Algele brune sunt un tip de alge care cresc, în principal, în apele din emisfera nordică. În dieta vestică, algele brune sunt foarte rare, în schimb acestea sunt foarte comune în Asia.
Algele brune pot fi mâncate în diverse modalități: crude, murate, deshidratate sau gătite. La fel ca alte tipuri de alge, acestea sunt utilizate, de obicei, în salate sau supe.
Algele brune, ca orice alte legume de mare, sunt bogate în microelemente, fibre, antioxidanți, având și o aromă ușor sărată.
În prezent, se desfășoară cercetări privind efectul algelor brune asupra organismului și, până acum, concluziile au fost că există multiple motive pentru care algele brune sunt bune pentru sănătatea ta.
De exemplu, un studiu din 2014 (1), concluzionează ar putea avea un rol fundamental în privința riscului apariției de boli cronice.
Algele au compuși unici, ce nu se regăsesc în alte legume. Unele studii asupra organismelor celulare și animalelor au sugerat că algele ar putea avea efecte anti-cancerigene, anti-virale, anti-coagulante și că pot combate obezitatea.
Deși este nevoie de mai multe studii, datele actuale sugerează că algele brune ar putea avea multiple beneficii asupra sănătății.
Valoarea nutrițională ale algelor brune
La fel ca alte legume, algele brune conțin puține calorii, însă sunt bogate în nutrienți. Algele brune sunt o sursă ede fier, magneziu, vitamina B și fibre.
Algele sunt, totodată, o sursă bogată de iod mineral. Iodul apare ca urmare a unei reacții pe bază de sare.
Iodul este necesar organismului pentru a converti mâncarea în energie și pentru glanda tiroidă (2).
Treizeci de miligrame de alge conțin mai puțin de 15 calorii, însă oferă 4% din doza zilnică de calciu, 3% din cea de fier, 2% din cea de vitamina A și 1% din cea de vitamina C.
Surse de antioxidanți
Algele brune sunt o sursă de antioxidanți care ar putea să fie folosită pe post de compuși naturali pentru industria alimentară (3).
Un studiu din 2007 (4) a descoperit că unele extrase din algele brune conțin antioxidanți. O dietă bogată în antioxidanți, cum ar fi fructele și legumele, este recomandată de nutriționiști.
Antioxidanții din alimente ar putea să ajute la protejarea celulelor împotriva deteriorării lor sau împotriva carciongenilor.
Consumul variat de fructe, legume, semințe integrale, leguminoase, nuci și semințe este recomandat pentru aportul zilnic de antioxidanți, întrucât niciun aliment nu conține toate tipurile de antioxidanți.
Adăugarea algelor brune la dietă poate să adauge antioxidanți dietei tale, dar consumul unei varietăți de legume este recomandat.
Algele brune și riscul apariției cancerului la sân
Algele brune sunt consumante frecvent în Japonia. Japonia are și o rată foarte scăzută de apariție a cancerului de sân.
Studiile epidemiologice sugerează că ar putea să fie o corelație între consumul de alge brune și scăderea riscului de cancer la sân (5).
Deși mai sunt necesare și alte studii privind această teorie dintre consumul de alge brune și scăderea riscului de cancer, pot exista și alte moduri prin care algele brune să aibă un efect benefic asupra sănătății.
Algele brune sunt, de asemenea, o bună sursă de fibre, care pot să ajute la formarea fecalelor și la reducerea timpului în care alimentele stau în colon.
Algele brune pot să conțină și un compus de tip antibiotic, care ar putea afecta materiile fecale.
În concluzie, consumul bogat în fibre de calitate, cum sunt cele din algele brune, poate să ajute la scăderea absorbției unor carciongeni potențiali, de către sistemul digestiv.
Există mai mulți factori care afectează riscul de cancer, așa că se fac diverse cercetări asupra alimentelor care pot să crească riscul de apariție a cancerului.
Cercetătorii nu cunosc pe deplin legătura dintre algele brune și scăderea riscului apariției cancerului de sân în anumite țări asiatice. Ar putea să fie o combinație între factori de dietă, stil de viață, precum și factori genetici.
Surse de prebiotice (bacterii probiotice)
Prebioticele sunt considerate a fi fibre non-digerabile, care pot ajuta la creșterea bacteriilor benefice (probiotice) din intestin.
Chiar dacă aceste fibre nu pot fi digerate, sunt considerate a fi o hrană pentru bacteriile benefice, care se găsesc în tractul digestiv.
Așadar, consumul de prebiotice poate să favorizeze creșterea probioticelor.
Bacteriile din tractul digestiv influențează sănătatea în multiple moduri, fiind în desfășurare mai multe cercetări care să ne ajute să înțelegem modul în care bacteriile din intestin ne influențează sănătatea, în general.
Se recomandă dietele ce ne oferă atât pre-, cât și probiotice.
Algele brune sunt considerate o sursă de prebiotice (6). Studiile au demonstrat că adăugarea algelor în alimentația unor animale este un mod prin care se pot integra mai multe prebiotice în dieta acestora.
În afară de alge, alte alimente care reprezintă surse de prebiotice sunt bananele, ceapa, usturoiul, sparanghelul, anghinarea și soia.
Combaterea obezității
Conform Science Daily (7), chimiștii japonezi au descoperit că unele dintre componentele algelor brune pot să ajute la controlul greutății, prin scăderea acumulărilor de grăsime.
Întrucât acest studiu a fost realizat pe animale, este nevoie și de alte cercetări asupra oamenilor pentru a ști cum algele brune pot controla greutatea corporală.
Compusul din algele brune care ar putea avea unele proprietăți care să ajute la controlul greutății este numit fucoxanthin.
Conform studiilor cunoscute, s-a observat o reducere a greutății animalelor cu procente între 5-10%.
Din păcate, pentru a putea beneficia de proprietățile de control a greutății oferite de fucoxanthin, ar trebui să mănânci foarte multe alge brune.
Cercetătorii efectuează și alte teste asupra oamenilor pentru a stabili dozele recomandate de fucoxanthin.
Dacă dorești să iei un supliment alimentar care conține alge sau fucoxanthin, trebuie mai întâi să consulți doctorul.
Există oarecare îngrijorări privind consumul de alge brune în cantități mari?
În conformitate cu drugs.com (8), nu par să existe niciun fel de contraindicații cu privire la consumul de alge.
Totuși, dacă ești gravidă sau alăptezi, atunci trebuie să știi că nu există studii care să arate cât de sănătos este consumul de alge, în special dacă discutăm despre doze mari sau despre un supliment alimentar.
Dacă esti supus unei medicații anti-coagulare a sângelui, cum ar fi warfarin, trebuie să fii atent la consumul de alge.
La fel ca alte legume verzi, algele sunt bogate în vitamina K și ar putea să interfereze cu medicația ta.
A consuma prea multe alge ar putea să fie discutabilă și datorită aportului prea mare de iod. Consumul exagerat de iod poate să ducă la hipertiroidism.
Algele pot să absoarbă unele toxine ceea ce înseamnă că trebuie să fim precauți.
Spre exemplu, arsenicul sau cadmiul sunt toxine care ar putea să se găsească în alge, așadar asta ar putea să ne afecteze sănătatea.
Concluzia este că algele ar trebui să fie consumate doar ca parte a unei diete variate, foarte echilibrate.
Algele sunt o bună sursă de antioxidanți, minerale și pot să ofere beneficii unice asupra sănătății. Cu toate acestea, nu trebuie consumate în exces.