Tânără îi oferă iubitului o tartină cu gem

Cum să depășiți aversiunile alimentare

Pe unii îi poate surprinde faptul că aversiunile alimentare pot fi frecvente nu numai la copiii mici, ci și la adulți. Mulți oameni dezvoltă aversiuni față de anumite alimente într-un anumit stadiu al vieții lor și nu le depășesc niciodată, ceea ce poate fi dificil ca adult, atunci când alți adulți sunt mai puțin dispuși să înțeleagă ceva ce pot descrie simplu ca mofturi.

Ca adult cu aversiuni alimentare, principalul dezavantaj este de obicei unul social, deoarece poate face masa cu prietenii ceva mai complicată, dar dacă nu aveți o problemă cu asta, nu există absolut nici o problemă cu evitarea anumitor alimente.

Mulți oameni consideră acest lucru jenant ca adulți, totuși, și au tendința de a spune că sunt alergici la un anumit aliment, când într-adevăr este doar vorba de o preferință. Cu toate acestea, aversiunile la mai multe alimente cheie sau grupe întregi de alimente, cum ar fi lactatele, pot fi mai grave în detrimentul sănătății, deoarece este posibil să pierdeți nutrienții cheie.

Fiziologii consideră că, în majoritatea cazurilor, aversiunile alimentare pot fi rezolvate și depășite cu puțină muncă și perseverență, așa că dacă simțiți că aversiunea vă afectează sănătatea sau este un inconvenient în viața de zi cu zi, iată câteva modalități de a o depăși.

Gândiți-vă de ce nu vă place alimentul respectiv

Mulți oameni evită anumite alimente pe tot parcursul vieții fără să se gândească cu adevărat de ce nu le plac. Poate că au avut o experiență mai puțin bună cu un anumit aliment sau s-au îmbolnăvit după ce l-au consumat odată, ori poate este vorba despre o aversiune transmisă de membrii familiei.

Dacă vă gândiți la motivul pentru care evitați o anumită mâncare, vă poate ajuta să vă dați seama dacă aveți sau nu un motiv îndreptățit pentru a o evita și dacă acest motiv este încă valabil.

De exemplu, dacă evitați un aliment, deoarece v-a îmbolnăvit o dată cu mulți ani în urmă, poate merita să îl încercați din nou, deoarece asocierea dintre boală și mâncare poate fi ușor depășită cu o singură experiență pozitivă.

Continuați să încercați alimentul în cauză

Când copiii mici refuză un tip de aliment, experții sugerează ca părinții să continue să îl ofere de până la 20 de ori. În această etapă, majoritatea copiilor vor accepta mâncarea; este pur și simplu un caz de adaptare a papilelor gustative la o nouă aromă.

Același principiu poate funcționa și pentru adulți. Dacă nu vă place un aliment, nu renunțați să îl încercați pentru totdeauna. Continuați să îl încercați atunci când se prezintă oportunitatea și puteți constata că, în cele din urmă, veți ajunge să vă bucurați de el.

Acest lucru se întâmplă în mod obișnuit cu cafeaua, care este adesea percepută ca fiind neplăcută în primele dăți când este consumată, dar devine plăcută după ce este încercată de mai multe ori.

Schimbați textura

Uneori, nu gustul alimentelor este cel care deranjează, ci textura. Acesta este în mod obișnuit cazul alimentelor precum ciupercile, care sunt considerate slinoase când sunt fierte, sau cu albușul de ou, care poate avea o textură nedorită dacă nu este gătit complet.

Uneori, pur și simplu încercarea unui aliment într-o formă diferită, poate fi suficient pentru a depăși aversiunea, de exemplu, consumul de ciuperci crude în loc de fierte sau ouă fierte tare.

Gătiți într-un mod diferit

Dacă aveți o aversiune față de un aliment gătit într-un anumit mod, o altă metodă de gătit poate fi suficientă pentru a vă ajuta să treceți peste aversiune. Acest lucru poate fi legat de diferitele texturi care se realizează cu diferite metode de gătit, dar și de diferitele arome care pot fi adăugate.

Un ingredient simplu care este adesea antipatic, cum ar fi tofu, de exemplu, are un gust complet diferit atunci când este prăjit, în comparație cu când este preparat la aburi și va lua aroma ingredientelor cu care este gătit, deci există combinații diferite nesfârșite sau arome care îl pot face mai plăcut.

Fiți deschiși la alimente noi

Este destul de frecvent ca persoanele cu aversiuni alimentare să nu fie aventuroase atunci când vine vorba de alimente noi. De fapt, pot avea chiar aversiune față de un aliment pe care nu l-au încercat niciodată datorită felului în care arată, metoda de gătit, miros sau chiar de unde provine mâncarea.

În aceste cazuri, bătălia este mai degrabă una mentală, deoarece mulți oameni care depășesc această primă reacție inițială și încearcă de fapt mâncarea constată că este pe gustul lor.

Aversiuni alimentare în boli sau sarcină

Noi aversiuni alimentare sunt adesea experimentate în timpul sarcinii sau în boli precum cancerul sau chiar tratamentul acestuia, care pot afecta simțul gustului și mirosului. Aceste tipuri de aversiuni sunt în general mai greu de depășit, dar pot avea o durată scurtă de timp, deoarece pot dispărea după sarcină sau boală.

În majoritatea cazurilor, nu este necesar să se depășească astfel de aversiuni, cu excepția cazului în care sunt prezente aversiuni multiple sau aversiuni față de alimente cheie, deoarece acest lucru poate însemna că este dificil să se atingă aporturile nutriționale adecvate. Dacă acesta este cazul, este recomandată căutarea de ajutor profesional, pentru a găsi alternative adecvate la alimente sau pentru sfaturi suplimentare individualizate.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *