Spaghetele sunt alimente cu un conținut bogat de carbohidrați

Cum transformă corpul tău carbohidrații în energie?

Carbohidrații macronutrienți, proteinele și grăsimile se descompun în sistemul digestiv astfel încât organismul să le poată folosi pentru energie. După ce au fost digerate, energia este eliberată în tot corpul.

Procesul prin care macronutrienții sunt descompuși și transformați în energie este complicat, dar iată pașii de bază prin care corpul tău transformă carbohidrații în energie.

Digestie

Carbohidrații se găsesc în fructe, legume, cereale și amidon. Digestia lor începe de fapt în gură. Enzimele din salivă încep să îi descompună, apoi aceștia călătoresc prin esofag, stomac și intră în intestinul subțire.

În intestinul subțire, carbohidrații se descompun în continuare în unități unice numite monozaharide. Aceste molecule se absorb prin peretele intestinului și sunt trimise în fluxul de sânge. Carbohidrații din sânge au forma unui monozaharid numit glucoză.

Cu cât sunt mai mulți carbohidrați consumați la un moment dat, cu atât mai multă glucoză va fi eliberată în sânge în urma digestiei.

În sânge

Când nivelul de glucoză din sânge este ridicat, ca după masă, organismul trimite un mesaj către pancreas pentru a elibera insulina. Aceasta permite accesul glucozei în celulele corpului. Fără insulină, glucoza nu poate intra în celule pentru a fi utilizată ca sursă de energie.

Atunci când celulele nu răspund la insulină sau dacă pancreasul încetează să mai facă insulină din cauza diabetului, celulele corpului nu pot primi glucoză. Prin urmare, acestea nu vor avea energie.

În celulele musculare

Când glucoza ajunge în celulă, datorită insulinei, ea poate parcurge căi metabolice pentru a fi descompusă sau stocată pentru utilizarea ulterioară. Pentru ca celula să utilizeze glucoza pentru energie, aceasta trebuie transformată în adenozintrifosfat (AT). AT este asemenea unie „monede” pe care celula o folosește ca să procure energie.

Glucoza are două căi metabolice diferite pe care le poate parcurge, în funcție de nevoile celulei. De exemplu, în timpul unui antrenament intens și scurt ea poate da energie celulelor musculare prin glicoliză anaerobă (descompunerea glucozei). Calea oferă AT într-un mod rapid și, de asemenea, produce acid lactic ca un produs secundar.

Pentru antrenamentele lungi de mică intensitate, glucoza poate fi descompusă prin glicoliză aerobă. Acest proces produce mai mult AT pentru celulă, dar durează mai mult.

Dacă energia nu este necesară imediat pentru mușchi, celula poate stoca glucoza. Moleculele de glucoză stocate în țesutul muscular sau hepatic se numesc glicogen. Deoarece celula musculară are nevoie de energie, glicogenul va fi descompus și va trece prin glicoliză anaerobă sau aerobă.

Celulele musculare se bazează pe carbohidrați pentru energie, dar și alte celule din corp pot folosi carbohidrați pentru energie prin aceleași căi metabolice.

În ficat

După masă, glucoza este trimisă în ficat. Acesta poate stoca, de asemenea, molecule de glucoză sub formă de glicogen, asemenea celulelor musculare. Ficatul poate folosi glucoza pentru energie prin glicoliză. De asemenea, glucoza poate fi păstrată sub formă de grăsime, în cazul în care aceasta nu este necesară pentru energie.

Ce se întâmplă când nivelul de glucoză este scăzut?

Rolul principal al carbohidraților în organism este acela dea oferi energie, iar nivelul de glucoză din sânge este strict reglementat de organism. Când acesta devine prea scăzut, hormonul glucagonului este eliberat pentru a îi crește nivelul.

Atunci când nivelul glicemiei devine prea scăzut, acesta este un semnal că glucidele stocate, glicogenul, trebuie să fie defalcate pentru a ridica nivelul glicemiei la un nivel acceptabil.

Glucagonul va acționa asupra glicogenului din mușchi și ficat pentru a rupe moleculele de glucoză. Aceste molecule intră în sânge și pot călători în locul în care sunt necesare în organism.

Când nivelul glicemiei este scăzut acesta este, de asemenea, un semnal fiziologic pentru a mânca. Mulți oameni pot simți atunci când au un nivel scăzut de zahăr din sânge. Acest semnal fiziologic este modalitatea organismului de a încerca să alimenteze depozitele de energie.

Atunci când parcurgi perioade lungi fără să mănânci sau urmezi o dietă cu conținut scăzut de carbohidrați, organismul poate face carbohidrați din proteine ​​sau din grăsimi. Acest proces se numește cetoză și poate avea efecte secundare neplăcute, precum slăbiciune, oboseală, respirație urât mirositoare sau dureri de cap.

Creierul și sistemul nervos central folosesc carbohidrații ca singură sursă de energie. Prin urmare, este important ca organismul să facă carbohidrați atunci când nu sunt suficienți în dietă sau în cazul unor perioade lungi de înfometare. Cu toate acestea, cetoza pe termen lung ar putea avea efecte secundare negative.

Concluzie

Carbohidrații sunt o sursă principală de energie pentru organism; ei pot fi metabolizați în AT rapid sau lent, în funcție de nevoile organismului. Insulina aduce glucoza din sânge în celule pentru a fi transformată în energie. Celula poate să o folosească imediat sau să o poate stoca pentru mai târziu.

Când zahărul din sânge devine prea scăzut, hormonul glucagon reglează nivelul acestuia prin stimularea descompunerii glicogenului. Glicemia este strict reglementată și, atunci când există factori care afectează reglarea ei  (precum diabetul) nivelul nostru energetic poate suferi.

Verifică preț suplimente nutritive pe bază de carbohidrați aici!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *