Corpul unui adult este constituit, în mod normal, din aproximativ 60% apă, creierul și inima însumând fiecare undeva la 75% din totalul de apă. De aceea, apa este unul dintre lucrurile esențiale pe care trebuie să le consumăm zilnic. Organismul folosește apa pentru digestie, producția de hormoni, protejarea organelor interne, menținerea articulațiilor sănătoase, eliminarea toxinelor și furnizarea de substanțe nutritive celulelor corpului.
Corpul elimină apa prin respirație, transpirație și digestie. De aceea, este important să înlocuim zilnic lichidele pierdute, pentru a menține un nivel adecvat de hidratare în organism.
Cantitatea de apă sau lichide de care aveți nevoie într-o zi poate depinde de mai mulți factori, inclusiv: volumul corporal, intensitatea activităților fizice efectuate, vârsta și condițiile de mediu.
Recomandarea generală privind aportul de lichide prevede undeva între 9 și 13 căni de apă sau alte lichide consumate în fiecare zi. Toate lichidele pot conta în raport cu aportul zilnic de lichide, însă specialiștii în sănătate recomandă ca cea mai mare parte a lichidelor ingerate să fie reprezentate de apă.
Băuturile precum sucurile carbogazoase pot suplimenta aportul caloric din dietă, precum pot crește și riscul de creștere în greutate.
Când nivelul lichidelor din organism scade, se va instala senzația de sete, ceea ce înseamnă că organismul începe să fie ușor deshidratat.
Senzația de sete nu este tocmai caracterizată de acuratețe la populațiile de vârstnici și tineri, astfel încât nivelul de sete resimțit nu este întotdeauna un indicator al nivelul de hidratare din corp pe care să vă puteți baza.
Deshidratarea ușoară poate fi ameliorată prin creșterea aportului de lichide, însă deshidratarea severă are nevoie de îngrijiri medicale.
Conținut:
Persoanele care prezintă un risc de deshidratare
Persoanele în vârstă au senzația de sete ușor estompată, iar capacitatea de a reține apa în organism este diminuată. Prin urmare, această categorie de vârstă prezintă un risc mai mare de deshidratare.
Este posibil ca starea de deshidratare a organismului să nu fie sesizată în acest context, deoarece senzația de sete nu este resimțită.
Copiii mici pot, de asemenea, să nu aibă mecanismul care instalează senzația de sete complet dezvoltat, iar în plus, aceștia sunt mai susceptibili să piardă un volum mai mare de lichide din corp din cauza febrei sau a diareei.
Anumite afecțiuni medicale care cresc producția de urină ar putea, de asemenea, să crească riscul de deshidratare.
Boala renală, diabetul sau unele medicamente pentru tensiunea arterială pot afecta producția de urină.
Chiar și stările de răceală sau febră pot avea un impact negativ asupra nivelului de hidratare în corp, crescând riscul de deshidratare ușoară.
Dacă efectuați exerciții fizice într-un mediu cu temperaturi ridicate sau pentru un interval mai mare de timp, riscul de deshidratare poate crește.
Transpirația crește pierderea de lichide, astfel încât dacă nu înlocuiți în mod corespunzător lichidul și electroliții eliminați din corp, riscul de deshidratare crește.
Simptome de deshidratare ușoară
Deshidratarea ușoară nu este, de obicei, o stare severă și poate fi atenuată prin hidratare foarte simplu.
Senzația de sete este o modalitate prin care creierul semnalează faptul că există o scădere a nivelului de lichide din corp, care trebuie înlocuită.
Este ușor problematic să vă bazați doar pe senzația de sete, deoarece este posibil să aveți nevoie de o cantitate mai mare de lichide, pentru a ajunge la nivelul corespunzător de hidratare din organism, chiar și atunci când aveți impresia că senzația de sete a trecut.
Pe lângă instalarea senzației de sete, pentru a crește aportul de lichide, organismul va reduce și excreția de lichide atunci când este ușor deshidratat.
Acest lucru se traduce printr-o scădere a producției de urină. Drept urmare, urina poate avea o culoare mai închisă și poate fi în cantitate mai mică.
Experții în sănătate sugerează utilizarea culorii urinei pentru a măsura nivelurile de hidratare pe parcursul zilei. Urina de culoare foarte deschisă sau chiar incoloră semnifică un nivel corespunzător de hidratare a organismului.
Nuanțele de galben sau cele mai închise la culoare pot indica faptul că organismul este deshidratat. Prin urmare, dacă urina este închisă la culoare, este un semn clar că trebuie să beți multă apă.
Alte simptome de deshidratare ușoară pot include: dureri de cap, gură uscată, senzație de slăbiciune, amețeală, confuzie sau senzație de oboseală.
Simptomele de deshidratare severă
Dacă stările de confuzie, amețeli și/sau oboseală sunt pronunțate, atunci este necesar un consult medical.
Dacă aveți febră și/sau diaree mai mult de 2 zile consecutive sau vărsături mai mult de 1 zi, este posibil să aveți nevoie de un consult medical cu privire la starea de deshidratare a organismului.
Scăderea severă a producției de urină sau problemele legate de reglarea temperaturii corpului sunt, de asemenea, un semn de deshidratare severă.
Simptomele periculoase ale deshidratării pot include probleme generate de căldură în cazul persoanelor care efectuează exerciții fizice în medii cu temperaturi ridicate. Deshidratarea este o afecțiune care trebuie tratată cu seriozitate, deoarece poate duce la stări de leșin, convulsii sau chiar deces.
Dacă vă confruntați cu efecte secundare cauzate de deshidratare, solicitați imediat asistență medicală.
Dacă copiii mici par apatici, au scutecele uscate și nu produc lacrimi atunci când plâng, înseamnă că prezintă simptome de deshidratare severă, care ar trebui tratată imediat.
Ce puteți face când sunteți deshidratați
Dacă credeți că sunteți ușor deshidratați, atunci trebuie să creșteți aportul de lichide.
Cantitatea de lichide pe care trebuie să o consumați variază. Puteți începe cu atingerea aportului zilnic recomandat, în mod obișnuit, de 9-13 căni de lichid.
Nu încercați să beți foarte mult lichide într-un moment al zilei sau într-un interval scurt de timp, ci mai degrabă echilibrați aportul de lichide pe tot parcursul zilei.
Creșterea aportului de apă poate necesita unele ajustări. Vă poate ajuta să țineți mereu o sticlă de apă cu dumneavoastră pentru a nu uita să vă hidratați, la fel cum vă puteți seta alarme pe telefon la diferite intervale orare, pentru a vă aminti să beți apă.
Pe măsură ce creșteți aportul de lichide, producția de urină poate crește. Cu toate acestea, în timp corpul dumneavoastră se va adapta la noi niveluri de hidratare.
Alte modalități de creștere a consumului de lichide pot fi reprezentate de consumul de alimente cu conținut ridicat de apă, cum ar fi fructele și legumele.
Majoritatea fructelor și legumelor sunt în principal formate din apă, astfel încât un consum mai ridicat din aceste alimente poate suplimenta, de asemenea, aportul de lichide în organism.
Dacă aveți probleme generate de căldură sau sunteți grav deshidratați, solicitați imediat asistență medicală.
În acest caz, consumul de lichide poate fi recomandat sau nu, în funcție de simptome.
Dacă efectuați exerciții fizice în medii cu temperaturi prea ridicate sau pentru intervale mari de timp, consultați un specialist în acest sens, pentru a vă învăța cum puteți înlocui corespunzător cantitățile de lichide și electroliți pierdute.
Înlocuind doar apa din organism, în special în timpul unui eveniment de anduranță fizică, nu veți înlocui și electroliții pierduți, ceea ce ar putea duce la hiponatremie.