Salată sănătoasă recomandată de nutriționist

Cum vă poate ajuta un nutriționist?

Un nutriționist (sau un dietetician) este un expert specializat în știința modului în care mâncarea pe care o consumăm are un impact asupra organismului. Acesta vă poate ajuta într-o serie de situații: de la pierderea în greutate, alergii, alimentație dezordonată și până la recomandări alimentare în caz de boală.

Pot exista mesaje conflictuale privind nutriția, iar un nutriționist (sau dietetician) vă poate ajuta prin ameliorarea și eliminarea confuziei cu privire la regimul alimentar și starea generală de sănătate.

Desigur, un nutriționist vă poate ajuta cu prevenirea bolilor prin intermediul dietei și a stilului de viață, însă asta nu înseamnă că doar dacă vă îmbolnăviți puteți beneficia de ajutorul unui nutriționist.

Prin urmare, un nutriționist poate ajuta la departajarea adevărurilor nutriționale de mituri, vă poate învăța elementele de bază ale nutriției și vă poate clarifica modul în care alimentația sănătoasă poate avea un impact asupra stării generale de sănătate.

Care este diferența dintre un dietetician și un nutriționist?

Aceasta este o întrebare des întâlnită; atât dieteticianul, cât și nutriționistul vă pot ajuta cu diferite nevoi nutriționale. O diferență principală între cei doi este dată de faptul că un dietetician înregistrat, denumit și dietetician nutriționist înregistrat, are cel puțin o diplomă de licență care atestă cunoștințe de chimie, nutriție și știință.

Astfel, dieteticienii nutriționiști sunt instruiți pe baza biochimiei și a principiilor științifice.

Aceștia trebuie să își obțină acreditarea pe baza unui test național standardizat, după ce au trecut printr-un stagiu care acoperă asistența medicală, serviciile alimentare și practicile comunitare.

De asemenea, trebuie să își reîmprospăteze constant cunoștințele din domeniu, pentru a-și păstra acreditarea. Așadar, dacă cineva se recomandă a fi dietetician nutriționist, înseamnă că a finalizat un ciclu de educație standardizată și a adunat și ceva experiență empirică, până a ajuns în punctul în care cunoaște foarte bine domeniul nutriției.

Un nutriționist nu are o definiție standard. Unii nutriționiști sunt foarte bine educați și sunt extrem de informați. Cu toate acestea, unii nutriționiști au doar un certificat, care poate fi provenit dintr-o sursă online, care nu este credibilă.

Ajutor în procesul de pierdere în greutate

Un nutriționist sau un dietetician nutriționist vă pot ajuta să slăbiți într-un mod sănătos. Există atât de multe diete, programe și suplimente diferite pentru pierderea în greutate, astfel încât poate fi dificil să alegeți o singură variantă, care să vi se potrivească. Nutriționistul/dieteticianul vă poate facilita luarea unei decizii în acest sens, pentru a vă ajuta în final să pierdeți kilogramele în plus, însă într-o manieră sănătoasă și echilibrată.

Este important să dispuneți de un expert în nutriție care să vă ajute în procesul de pierdere în greutate, nu doar din perspectiva informațiilor și a cunoștințelor din domeniul nutriției, ci și pentru a primi, de asemenea, sprijin și consiliere pe parcursul procesului, precum și ajutorul necesar pentru a rămâne creativi în alegerile alimentare și cu privire la programele de exerciții fizice.

Cu alte cuvinte, un specialist în nutriție și dietă vă poate ajuta să faceți schimbările necesare în mediul dumneavoastră înconjurător, pentru a promova un stil de viață sănătos și echilibrat.

Alergii alimentare

Pe măsură ce alergiile alimentare devin tot mai frecvente, experții în nutriție și dietă pot oferi ajutor persoanelor care suferă de alergii alimentare, prin recomandări privind produsele cu potențial alergic care este necesar a fi evitate.

De asemenea, aceștia pot oferi indicații și sfaturi pentru promovarea unei alimentații echilibrate, în contextul eliminării definitive a anumitor tipuri de alimente din dietă.

Alergiile alimentare, în special cum sunt cele la gluten, lactoză sau nuci de copac pot fi problematice, deoarece foarte multe produse alimentare uzuale pot conține aceste ingrediente.

Un dietetician/nutriționist vă poate învăța cum să căutați toate denumirile trecute în lista de ingrediente ale produselor alimentare, pentru a identifica cu succes toți potențialii alergeni.

Nutriție și afecțiuni medicale

Ce puteți mânca dacă suferiți de diabet? Ce ar trebui să mâncați dacă aveți cancer și urmați un tratament de chimioterapie? Ce produse alimentare sunt recomandate în caz de hipertensiune arterială, colită ulcerativă, gută etc.?

Și lista poate continua. Deoarece alimentele pe care le consumăm, exercită un impact direct asupra stării generale de sănătate, recomandările unui nutriționist/dietetician pot fi benefice, în special în contextul anumitor afecțiuni medicale.

Prin urmare, experții în nutriție și dietă vă pot ajuta să înțelegeți ce produse alimentare trebuie să consumați și pe care trebuie să le evitați (și de ce), pe baza afecțiunilor medicale specifice de care suferiți.

Deficiențe nutriționale

Chiar și în cazul unui consum caloric moderat, ori excesiv, există posibilitatea de subnutriție. Așadar, dacă știți că aveți un deficit de nutrienți, un nutriționist/dietetician vă poate ajuta să vă restabiliți nivelurile de nutrienți, minerale și vitamine.

O deficiență nutrițională comună, în special pentru femei, este cea de fier, caz în care un nutriționist/dietetician vă poate ajuta cu recomandări de alimente sau combinații alimentare, care să promoveze absorbția optimă a fierului în organism.

Adesea, o echipă medicală va lucra împreună pentru a rezolva aceste probleme, deoarece unele deficiențe pot fi găsite doar prin testare, cum ar fi analizele de sânge.

Un consum alimentar sănătos

Nu trebuie să vă îmbolnăviți sau să vă doriți să pierdeți în greutate, pentru a consulta un nutriționist/dietetician. Un alt mod grozav prin care puteți beneficia de ajutor din partea unui expert în nutriție și dietă, este reprezentat de promovarea stabilirii unui consum alimentar general sănătos.

Consumul alimentar dezordonat crește ca și frecvență odată cu epidemia de obezitate, iar discuțiile în acest sens cu un expert în nutriție vă pot ajuta să vă eliberați de orice fel de senzație de încorsetare vis-a-vis de mâncare.

Nutriție și sport

Domeniul nutriției sportive se extinde cu adevărat; echipele atletice și sportivii de performanță pot beneficia adesea de propriul lor nutriționist sportiv.

Produsele alimentare consumate pot avea un impact puternic asupra performanțelor sportive, motiv pentru care contribuția unui nutriționist/dietetician poate fi benefică în acest context.

Concluzie

Un nutriționist/dietetician poate fi de ajutor în multe feluri. Aceștia pot oferi o perspectivă educată asupra modului în care alimentele pe care le consumăm, exercită un impact asupra stării generale de sănătate, indiferent că este vorba despre prevenirea sau controlul unei anumite afecțiuni medicale, despre pierderea kilogramelor în plus, despre alergii alimentare sau un consum alimentar dezordonat.

Experții în nutriție și dietă pot separa miturile de adevărurile nutriționale și vă pot ghida atenția și concentrarea către aspectele care contează cu adevărat pentru sănătatea dumneavoastră. Prin urmare, sunt o sursă excelentă de insuflare a responsabilității, de încurajare și de idei noi și creative pentru promovarea unei alimentații sănătoase și echilibrate.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *