Lingură de lemn plină cu semințe de chia

Cum să mănânci semințe de chia în cantitatea potrivită

Cuvântul chia înseamnă „putere” pentru maiași, popor de la care au și provenit aceste micuțe semințe de culoare neagră. Semințele de chia se foloseau în anticele culturi maiașe și aztece pentru a asigura forță și energie de lungă durată. Recent, semințele de chia și-au recăpătat faima ca o sursă bogat nutrițională, și pe bună dreptate.

O porție de 30 de grame (echivalentul a 3 linguri) conține 150 de calorii, 9 grame de grăsimi, 13 grame de carbohidrați, 11 grame de fibră, 5 grame de proteine, 20% din doza zilnică recomandată de calciu, 15% din doza zilnică recomandată de fier, și este de asemenea și o sursă de minerale, cum ar fi mangan, magneziu, zinc, vitamina B și antioxidanți.

Porția recomandată de semințe de chia este în jur de 1-3 linguri sau 10-30 de grame. Întrucât semințele de chia sunt o supermâncare foarte apreciată în zilele noastre, poți găsi multe metode creative de a mânca semințele de chia.

Textura lor este moale și absorb apa pentru a forma o consistență asemănătoare cu un gel, datorită cantității mari de fibre pe care semințele o conțin.

Așadar, dacă vrei să ronțăi semințe de chia, ar fi bine să bei și apă.

Încearcă budinca de chia

Una dintre cele mai răspândite metode de a consuma semințele de chia este de a le transforma într-o budincă. Aceasta se obține prin lăsarea semințelor într-un vas cu apă; astfel ele absorb lichidul și formează o consistență de gel.

Semințele de chia se pot combina cu orice lichid dorești, fie el apă, lapte sau lapte de soia, un îndulcitor cum ar fi mierea, siropul și se pot adăuga chiar și topping-uri precum scorțișoara, alunele sau fructele.

Acestea se pot amesteca pe loc sau se pot lăsa câteva ore sau chiar peste noapte la frigider, pentru a permite semințelor să absoarbă cât mai mult lichid.

Cantitatea de semințe de care ai nevoie pentru budincă poate varia, dar de obicei proporțiile sunt 1 porție de semințe la 4 de lichid. De exemplu, dacă o rețetă cere jumătate de ceașcă de semințe, atunci se vor adăuga în jur de 2 cești de lichid pentru a obține budinca de chia.

Presară semințele ca topping

Dacă budinca de chia nu este tocmai pentru tine, mai există metode pentru a le mânca. Acestea se pot presăra peste salată, griș, cereale sau iaurt. Dacă se adaugă imediat înainte de masă, acestea vor fi mai crocante, întrucât nu au avut timp să absoarbă lichid. Așadar, dacă preferi o textură crocantă, adaugă semințele de chia ultimele.

Ca topping, în jur de o lingură de chia ar trebui să fie de ajuns, dar cantitatea poate varia după gust.

Semințe de chia în smoothie-uri

Smoothie din semințe de chia

Adăugarea semințelor de chia într-un smoothie poate fi o metodă simplă de a obține beneficiile nutriționale ale semințelor.

Poți adăuga o lingură sau două la ingredientele de smoothie; depinde cât lichid folosești și gusturile în materie de textură.

Majoritatea rețetelor de semințe de chia cer 1-2 linguri de chia pentru fiecare 1-2 cești de lichid.

Dacă omogenizezi smoothie-ul cu câteva ore înainte de consum, ar trebui ținut minte că asta va da puțin timp semințelor să absoarbă lichid și să dea smoothie-ului o consistență mai groasă. Dar dacă bei smoothie-ul imediat după omogenizare, acesta va fi mai lichid.

Gem de fructe cu chia

Semințele de chia pot fi un înlocuitor al pectinelor, în rețetele de gem. Acestea absorb lichidul și astfel nu mai trebuie adăugate pectine sau zahăr în plus.

Majoritatea rețetelor de gem care includ chia tot cer zahăr în formă fluidă, de exemplu miere sau sirop, dar cantitatea este mai mică decât în rețetele tradiționale de gem. Se pot adăuga câteva linguri de îndulcitor sau zeamă de lămâie, după gust. Astfel, vei obține în jur de o cană și jumătate de gem, care va trebui ținut la frigider.

După ce s-a adăugat o cantitate inițială de semințe, se mai pot adăuga puțin câte puțin dacă dorești o consistență mai groasă. Cu toate acestea, consistența gemului cu semințe de chia va fi mai lichidă în comparație cu gemurile tradiționale. Dacă dorești o consistență omogenă, fără urme de semințe sau fructe, gemul se poate pune la blender.

Semințe de chia în produsele coapte

Semințele de chia se pot adăuga și la clătite, brioșe, pâine sau alte produse de brutărie și patiserie. Acestea pot înlocui ouăle în rețetele de copt, adăugând 1 lingură de chia cu 3 linguri de apă în loc de fiecare ou. Semințele și apa ar trebui lăsate câteva minute să se așeze înainte de a le adăuga la o rețetă pentru a asigura absorpția apei.

Apă cu chia

Probabil că cel mai simplu mod de a ingera semințele de chia este de a le pune în apă și a le bea.

Dacă ții la tine o sticlă cu apă, poți adăuga o lingură pentru fiecare 200-500 mililitri de apă, după gust. Se pot adăuga și felii de fructe pentru a da aromă apei. Trebuie ținut minte că semițele vor altera textura și grosimea fluidului, dar dacă nu te deranjează aspectul acesta, poate fi o soluție simplă pentru a-ți adăuga semințele de chia în dietă. Se pot găsi și băuturi comercializate direct cu semințe de chia înăuntru în majoritatea magazinelor.

Geluri energizante cu chia

Dacă te pregătești pentru un maraton de distanță lungă, este posibil să îți fie cunoscute gelurile energizante, comercializate ca suplimente sportive. Acestea sunt energizante simplu și rapid de consumat înainte de, în timpul sau și după sport; de obicei împreună cu apă.

Gelurile energizante cu chia, cum ar fi Huma, au semințe de chia înăuntru. Poți și să-ți pregătești propriile geluri cu chia (1) punându-le la congelator din timp și apoi la frigider ca să se dezghețe înainte de consum. Dacă te interesează consumul unui gel cu chia în timpul antrenamentului, poți experimenta cu acesta înainte de a-l folosi și la o cursă.

Verifică preț pentru cele mai bune semințe de chia aici!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *