Tânără mușcă cu poftă dintr-un burrito

Cum vă puteți îmbunătăți apetitul în mod natural și cum puteți lua în greutate?

Să mâncați mai mult pentru a crește în greutate poate părea o soluție evidentă, dar dacă pofta de mâncare este scăzută, consumul mai multor alimente poate fi o adevărată provocare. Motivele pentru care apetitul poate fi scăzut pot varia. Ar putea fi scăzut ca un efect secundar din cauza unor medicamente sau a condițiilor de sănătate. De asemenea, malnutriția ar putea scădea apetitul.

Prin urmare, dacă observați o modificare a apetitului și/sau constatați o pierdere în greutate inexplicabilă, adresați-vă medicului dumneavoastră. Acesta ar putea fi un semn al unei afecțiuni de sănătate.

Dacă aveți apetitul scăzut ca efect secundar a unui medicament, discutați cu medicul dumneavoastră despre trecerea la un medicament diferit, care să nu aibă acest efect secundar.

Indiferent de motivul pentru care doriți să luați în greutate și să vă creșteți apetitul alimentar, există câteva soluții la care puteți apela, pentru a vă stimula în mod natural pofta de mâncare.

Mâncați împreună cu alți oameni

Dacă mâncați împreună cu alte persoane, este posibil să promovați creșterea poftei de mâncare și a consumului general de alimente.

Un studiu din 2007 efectuat cu copii preșcolari, a relevat faptul că copiii în grupuri mai mari consumă mai multă mâncare, comparativ cu copiii din grupuri mai mici.

De asemenea, alte cercetări au demonstrat că oamenii tind să mănânce mai mult, atunci când mănâncă împreună cu o persoană care mănâncă mult.

Acest efect este considerat a fi negativ atunci când cineva încearcă să slăbească, dar în cazul în care se dorește creșterea în greutate, acest efect poate fi benefic.

Dacă încercați să vă stimulați pofta de mâncare, încercați să nu mâncați singuri. Atunci când o persoană mănâncă singură, este posibil să se simtă singură și, prin urmare, este mai puțin probabil să mănânce o cantitate mai mare de alimente.

Luați în considerare fie să invitați mai mulți prieteni la masă, atunci când mâncați, fie să mâncați în cadrul anumitor adunări sociale, cum sunt grupurile comunitare.

Obțineți mai multe cunoștințe și experiență în domeniul gătitului

Să fiți în preajma mâncării și să înțelegeți mai bine mâncarea și prepararea acesteia, vă poate ajuta să vă creșteți pofta de mâncare în mod natural. Cu cât studiați mai mult alimentele și diferitele moduri de preparare ale acestora, cu atât mâncarea poate deveni mai atrăgătoare.

Studiul alimentelor și dobândirea experienței de preparare a mâncării pot reduce din obstacolele de care vă puteți lovi atunci când nu vreți să mâncați.

Dacă urmați cursuri de gătit sau urmăriți emisiuni televizate de gătit, este posibil să vă promovați dorința de a prepara mâncare și de a o consuma.

Obținerea mai multor cunoștințe de gătit poate fi deosebit de utilă pentru cei cărora nu le place să gătească sau care nu au foarte multă experiență în a găti.

Dacă nivelul dvs. de energie este scăzut, iar gătitul nu este realist pentru dvs. din motive de sănătate, abonați-vă la unele reviste cu mâncare / gătit sau vizionați spectacole cu mâncare. Acest lucru vă poate ajuta în continuare să vă creșteți pofta de mâncare.

Diversificați alimentele pentru un plus de interes

Consumul unei varietăți de arome din alimente poate ajuta la creșterea poftei de mâncare. Evitați consumul de alimente dulci, deoarece nu vă va ajuta prea mult cu sporirea apetitului alimentar.

Adăugarea de ierburi proaspete sau uscate într-un fel de mâncare poate ajuta la îmbunătățirea aromei și, de asemenea, poate suplimenta valoarea nutritivă a unei mese.

Încercați fie să gătiți, fie să comandați de la un restaurant cu un specific diferit, cu care nu sunteți obișnuiți.

De exemplu, încercați să adăugați la o masă, arome asiatice, provenite din Orientul Mijlociu, din India sau din alte părți ale lumii.

Încercarea de noi combinații de arome vă poate crește dorința de a mânca și vă poate ajuta să vă extindeți interesul pentru mâncare.

Mirosul de ierburi și condimente ar trebui să ajute, de asemenea, la creșterea poftei de mâncare.

De asemenea, puteți face mâncarea mai interesantă prin creșterea varietății de textură a alimentelor la mese. Dacă sănătatea dumneavoastră orală o permite, evitați să consumați un singur tip de textură la o masă.

Optați pentru alimente crocante, moi etc. la o masă, pentru a vă susține efortul de menținere a interesului față de mâncare.

Încorporați în dietă alimente cu aport caloric ridicat

Dacă pofta de mâncare este scăzută și vă împiedică să mâncați o cantitate mare de alimente la o masă, atunci soluția este să vă asigurați că alimentele consumate sunt o sursă semnificativă de calorii.

Încorporați lactate cu conținut mare de grăsimi, avocado, unt, carne și uleiuri atunci când gătiți.

De exemplu, dacă mâncați câteva legume, folosiți unt sau ulei pentru a le găti.

Când coaceți, folosiți lapte gras. Adăugați pe pâine prăjită sau sandwich-uri, unt sau avocado.

Dacă nu puteți din punct de vedere fizic să consumați prea multă mâncare, asigurați-vă că beți băuturi cu aport caloric ridicat pe parcursul unei zile.

Smoothie-urile pot conține multe calorii, deoarece puteți adăuga în ele nutrienți și alimente cu conținut caloric ridicat, precum: pudra proteică, avocado, lapte de cocos, lapte cu conținut mare de grăsimi etc.

Ciocolata caldă făcută cu lapte cu conținut mare de grăsimi sau milkshake-urile, sunt alte exemple de băuturi bogate în calorii, care pot ajuta la creșterea aportului caloric.

Mâncați mai multe gustări pe parcursul unei zile

Pentru a stimula pofta de mâncare, mâncați mai multe mese mici pe parcursul unei zile, în loc să mâncați trei mese principale într-o zi.

Astfel, este posibil să vă fie mai ușor de gestionat obținerea unui aport caloric ridicat într-o zi, în loc să încercați să consumați cantități mai mari de alimente la o singură masă.

Mesele mai mici, dar dese, pot conține alimente și/sau băuturi bogate în calorii.

De exemplu, puteți mânca chipsuri cu sos (cum ar fi guacamole) sau puteți combina nuci cu fructe uscate, ori puteți încerca un smoothie de fructe.

Efectuați mai multe exerciții fizice

Efortul fizic este un instrument care poate fi de ajutor pentru pierderea în greutate și menținerea greutății, deci cum poate fi benefic pentru creșterea în greutate?

Dacă apelați la ajutor profesionist în acest sens (un antrenor personal), s-ar putea să vă fie mai ușor să vă echilibrați caloriile consumate cu cele arse, în procesul de creștere a masei musculare.

Cu toate acestea, chiar dacă nu faceți acest pas suplimentar, simplul fapt că veți efectua mai multe exerciții fizice, va duce în mod natural la creșterea poftei de mâncare.

Nu vă imaginați că trebuie să executați programe prea dificile sau costisitoare de exerciții fizice. Puteți pur și simplu să vă plimbați în parc sau chiar și în jurul blocului dumneavoastră, de câteva ori pe zi. Bineînțeles, dacă organismul vă permite să faceți mișcare fizică.

Alte exemple de efort fizic, care vă pot stimula pofta de mâncare, sunt: dansul, grădinăritul, mersul cu bicicleta, mersul pe jos și coborârea treptelor, exerciții de antrenament cu greutăți, înot etc.

Orice mică mișcare în plus ar putea ajuta la creșterea poftei de mâncare. Chiar dacă nu puteți merge la o sală de sport sau la o plimbare lungă cu bicicleta, vedeți cum puteți obține mai multă mișcare pe parcursul zilei.

Mai multă mișcare fizică efectuată de-a lungul unei zile, trimite în mod natural un semnal către creier pentru a stimula apetitul alimentar. Acesta poate fi, de fapt, un motiv pentru care uneori exercițiile fizice nu par să ajute în procesul de pierdere în greutate.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *