Hormonii pot fi considerați serviciul poștal al corpului, fiind responsabili de trimiterea mesajelor între diferite părți ale acestuia. Există numeroși hormoni diferiți în organism care au roluri importante în reglarea ritmului metabolic, temperaturii corpului, stimularea creșterii și stării de spirit.
Hormonii tiroidieni, de exemplu, sunt niște hormoni care pot afecta metabolismul și nivelul de energie atunci cand sunt secretați în exces. Alți hormoni reglați de hipofiză, pancreas, celule grase și suprarenale pot cauza probleme de sănătate dacă sunt în afara limitelor normale.
În timp ce există mulți hormoni care reglează diferite procese din organism, ceea ce mâncați și beți pe parcursul zilei poate ajuta sau împiedica echilibrul lor natural. Dacă luați vreun medicament sau constatați că hormonii dvs. nu se află în echilibru, discutați cu medicul dumneavoastră înainte de a face schimbări in alimentatia dvs. sau de a lua alte medicamente.
Prebioticele și probioticele
Prebioticele și probioticele pot avea numeroase avantaje pentru sănătate, inclusiv faptul că ajută la reglarea nivelului de hormoni. Probioticele sunt considerate bacterii utile care mențin echilibrul florei intestinale și reglează tractul digestiv.
Atunci când există un dezechilibru al bacteriilor nesănătoase în intestin, substanțele nutritive sunt absorbite diferit de tractul digestiv. Probioticele pot afecta modul în care estrogenul este reabsorbit în organism din tractul digestiv. Un echilibru sănătos al probioticelor poate scădea cantitatea de estrogen din organism, ceea ce poate fi un lucru bun în special atunci când nivelurile de estrogen sunt prea mari.
Printre sursele de prebiotice, care sunt un tip de fibre care alimentează creșterea probioticelor, se numără ovăzul, leguminoasele, anghinarea și sparanghelul. Probioticele pot fi gasite în mod natural în alimente precum iaurt, chefir și legume fermentate.
Omega 3
Inflamația în organism ar putea juca un rol în dereglarea nivelurilor de hormoni. Din fericire, consumul mai multor alimente antiinflamatoare, precum cele bogate în omega 3, ar putea ajuta la scăderea inflamației.
Persoanele cu un nivel scăzut de hormoni tiroidieni prezintă un risc crescut de boli cardiovasculare și pot avea niveluri mai mari de colesterol. Tiroida este, de asemenea, responsabilă pentru reglarea nivelului de colesterol, deci dacă aceasta are activitate scăzută, atunci ar putea determina creșterea nivelului de colesterol.
Peștele gras, nucile, uleiul de măsline, avocado, cânepa și semințele de in sunt surse importante de omega 3. Reducerea aportului de acizi grași omega 6, cum ar fi uleiul vegetal, poate fi, de asemenea, benefică pentru scăderea inflamației din corp.
Alimente bogate în seleniu
Seleniul și iodul sunt două minerale importante pentru funcția tiroidiană. Prin urmare, consumul de alimente bogate în seleniu poate fi benefic pentru sănătatea tiroidei.
Alimentele precum nucile braziliene, alunele, ciupercile, cerealele integrale și fructele de mare sunt surse importante de seleniu. In afară de tiroidă, seleniul joacă un rol important pentru mulți alți hormoni și procese enzimatice din organism, fiind extrem de important pentru sistemul imunitar, funcția cognitivă și fertilitatea.
Surse importante de iod
Iodul este principalul nutrient asociat cu sănătatea tiroidei, deoarece este un element de bază pentru hormonii tiroidieni. Acest mineral este fortificat în majoritatea tipurilor de sare, dar și în alte alimente precum alge marine, produse lactate, carne și ouă.
Aveți grijă să nu luați doze mari de iod, deoarece acest lucru poate afecta funcția tiroidiană. Dacă aveți un nivel scăzut sau ridicat al hormonilor tiroidieni, consultați-vă cu medicul dvs. înainte de a vă schimba aportul de iod.
Surse de vitamina D
Vitamina D este cunoscută pentru importanta sa în dezvoltarea și sănătatea oaselor, dar acest nutrient este important și pentru echilibrarea hormonilor. Există o asociere între nivelurile scăzute de vitamina D și nivelul scăzut al hormonilor tiroidieni. Cercetătorii încă încearcă să înțeleagă rolul vitaminei D și nivelul de hormoni, deoarece nu există dovezi că un nivel scăzută de vitamina D provoacă scăderea nivelului hormonilor tiroidieni, doar că cele două afecțiuni sunt legate cumva.
Interesant este că nivelurile ridicate de hormoni tiroidieni sunt, de asemenea, asociate cu niveluri scăzute de vitamina D. Printre sursele importante de vitamina D se numără produsele lactate, peștele gras, ouăle, ciupercile și, bineînteles, lumina soarelui.
Aveți grijă la aportul de zahăr
Dacă doriți să mențineți un echilibru sănătos intre toate nivelurile de hormoni din corp, urmăriți-vă aportul de zahăr. O dietă bogată în zahăr și calorii poate promova creșterea în greutate, ceea ce poate crește, la randul ei, cantitatea de celule grase.
Celulele grase creează propriul set de hormoni care pot afecta organismul în mod negativ și pot interfera cu alte semnale hormonale care sunt trimise către țesuturi și celule.
Reduceți cantitatea de zahăr în exces prin eliminarea băuturilor zaharoase, a dulciurilor, cerealelor îndulcite, chipsurilor, celor mai multe tipuri de pâine ambalata și majorității sosurilor și condimentelor din comerț.
În general, pentru a promova niveluri sănătoase de hormoni, mâncați o dietă echilibrată în proteine, grăsimi sănătoase și carbohidrați, cu conținut ridicat de fibre.
Monitorizați-vă aportul de grăsime
Potrivit Comitetului Medicilor pentru Medicină Responsabilă, alimentele grase pot avea un impact puternic asupra nivelului hormonal al organismului. S-a demonstrat că dietele bogate în grăsimi promovează un nivel ridicat de estrogen, iar dietele cu conținut scăzut de grăsimi pot ajuta la scăderea nivelului ridicat de estrogen.
Estrogenul este un hormon important, dar când nivelurile acestuia sunt prea mari, poate crește riscul apariției cancerului la sân.
Concluzie
În timp ce există mulți factori care ajută la menținerea unui echilibru hormonal, dieta poate avea un impact semnificativ asupra nivelului hormonilor din organism. Prin urmare, este recomandată o dietă echilibrată cu surse sănătoase de fibre, proteine și grăsimi sănătoase pentru inimă.
Reduceți aportul de zahăr și asigurați-vă că obțineți niveluri adecvate de vitamina D, seleniu, omega 3, probiotice și prebiotice. Dacă aveți întrebări cu privire la nivelurile de hormoni din corpul dumneavoastră, discutați cu medicul dumneavoastră. In plus, dacă luați anumite medicamente sau aveți deja un dezechilibru în ceea ce privește nivelul de hormoni, discutați cu medicul dumneavoastră despre ce plan de dietă este cel mai potrivit pentru dvs..