unui număr ai mare de cercetări de specialitate în acest sens.
Risc crescut de diabet?
Îndulcitorii fără calorii și băuturile răcoritoare dietetice continuă să fie alegerea preferată de persoanele care suferă de diabet de tip 1 și 2.
Cu toate acestea, un studiu din 2009 a concluzionat faptul că, în comparație cu lipsa consumului de băuturi dietetice, consumul cel puțin zilnic de sucuri dietetice generează un risc crescut cu până la 36% de sindrom metabolic și un risc relativ crescut de 67% pentru diabetul de tip 2.
Acest studiu a fost, de asemenea, un studiu observațional și nu arată o cauzalitate. Cu toate acestea, se conturează întrebarea dacă persoanele cu risc de diabet sau care suferă deja de diabet ar trebui să consume băuturi carbogazoase dietetice.
Dacă aveți întrebări specifice cu privire la riscul de diabet și consumul de sucuri acidulate, discutați cu medicul dumneavoastră pentru informații personalizate.
Efecte în lanț
Există multe modalități prin care băuturile carbogazoase dietetice pot avea un impact asupra consumului alimentar, apetitului și reglării producției de hormoni din organism. Una dintre aceste modalități este reprezentată de efectul în lanț pe care îl creează consumul de sucuri dietetice.
Acest efect poate fi valabil în cazul oricărui aliment sau băutură pe care oamenii o consideră sănătoasă.
Având în vedere faptul că băuturile dietetice nu conțin calorii și zahăr, tentația de a folosi acest lucru ca pe o scuză menită să justifice excesul de alte alimente, este foarte mare și mulți oameni pică în această plasă. De exemplu, dacă comandați la o masă o băutură acidulată dietetică, puteți justifica comandarea unui desert, pe baza caloriilor „economisite” cu sucul dietetic.
Bacteriile intestinale
Relația dintre bacteriile intestinale și modul în care aceasta influențează sănătatea umană este un domeniu de cercetare aflat într-o dezvoltare continuă și rapidă.
Un studiu din 2014 sugerează că impactul pe care băuturile dietetice îl au asupra bacteriilor intestinale, stă în spatele motivului pentru care consumul de băuturi acidulate dietetice poate influența aportul de alimente și riscul de obezitate și diabet.
Dieta alimentară influențează bacteriile pe care organismul le are în intestinul gros. Având în vedere faptul că îndulcitorii din băuturile dietetice sunt în mare parte nedigerați în tractul gastro-intestinal, atunci când aceștia ajung în intestinul gros pot influența bacteriile existente.
Cumva, când bacteriile intestinale întâlnesc substanțele nutritive din sucurile dietetice, poate crește riscul de intoleranță la glucoză.
Sunt necesare mai multe cercetări în acest sens, însă impactul negativ pe care băuturile dietetice îl exercită asupra bacteriilor intestinale, poate fi un motiv pentru care sucurile acidulate dietetice pot crește riscul de diabet de tip 2 și pot modifica apetitul alimentar.
Concluzie
Unele studii observaționale indică faptul că băuturile carbogazoase dietetice pot crește riscul de supraponderalitate, sindrom metabolic și diabet de tip 2. A fost considerat inițial că băuturile dietetice pot fi utile în cazul acestor condiții de sănătate, însă concluziile acestor studii sugerează contrariul.
Sunt necesare mai multe cercetări în acest sens, în mod evident, pentru a obține detalii mai specifice despre consumul nociv, până la ce limită apare acest consum, atât ca și cantitate, cât și ca interval de timp. Dacă aveți mai multe întrebări despre impactul băuturilor carbogazoase dietetice asupra sănătății dumneavoastră, discutați cu medicul dumneavoastră.