În ultimii ani, glutenul a devenit un subiect popular și foarte controversat. În timp ce anumite voci susțin faptul că glutenul ar trebui evitat cu orice preț, există multe alte opinii contradictorii venite din tabăra celor care consideră că este doar un alt trend alimentar supraestimat.
Cu toate acestea, nimic nu este doar alb sau negru în viață. Așadar, vom analiza acest subiect fără prejudecăți, privind prin prisma celor două perspective opuse. La urma urmei, ambele tabere își doresc același lucru: ca fiecare să facă ceea ce crede că este cel mai bine și sănătos pentru sine.
Conținut:
Doar un alt trend alimentar supraestimat
Totul este acum comercializat ca fiind fără gluten. Aproape fiecare produs disponibil în supermarket-uri are acum un omolog care nu conține gluten. Chiar și produsele care nu conțin de regulă gluten, cum sunt biscuiții de orez, iaurtul grecesc, sucul, nucile și popcorn-ul, sunt comercializate ca fiind fără gluten.
Ei bine, așa funcționează capitalismul. Cererea generează oferta. Bun venit în lumea noastră. Dacă vă deranjează, încearcați să o ignorați.
Cu toate acestea, pentru un număr destul de redus de persoane care necesită o dietă strictă fără gluten, aceste informații sunt cruciale. Țineți cont de faptul că în zilele noastre, glutenul se găsește în aproape fiecare produs procesat, de la rujuri și până la sosurile de salată.
Restul celor care nu prezintă o intoleranță la gluten ar trebui să fie încântați de simplul fapt că există o etichetare care informează asupra compușilor care sunt sau nu sunt în produsele alimentare.
Produsele fără gluten nu sunt mai sănătoase
Înlocuirea unei pungi de făină de grâu alb cu o pungă de făină de orez alb nu este o alegere mai sănătoasă. O mulțime de produse fără gluten conțin tone de zahăr rafinat, grăsimi procesate și substanțe chimice precum conservanți, coloranți alimentari sau arome artificiale.
Total adevărat. Din nou intră în discuție puterea capitalismului. Industria alimentară vrea să câștige bani și nu să creeze produse sănătoase. Deci, unui produs procesat fără gluten îi lipsesc la fel de mulți nutrienți ca unui produs procesat care conține gluten.
Susținătorii fervenți ai trendului fără gluten se prefac că au sensibilitate la gluten
De ce vă enervează acest aspect? De ce să intimidați pe cineva care stă drept și își împărtășește experiența? Toată lumea încearcă din răsputeri. Concluziile s-ar putea să nu fie corecte, dar cu toții greșim.
Nu bem vin roșu pentru că aparent este bun pentru inima noastră? Nu ne răsfățăm cu ciocolată neagră pentru a obține porția de flavonoizi?
Cu toții vrem să credem că ceea ce facem este corect. Așadar, poate că ar trebui să îi felicitam pe cei care fac un pas înainte și fac eforturi pentru a accepta și a îmbrățișa schimbarea.
Glutenul ar trebui evitat – De ce s-ar putea să vă simțiți mai bine urmând o dietă fără gluten
Așadar, să analizăm și să încercăm să înțelegem de ce unii oameni experimentează îmbunătățirea anumitor simptome, cum sunt gazele, balonarea, diareea, constipația, oboseala și problemele de concentrare, atunci când încep să urmeze o dietă fără gluten.
Antic [porpii ne pot ataca tiroida și nu intestinul
Unele studii sugerează faptul că structura moleculară a glutenului este similară cu țesutul glandei tiroide. Prin urmare, în cazurile de intoleranță la gluten, sistemul imunitar produce anticorpi care distrug hormonii tiroidieni și glanda tiroidă.
Evitarea consumului de gluten poate îmbunătăți nivelul de energie, poate contribui la pierderea în greutate, precum și la promovarea unui somn mai bun și la echilibrarea emoțiilor.
Trecerea de la carbohidrați simpli la alimente de calitate superioară
În cadrul unei diete fără gluten renunțăm la alimentele pe bază de făină, cum ar fi pâinea și pastele, și există posibilitatea să trecem la produsel alimentare de calitate superioară. Alimentele procesate pe bază de făină sunt cele mai semnificative surse de carbohidrați, care ne pot afecta negativ organismul:
Acestea au un impact negativ asupra echilibrului nivelurilor de zahăr din sânge, ceea ce duce la energie scăzută și poftă de gustări dulci.
Acestea încep să fermenteze în stomac dacă sunt consumate cu proteine și grăsimi, ceea ce contribuie la producerea de gaze, eructații și balonare.
Au tone de calorii, dar nu și nutrienți.
Suntem intoleranți sau prezentăm sensibilitate la grâu, secară sau orz
S-ar putea să rămâneți surprinși la lucrurile la care organismul uman poate fi alergic sau poate prezenta sensibilitate. Un test de sânge cu anticorpi IgG vă oferă informații despre sensibilitățile sau intoleranțele pe care pe le puteți avea.
Cu toate acestea, sensibilitățile nu sunt alergii, dar sistemul imunitar poate avea o reacție întârziată la factorii declanșatori, ceea ce ulterior poate genera simptome asociate. Așadar, s-ar putea să nu fie glutenul alergenul la care organismul reacționează, ci alți potențiali alergeni din cereale.
Reziduurile de erbicide din cereale pot distruge bacteriile intestinale sănătoase
Un studiu publicat în 2013 propune o nouă teorie, care indică faptul că reziduurile de erbicide din cereale ar putea ucide bacteriile intestinale sănătoase.
Cele mai frecvent aplicate erbicide în prezent se bazează pe glifosat. Glifosatul ucide plantele și era considerat până de curând ca fiind netoxic pentru oameni, pe baza compoziției diferite față de celule umane.
Reziduurile de erbicide din alimentele pe care le consumăm pot acționa ca un antibiotic. Nu va dăuna celulelor umane, dar poate ucide bacteriile.
Bacteriile intestinale sunt esențiale pentru sintetizarea vitaminelor și digestia corectă. Dacă flora intestinală este dezechilibrată, apar simptome precum gaze, balonare, diaree, dureri abdominale și constipație.
Concluzie
Aderarea la o dietă fără gluten nu înseamnă automat că este o dietă mai hrănitoare sau mai echilibrată. Produsele fără gluten procesate conțin în continuare zahăr procesat, sodiu, conservanți și alte ingrediente artificiale.
Cu toate acestea, trecerea la produse fără gluten poate duce la o îmbunătățire a stării generale de sănătate, deoarece sunt reduși alți factori declanșatori care solicită organismul, în special sistemul imunitar. În acest caz, oamenii nu sunt intoleranți la gluten, ci pur și simplu cred că îmbunătățirile aduse sănătății sunt rezultatul direct al evitării glutenului.
O dietă sănătoasă nu este asigurată de produse ambalate. În schimb, o dietă sănătoasă descrie consumul unui echilibru de legume proaspete și unele fructe proaspete, proteine, grăsimi sănătoase și puțini carbohidrați cu amidon. Aceste recomandări sunt ideale indiferent de existența sau absența unei sensibilități la gluten.