Supă cu fructe de mare

Cum să optați pentru cea mai sănătoasă supă

Supa este un aliment de confort pentru foarte mulți oameni; este consistentă, caldă și plină de viață. Deși toate tipurile de supe pot fi sățioase, nu toate supele sunt egale în ceea ce privește valoarea nutrițională. Unele cercetări sugerează că o supă consumată înainte de masă, poate ajuta la scăderea aportului ulterior de alimente, fiind, de asemenea, și o modalitate ușoară de a obține o singură masă cu conținut scăzut de calorii, dar bogată în nutrienți.

Cu toate acestea, supa nu este întotdeauna săracă în calorii și poate conține anumite ingrediente nu tocmai sănătoase. Iată câteva lucruri de luat în considerare atunci când vreți să vă bucurați de cea mai sănătoasă supă.

Aveți grijă la nivelul de sodiu

Supele la conservă sunt renumite pentru că sunt bogate în sodiu. Preocuparea privind un aport ridicat de sodiu este reprezentată în principal de creșterea riscului de hipertensiune arterială, în special în cazurile persoanelor care prezintă sensibilitate la sodiu. Aportul superior recomandat pe zi pentru sodiu este de 2.300 mg, dar majoritatea adulților ating mai mult de 3.400 mg pe zi.

O porție de supă la conservă, care este de obicei cât o cană, poate furniza până la 800-900 mg de sodiu, ceea ce reprezintă aproximativ o treime din aportul zilnic recomandat de sodiu, obținută doar dintr-un singur aliment.

Dacă vreți să cumpărați supă preambalată, optați pentru supe cu un conținut scăzut de sodiu. Dacă faceți supa acasă, cel mai mare adaos de sodiu vine sub forma bulionului. Prin urmare, puteți cumpăra bulion cu conținut scăzut de sodiu, pentru a reduce aportul total de sodiu din supă.

Supele la cutie sunt mai sănătoase decât supele la conservă

Supele la conservă pot fi o sursă de substanțe chimice și conservanți ascunși. Căptușeala din interiorul conservelor poate fi, de asemenea, o sursă a unui compus dăunător numit bisfenol A (BPA). Potrivit experților în sănătate, acest compus poate perturba sistemul endocrin chiar și atunci când este ingerat în cantități mici. De aceea, femeile însărcinate sunt îndemnate să fie deosebit de atente la produsele alimentare ambalate, deoarece unele dintre ele pot fi o sursă de BPA.

Limitarea aportului de conserve este o modalitate de a reduce aportul de BPA. Cumpărarea supelor la cutie în loc de supele la conservă poate fi o alternativă mai sănătoasă, tocmai din acest motiv. Unele produse la conservă nu conțin BPA, deci cel mai indicat este să verificați pe etichetă. Dacă faceți supă acasă, rețineți că și în cazul în care adăugați în supă produse la conservă, este posibil ca acestea să conțină BPA.

Supele conțin zahăr adăugat

De ce ar conține supele zahăr? Bună intrebare. Din păcate, zahărul este adăugat în multe alimente procesate, chiar și în cele în care mod normal nu ar exista. Alimentele precum supele la conservă, pizza congelată, pâinea și sosul de spaghete sunt surse des întâlnite de zahăr adăugat.

De aceea, există preocupări cu privire la dietele de tip occidental care conțin mult zahăr adăugat, că ar putea crește riscul de obezitate, diabet de tip 2 și boli cardiovasculare. Eliminarea zahărului adăugat inutil, cum ar fi din supele la conservă, vă poate ajuta. Verificați eticheta pentru a citi ingredientele și valorile acestora, și alegeți supa care are cea mai mică cantitate de zahăr adăugat.

Supele pe bază de bulion sunt mai bine decât supele pe bază de cremă

O modalitate rapidă de a evalua starea nutrițională a unei supe este să vă uitați la bulion. Cele care au un aspect clar, vor conține mai puține calorii și grăsimi, în comparație cu supele pe bază de cremă. Supele pe bază de cremă pot fi adevărate bombe calorice. Consumul unei supe pe bază de bulion vă poate lăsa satisfăcuți, fără a fi o masă grea.

Supele cu legume sunt mai bune

Consumul de supă este o modalitate ușoară de a obține cel puțin câteva porții de legume, indiferent dacă este vorba de o supă de dovlecei sau o supă de tăiței de pui cu legume. În loc să mâncați doar supe simple, care conțin puține legume, cum ar fi supa de tăiței de pui, experimentați cu adăugarea de diferite legume.

Adăugarea legumelor la o supă crește volumul acesteia, precum și conținutul de fibre și nutrienți. Puteți mânca o porție mare de supă pe bază de legume, care va fi sățioasă și densă în nutrienți. Când faceți supă acasă, adăugați mai multe legume decât obișnuiți în mod normal. Dacă vă cumpărați o supă preambalată, alegeți-o pe cea care are cele mai multe legume.

Conținut de fibre

Legumele, după cum am menționat anterior, contribuie semnificativ la cantitatea de fibre dintr-o supă. Alimentele bogate în fibre și conținut ridicat de apă, cum ar fi unele supe, vă pot menține senzația de sațietate pentru mai mult timp, ceea ce ar putea reduce consumul de alimente la mesele ulterioare.

O altă sursă de fibre din supe poate fi reprezentată de un produs cerealier, precum tăițeii. Alegerea cerealelor integrale precum orz, quinoa, paste integrale din grâu etc. poate crește, de asemenea, cantitatea de fibre și nutrienți din supă. Supele care conțin cereale rafinate precum orezul alb sau tăițeii nu adaugă la fel de multă fibră în supă.

Concluzie

Supele pot fi consumate atât ca aliment principal la o masă sau pe post de aperitiv, cu conținut scăzut de calorii, care poate reduce aportul total de calorii al mesei. Aveți grijă la nivelul de sodiu din supele preambalate, deoarece acesta se regăsește în mod obișnuit din belșug în aceste produse procesate.

Optați în schimb pentru alternative cu conținut scăzut de sodiu, iar atunci când preparați supă acasă alegeți produse cu conținut scăzut de sodiu, cum ar fi în cazul bulionului. Supele la conservă pot fi, de asemenea, o sursă de BPA, deoarece BPA este utilizat în multe produse la conservă.

Rețineți că supele cu o consistență clară vor avea un conținut mai scăzut de calorii și grăsimi, în comparație cu supele pe bază de cremă. Așadar, dacă doriți să reduceți caloriile și grăsimile saturate, alegeți supe pe bază de bulion. Un alt aspect important este să alegeți supe bogate în legume și cereale integrale, deoarece acestea vor fi mai bogate în fibre și substanțe nutritive.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *