O dietă săracă în carbohidrați poate ajuta la eliminarea alimentelor extrem de procesate, bogate în zahăr. Un dezavantaj al unei diete cu conținut scăzut de carbohidrați constă în faptul că alimentele bogate în fibre, precum cerealele integrale și anumite fructe și legume, sunt eliminate sau extrem de reduse. Aceste alimente sunt surse naturale de fibre, în special fibre nesolubile, care sunt necesare pentru mișcările intestinale sănătoase.
Există câteva afecțiuni medicale în care sunt recomandate dietele sărace în carbohidrați, iar uneori indivizii apelează la astfel de diete și pentru pierderea în greutate.
Țineți cont, însă, atunci când urmați o dietă scăzută în carbohidrați pentru pierderea în greutate, că este posibil să eliminați alimente precum fructe, legume, cereale integrale și leguminoase, care au multe beneficii nutritive, printre care se numără și faptul că sunt o sursă de fibre.
Oricare ar fi motivul dumneavoastră pentru alegerea unei diete cu conținut scăzut de carbohidrați, țineți cont de aceste sfaturi pentru a preveni constipația.
Conținut:
Consumați aceste alimente cu fibre, dar cu conținut scăzut de carbohidrați
Unele alimente cu conținut scăzut de carbohidrați, în mod natural, pot fi savurate în majoritatea dietelor cu conținut redus de carbohidrați.
Verdețurile cu frunze sunt o sursă bună de fibre nesolubile și au, în principiu, carbohidrați neți. Alte legume non-amidonice precum ardeii, sparanghelul, varza de Bruxelles, castraveții, ceapa etc. pot furniza o sursă semnificativă de fibre.
Avocado, nuca de cocos și cele mai multe fructe de pădure pot oferi și ele carbohidrați neți minimi. În funcție de limita cantității de carbohidrați pe care o aveți setată, puteți adăuga cantități mici de leguminoase, plus alte fructe și legume.
Alte surse de alimente sărace în carbohidrați, dar bogate în fibre includ semințele de in măcinate, semințele de cânepă și nucile. Prin încorporarea tuturor acestor surse de fibre în dieta dumneavoastră, puteți contribui la prevenirea constipației, atunci când urmați o dietă scăzută în carbohidrați.
Există suplimente disponibile pentru prevenirea sau tratamentul constipației, dar încercați să le utilizați ca o ultimă soluție.
Unele suplimente pot fi mult prea dure cu tractul digestiv și, în timp, dacă sunt folosite destul de frecvent, organismul poate ajunge să devină dependent de ele pentru mișcările intestinale normale.
Modificați dieta și aportul de lichide ca primă linie de apărare.
Beți cantități adecvate de apă
Un alt factor important pentru prevenirea constipației, pe lângă obținerea de suficiente fibre, este obținerea de suficiente lichide. Fibrele și lichidele merg mână în mână pentru prevenirea sau tratarea constipației. Deci, dacă sunteți pe o dietă scăzută în carbohidrați, este important să obțineți cantități suficiente din amândouă.
Majoritatea aportului de lichide trebuie să fie reprezentat de apă. În cadrul unei diete cu conținut scăzut de carbohidrați, băuturile zaharoase vor fi tăiate, dar în loc să înlocuiți băuturile zaharoase cu băuturi îndulcite artificial, încercați să consumați mai multă apă.
Ce cantitate de lichide este necesar a fi consumate într-o zi? Răspunsul la această întrebare nu este universal valabil, ci depinde de o serie de factori, printre care se numără și: vârsta, greutatea corporală, nivelul de activitate fizică, rata de transpirație și factorii de mediu.
În general, este indicat să consumați suficient de multă apă, astfel încât urina să aibă o culoare foarte deschisă sau să fie chiar incoloră, pe parcursul zilei. Dacă observați că urina este ceva mai închisă la culoare, înseamnă că trebuie să consumați mai multă apă.
Există multe beneficii ale unui consum adecvat de apă, inclusiv prevenirea constipației. Pe măsură ce mâncarea călătorește prin stomac și intestine, apa este trasă înapoi în corp.
Dacă se reabsoarbe prea multă apă, mâncarea se poate bloca în intestinul gros.
Prin urmare, un consum mai mare de apă va furniza mai mult lichid în organism, ceea ce înseamnă că mai mult fluid poate fi utilizat pentru a ajuta la trecerea alimentelor prin tractul digestiv.
Efectuați mai multă activitate fizică
Dacă vă mențineți mai activi fizic, veți contribui la menținerea mișcărilor intestinale normale. Exercițiile fizice care au un impact mai mare, precum mersul, alergarea, dansul, fotbalul, săritul cu coarda etc., pot ajuta la accelerarea trecerii alimentelor prin intestine.
Dacă doriți să preveniți constipația, asigurați-vă că obțineți suficiente fibre, lichide și rămâneți activi fizic.
Chiar și câteva plimbări a câte 10 minute, pe parcursul unei zile, sau urcatul și coborâtul de scări, de câteva ori pe zi, pot face diferența.
Probioticele
Tipurile de bacterii prezente în intestine pot avea un impact asupra riscului de constipație. Obținerea de probiotice, care sunt bacterii utile, indiferent dacă sunt din alimente sau suplimente, v-ar putea ajuta să preveniți constipația.
Domeniul de cercetare a bacteriilor intestinale continuă să crească, iar cercetătorii încă încearcă să înțeleagă relația dintre bacteriile intestinale și starea generală de sănătate.
Un articol din 2010 a descoperit faptul că persoanele care sufereau de constipație, aveau anumite tulpini de bacterii în intestinul lor pe care indivizii sănătoși nu le aveau.
Există multe tulpini diferite de bacterii care ar putea fi utile sau dăunătoare. Până în prezent, cercetătorii sugerează că tulpinile B. lactis DN-173 010, L. casei Shirota și E. coli Nissle 1917 pot fi de ajutor în prevenirea constipației la adulți.
Probioticele pot fi găsite în alimente fermentate precum iaurtul, chefirul și usturoiul. Există multe suplimente pe piață, care sunt considerate a fi sigure. Cu toate acestea, este mai bine să discutați cu medicul dumneavoastră înainte de a începe să luați un probiotic, mai ales dacă aveți imunitatea compromisă.
Concluzie
O dietă cu conținut scăzut de carbohidrați poate elimina alimentele bogate în fibre naturale, precum cerealele integrale, fructele și legumele cu amidon. Obținerea de suficiente fibre în timp ce urmați o dietă cu conținut scăzut de carbohidrați poate fi dificilă, însă adăugarea de alimente precum legume, nuci și semințe fără amidon, vă poate ajuta să vă atingeți nevoile zilnice de fibre.
Obținerea de suficiente lichide în fiecare zi este un alt pas important pentru prevenirea constipației. Alte lucruri care pot ajuta la prevenirea constipației pot fi creșterea activității fizice și obținerea unei surse de probiotice.