Ciocolata neagră

De ce ciocolata neagră cu conținut redus de carbohidrați este sănătoasă?

Ciocolata a fost mediatizată în mass-media ca o gustare sănătoasă, deoarece aportul de cacao a fost asociat cu beneficiile pentru sănătatea inimii, poate ajuta la promovarea eliberării de serotonină în creier și ciocolata neagră este considerată o sursă bună de antioxidanți.

Ciocolata neagră are cea mai mare cantitate de cacao și este considerată cea mai sănătoasă variantă de ciocolată.

Pentru a profita de cel mai mare beneficiu pentru sănătate, Harvard Health sugerează alegerea ciocolatei cu cel puțin 70% cacao sau mai mult (1).

Ciocolata neagră pură este în mod natural mai scăzută în carbohidrați în comparație cu alte dulciuri. 30 de grame de ciocolată neagră oferă aproximativ 9 grame de grăsime (13% necesar zilnic), 17 grame de carbohidrați (5% necesar zilnic), 1,4 grame de proteine ​​(2% necesar zilnic).

Ciocolata cu lapte sau dulciurile pe bază de ciocolată au zahăr adăugat ceea ce înseamnă că nu vor avea puțini carbohidrați.

Cacao poate fi considerat un aliment dens în nutrienți, deoarece, alături de furnizarea de antioxidanți, cacao este o sursă de fier, cupru, magneziu și zinc.

Prin urmare, dacă doriți ciocolată care oferă cel mai mare beneficiu pentru sănătate, concentrați-vă pe consumul unei cantități mici de ciocolată neagră care nu a fost îndulcită.

Antioxidanții din ciocolata neagră

Toate alimentele naturale din plante pot furniza antioxidanți dietetici.

De exemplu, fructele, legumele, leguminoasele și condimentele sunt toate surse bune de compuși vegetali numiți flavonoli sau antioxidanți.

Mâncând o dietă bogată în antioxidanți scade riscul pentru anumite boli cronice. Integrarea ciocolatei negre sau a cacao în dietă poate oferi, de asemenea, o sursă bună de antioxidanți.

Conform unui articol din 2011 (2), cercetătorii au comparat cacao și pudra de cacao cu fructele denumite în mod obișnuit ca super-alimente.

Cercetătorii au concluzionat că praful de cacao și ciocolata neagră au avut valori ale funcției antioxidante identice sau mai mari, în comparație cu sucurile de fructe sau alte prafuri testate.

Cercetătorii sugerează că acestea pot intra în categoria alimentelor super, deși acest termen nu are o definiție exactă.

Sănătatea inimii

Unul dintre beneficiile pentru sănătate asociat cu ciocolata cu conținut redus de carbohidrați are legătură cu efectul pozitiv al cacao asupra sănătății inimii.

Studiile au arătat că aportul regulat de cacao este asociat cu mortalitatea cauzată de boli cardiovasculare mai mică.

Studiile pe termen scurt au descoperit că produsele cu cacao au un efect de scădere al tensiunii arteriale.

Un studiu din 2007 (3) din Jurnalul Asociației Medicale Americane a constatat că aportul de ciocolată neagră a redus tensiunea arterială sistolică și diastolică la participanții la studiu care au consumat constant în decurs de 18 săptămâni.

Acest efect al scăderii tensiunii arteriale a avut loc fără modificări semnificative ale greutății corporale.

Cacao este o sursă de antioxidanți care poate ajuta la protejarea celulelor de daune. Drept urmare, acest lucru poate ajuta la un risc mai scăzut de boli cardiovasculare și alte boli cronice.

Pe lângă furnizarea de antioxidanți, cacao este o sursă de oxid nitric. Când oxidul nitric este digerat, absorbit și metabolizat, acesta poate acționa ca un vasodilatator.

Acesta este motivul pentru care cacaua și ciocolata neagră pot avea un efect pozitiv asupra tensiunii arteriale.

Conținut redus de zahăr

Pudra de cacao neprocesată și ciocolata neagră minim procesată au mai puțini carbohidrați.

De asemenea, nu pot conține zahăr adăugat, ceea ce le face o gustare naturală cu puțin zahăr. Cu toate acestea, produsele din ciocolată pot avea adesea îndulcitori în ele.

Cu cât este mai mare procentul de cacao, cu atât beneficiul pentru sănătate potențial mai mare. Cu toate acestea, cu cât procentul de cacao este mai mare, cu atât ciocolata va fi mai amară.

Consumul unei cantități mici de ciocolată neagră, aproximativ 30g, poate oferi un sentiment de satisfacție fără a aduce un plus de zahăr în organism.

Nu presupuneți automat că orice ciocolată neagră are un nivel scăzut de carbohidrați, deoarece producătorii pot adăuga îndulcitori pentru a o face mai plăcută.

Dacă vă este greu să vă bucurați de gustul ciocolatei negre, începeți cu un procent mai mic – în jur de 55-60% cacao.

Apoi, treptat treptat puteți crește până la un procent de cacao mai mare în jur de 70-85%. Cu cât te obișnuiești mai mult să consumi ciocolată neagră, cu atât te vei putea bucura mai mult de ea.

Creșterea funcția creierului

Un studiu din 2016 (4) a investigat efectul ciocolatei asupra funcției cognitive. Cercetătorii s-au uitat la factori cardiovasculari, stil de viață și factori alimentari la 968 de participanți.

Cercetătorii au descoperit că aportul obișnuit de ciocolată a fost asociat cu performanțe cognitive mai bune. Consumul mai mare de ciocolată a fost asociat cu scoruri care analizează funcția cognitivă și memoria mai bune.

Sunt necesare mai multe cercetări în acest domeniu, deoarece există multe de clarificat în ceea ce privește consumul de ciocolată și funcția cognitivă.

Un articol din 2016 (5) din The Washington Post sugerează că și alte studii au găsit un efect pozitiv al ciocolatei asupra funcției creierului.

Se crede că flavonele de cacao și un compus din cacao numite metilxantină sunt responsabile pentru potențarea sănătății și funcției creierului.

Efectul calmant al ciocolatei negre

Este o credință comună că mâncatul de ciocolată îți poate îmbunătăți starea de spirit.

De fapt, unele studii (6) pe șobolani sugerează că ciocolata poate oferi un efect anti-depresiv creierului.

Ciocolata poate lucra în creier pentru a elibera anumiți hormoni care influențează starea de spirit. Consumul unei cantități mici de ciocolată poate ajuta la o stare de spirit mai bună, dar a te baza pe consumul de ciocolată pentru a-ți regla starea de spirit nu este un ciclu sănătos.

Mâncarea, în general, poate fi folosită în perioade de stres emoțional și stare de spirit instabilă, iar asta poate crește riscul de obezitate.

Câtă ciocolată ar trebui să mănânci?

Cu toate beneficiile pentru sănătate pe care ciocolată neagră sau cacao le oferă, poate părea rezonabil să gândim că mai multă ciocolată face mai bine.

Cu toate acestea, este recomandată pentru consum doar o cantitate mică de ciocolată neagră pe zi.

Recomandat este să mâncați aproximativ 30g de ciocolată neagră în majoritatea zilelor.

Ciocolata este densă în nutrienți, dar are și multe calorii. Prin urmare, consumul de ciocolată în exces, chiar dacă este ciocolată neagră, poate crește riscul îngrășării.

Cea mai bună metodă de a mânca ciocolată întunecată este încet, astfel încât să te poți bucura de ea. Acest lucru poate aduce un nivel ridicat de satisfacție din partea unei bucăți de ciocolată relativ mici.

Mâncând ciocolată neagră în locul altor alimente cu calorii mai multe sau dulciuri cu mai mult zahăr poate fi de ajutor pentru a reduce cantitatea zilnică de zahăr.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *