Încurajarea copiilor să consume mai multe legume și alte alimente sănătoase, care nu au neapărat arome care să îi atragă, este o problemă veche cu care se confruntă părinții, îngrijitorii și chiar școlile. Există numeroase abordări pentru creșterea consumului acestor tipuri de alimente de către copii, dar un studiu recent sugerează că educația este cheia în acest sens, indiferent de vârsta copiiilor.
Educație pentru o alimentație sănătoasă
Un nou studiu publicat în Journal of Psychological Science sugerează că, deși abordările mai convenționale de încurajare a copiilor să consume alimente sănătoase pot fi benefice, învățarea acestora despre principiile de bază ale nutriției se poate dovedi o metodă care înregistrează mai mult succes.
Datorită naturii curioase a copiilor în general, cercetătorii au emis ipoteza că și copiii foarte mici ar putea face alegeri mai sănătoase și ar înțelege beneficiile consumului unei varietăți de alimente, dacă ar fi educați cu privire la rolul nutrienților găsiți în alimente în organismul uman.
Cercetătorii au dezvoltat cărți de povești, care au educat copiii preșcolari cu privire la nutriție, inclusiv la subiecte precum grupurile de alimente, nutrienții, alimentele ca energie, digestia și importanța consumului unei varietăți de alimente.
Cărțile au fost citite în timpul gustării timp de trei luni în unele săli de clasă, alte clase desfășurându-se în mod normal, pentru a acționa ca un grup de control. Copiii au fost apoi întrebați cu privire la nutriție și s-a constatat că cei care fuseseră expuși cărților de povești legate de nutriție, au demonstrat o mai bună înțelegere a subiectelor abordate.
De asemenea, s-a constatat că aceiași copii și-au dublat aportul de legume la gustare în mod voluntar, comparativ cu grupul de control, al cărui aport de legume a rămas același.
Deși sunt necesare cercetări suplimentare pentru a investiga dacă o astfel de intervenție poate avea efecte pe termen lung asupra obiceiurilor alimentare ale copiilor, rezultatele sugerează, totuși, că aceștia nu sunt niciodată prea tineri pentru a aprecia conceptele de alimentație sănătoasă și că înțelegerea asupra faptului că nutriția este importantă este secretul pentru dezvoltarea unor obiceiuri sănătoase. Acest lucru este valabil pentru orice grup de vârstă.
Este posibil ca această abordare conceptuală, în combinație cu abordări mai tradiționale de încurajare a consumului sănătos de alimente, să producă rezultate optime la copii și să ajute la combaterea ratelor în creștere a obezității și scăderea consumului de fructe și legume la tineri.
Alte abordări
În timp ce educația poate fi o modalitate reușită de a îmbunătăți dieta copiilor și capacitatea de a face alegeri sănătoase, există o mulțime de alte opțiuni care pot fi utilizate împreună cu această abordare pentru obținerea de rezultate și mai bune.
Cultivați mâncarea cu ajutorul copiilor
Copiilor le place să fie implicați în procesul de plantare, îngrijire și recoltare a propriilor alimente și tind să mănânce mai mult și să încerce noi soiuri din această cauză. Acest lucru oferă, de asemenea, copiilor posibilitatea de a afla de unde provine mâncarea, cunoștințe care se pierd rapid pe măsură ce cumpărăm tot mai mult din supermarketuri și consumăm tot mai multe alimente ambalate.
Implicați copiii în procesul de preparare
La fel ca și în cazul cultivării propriilor alimente, implicarea copiilor în procesul de preparare a diferitelor mâncăruri, este o modalitate excelentă de a-i încuraja să încerce alimente noi și să mănânce sănătos.
Educarea copiilor cu privire la alternativele simple și sănătoase ale rețetelor clasice și populare, precum pizza și hamburgeri, este o modalitate bună de a începe și de a progresa către alimente mai neobișnuite din diferite culturi, expunându-i la o mare varietate de alimente și arome.
Acest tip de educație practică le oferă, de asemenea, abilitățile de care au nevoie pentru a mânca corect și sănătos pe tot parcursul vieții.
Serviți produse alimentare nepopulare cu sosuri
Un studiu recent a constatat faptul că prezența unui sos redus în grăsimi aromate, cu ierburi sau condimente, i-a încurajat pe copii să guste și să mănânce o varietate mai mare de legume. Chiar și un sos la fel de simplu ca ketchupul de roșii poate îmbunătăți aportul și poate face consumul de legume să fie mai distractiv.
Tăiați alimentele
În timp ce copiilor li se pot părea copleșitoare legumele întregi, tăierea lor în porții mici le poate face mai atractive și mai ușor de gustat și consumat. Bețișoarele de legume sunt o opțiune excelentă, la fel și frigăruile de fructe, cu o varietate de bucăți de fructe colorate.
Strecurați legumele în alte produse alimentare
Legumele amestecate în alimente mai gustoase au devenit o strategie populară pentru creșterea aportului de legume fără ca copilul să fie conștient de acest lucru. Deși această abordare poate fi benefică pentru sănătatea copilului dumneavoastră, nu este neapărat cel mai bun mod de a crește aportul pe termen lung și nu învață despre importanța unei alimentații sănătoase și nici nu încurajează varietatea.
Utilizând toate mijloacele disponibile, amestecați legumele tăiate cubulețe, rase sau făcute piure, în alte feluri de mâncare pentru a crește aportul nutrițional și pentru a reduce conținutul de calorii, însă este totuși important să oferiți copilului posibilitatea de a încerca legumele separat și de a fi conștienți de ceea ce mănâncă.
Amintiți-vă că, la un moment dat, copilul dumneavoastră va fi nevoit să își gătească pe cont propriu, iar fără cunoștințele necesare despre nutriție și fără experiența diferitelor alimente sănătoase, este puțin probabil să facă alegeri sănătoase.