Probabil știți deja că recomandările experților în sănătate și nutriție indică consumul unei diete care să cuprindă o varietate de fructe și legume. Cu toate acestea, poate fi costisitor să cumpărați mereu fructe și legume proaspete, dacă pe unele dintre ele le aruncați înainte de a apuca să le consumați, pentru că, inevitabil, se vor strica.
De aceea, vă vom prezenta în continuare câteva trucuri pe care le puteți utiliza la depozitarea fructelor și legumelor, pentru a le păstra proaspete pentru mai mult timp, evitând astfel aruncarea lor inutilă.
Conținut:
Păstrați-le corespunzător în frigider
Nu puneți fructele și legumele oriunde în frigider. Acestea trebuie să stea în sertarul de jos al frigiderului, care este special destinat fructelor și legumelor, fiind conceput pentru a le menține proaspete și pentru a le ajuta să își păstrezeze umiditatea. De asemenea, astfel fructele și legumele vor fi separate de alte alimente din frigider, care ar putea emite alte arome sau mirosuri.
Puneți produsele în frigider imediat ce ajungeți de la cumpărături pentru a le menține prospețimea cât mai mult posibil. Nu lăsați produsele care trebuie refrigerate să stea pe perioade lungi de timp afară, atunci când este posibil.
Încercați să mâncați fructele și legumele cât mai curând posibil după cumpărare. Dacă cumpărați mai mult decât știți că veți mânca în următoarele săptămâni, puneți o parte la congelator. Congelarea fructelor și legumelor încetinește considerabil reacțiile enzimatice care determină coacerea lor.
Majoritatea fructelor și legumelor ar trebui păstrate în frigider, cu câteva excepții însă, care trebuie păstrate afară. Pentru mai multe detalii, vă prezentăm în continuare câteva trucuri pentru păstrarea fructelor/legumelor proaspete pentru mai mult timp.
Sparanghel
Punerea unui prosop de hârtie umed în jurul părții de jos a sparanghelului sau punerea lui în apă poate ajuta la menținerea sa proaspătă pentru mai mult timp.
Cartofi și roșii
Roșiile trebuie lăsate la temperatura camerei, nu în frigider. Menținerea lor la temperaturi prea scăzute le poate usca și le poate face să își piardă aroma. Cartofii trebuie depozitați într-un loc rece și uscat, cu o ventilație bună. Nici cartofii nu trebuie depozitați în frigider, deoarece pot prinde o aromă mai dulce.
Verdețuri cu frunze
Verdețurile spălate preambalate pot ține mai mult decât o salată verde obișnuită. Cu toate acestea, verdețurile preambalate pot avea un conținut ridicat de reziduuri de pesticide și/sau poate să nu aibă gustul pe care îl au alternativele lor tradiționale.
Pentru a menține o salată verde proaspătă pentru mai mult timp, reîmprospătați frunzele în apă rece când acestea încep să își piardă din culoare. Uscați-le complet înainte de a le pune înapoi în sertarul de jos al frigiderului și înfășurați-le în prosoape de hârtie într-o pungă de plastic.
Unele tipuri de verdețuri rezistă mai mult decât altele, cum este varza kale, care tinde să se păstreze proaspătă pentru mai mult timp, comparativ cu spanacul sau salata verde. Puteți spăla varza kale, rupeți frunzele de pe tulpină și depozitați-le într-o caserolă închisă ermetic, pentru o depozitare ușoară și convenabilă.
Fructele de pădure
Fructele de pădure se strică destul de ușor, de aceea trebuie consumate cât mai curând după ce au fost cumpărate. Spălați fructele de pădure chiar înainte de utilizare pentru a le păstra proaspete. Congelați fructele de pădure dacă știți că nu le veți mânca în câteva zile de la cumpărare.
Pepeni
Dacă știți că nu veți mânca pepenele curând după cumpărare, alegeți un pepene care are tulpina verde și este ferm. Dacă doriți să luați un pepene gata de consum, optați pentru unul care nu are tulpina verde și care nu are exteriorul foarte ferm.
Pepenii se vor coace mai repede la temperatura camerei. Dacă doriți să accelerați acest proces, nu îi puneți în frigider. Cu toate acestea, stați cu ochii pe ei, deoarece coacerea poate avea loc rapid și brusc. În caz contrar, dacă doriți să încetiniți procesul de coacere, păstrați-l la frigider.
Fructe cu sâmburi
Prunele, nectarinele, piersicile, avocado sau mango se vor coace la temperatura camerei. Pentru a grăbi procesul de coacere, puneți aceste fructe într-o pungă de hârtie maro. Când fructele sunt moi la atingere, înseamnă că sunt coapte. Le puteți păstra la frigider odată ce s-au copt, pentru a le menține proaspete mai mult timp sau înainte de a se coace, pentru a încetini procesul.
Trucuri de depozitare în afara frigiderului
Când fructele și legumele încep să se coacă, eliberează gaze etilenice. Aceste gaze pot ajuta, de asemenea, la coacerea altor produse din jurul lor, care pot fi benefice sau nu. De exemplu, dacă doriți ca bananele și avocado să se coacă, puneți-le într-o pungă de hârtie maro împreună pentru a scurta timpul de coacere.
Dacă doriți ca avocado să nu se coacă la fel de repede ca și bananele, țineți-le separat. Când depozitați produsele în exteriorul frigiderului, asigurați-vă că sunt într-un loc răcoros și uscat. Umiditatea sau căldura pot deteriora fructele și legumele mult mai repede.
Fructe și legume care rămân proaspete mult timp
Aceste produse tind să rămână proaspete pentru mai mult timp, fiind mai rezistente.
- Cartofi
- Ceapă/usturoi (care ar trebui păstrate la temperatura camerei)
- Mere
- Sfeclă
- Citrice
- Morcovi
- Țelină
- Dovlecei
Concluzie
În general, cel mai bun mod de a păstra fructele și legumele proaspete pentru mai mult timp este să știți cum trebuie fiecare păstrate și să congelați produsele suplimentare, atunci când știți că nu le veți consuma în viitorul apropiat. Anumite produse trebuie păstrate în frigider, în timp ce altele, precum cartofi, ceapa și roșiile ar trebui păstrate la temperatura camerei.
Consumați întâi produsele mai perisabile și pe cele coapte, cum ar fi fructele de pădure sau verdețurile cu frunze, iar ulterior produsele mai rezistente, cum sunt cartofii, morcovii și merele.