În mod normal, celulele grase sunt percepute ca fiind ceva ce nu ne dorim să avem din belșug. Cu toate acestea, există un tip de grăsime numit grăsime maro, care poate fi, de fapt, benefică pentru pierderea în greutate. În mai multe moduri diferite, grăsimea maro acționează contrar celulelor de grăsime albă.
Grăsimea maro este conținută, în mod natural, de organismul bebelușilor, opinia generală considerând că acest tip de grăsime dispare pe măsură ce înaintăm în vârstă. Prin urmare, adulții ar fi trebuit să aibă un nivel foarte mic de grăsime maro sau chiar deloc.
Organismul bebelușilor utilizează grăsimea maro în procesul de reglare a temperaturii, deoarece capacitatea de a tremura lipsește în această etapă de evoluție a corpului. Grăsimea maro poate arde calorii și poate ajuta la creșterea ratei metabolice.
Prin urmare, există anumite voci care consideră ca dacă adulții își pot crește masa depozitelor de grăsime maro, acest lucru poate fi util pentru pierderea în greutate.
Într-un studiu din 2007, cercetătorii au descoperit faptul că adulții au, de fapt, în cantități diferite, celule adipoase maro.
Cercetătorii încă încearcă să înțeleagă cum este utilizată grăsimea maro de către organismul adult, cum poate ajuta acest tip de grăsime în gestionarea greutății și cum (dacă este posibil) poate fi crescută masa de grăsime maro.
Conținut:
Diferența dintre grăsimea albă și cea maro
Când vreți să pierdeți kilogramele în plus de grăsime depusă, de fapt, încercați să eliminați celulele albe de grăsime. Majoritatea adulților ce prezintă grăsime corporală au depozite de grăsime albă.
Celulele grase albe stochează energie și ard foarte puțină energie. De asemenea, pot elibera ceva numit citokine, adică niște hormoni care pot interfera cu diverse funcții ale organismului.
Depozitele mari de grăsime albă, care se formează în special în jurul organelor interne, pot crește riscul de dezvoltare a diabetului de tip 2, a bolilor cardiovasculare și a altor boli cronice.
Pe de altă parte, celulele de grăsime maro sunt astfel colorate, datorită conținutului bogat în mitocondrii. Mitocondriile sunt considerate adevărate uzine energetice pentru celule, deoarece descompun nutrienții necesari, utilizați pentru obținerea de energie.
Așadar, celulele grase maro ard energia, în loc să o depoziteze.
Mamiferele și bebelușii folosesc celulele de grăsime maro, pentru a regla temperatura corpului prin sistemul nervos simpatic.
Atunci când țesutul gras de culoare maro este „activat” de celulele nervoase, acesta consumă o cantitate mare de glucoză și grăsimi, pentru a ajuta la reglarea temperaturii corpului.
Țesutul gras de culoare maro are, de asemenea, ceva numit proteină 1 de decuplare (UCP-1), pe care oamenii de știință o consideră ca având un rol în susținerea creșterii ratei metabolice.
Deoarece combustibilii sunt defalcați pentru ATP, UCP poate face acest proces oarecum ineficient, ceea ce înseamnă că este nevoie de mai multă energie pentru a obține combustibil. Cercetătorii continuă să studieze rolul pe care UCP îl poate avea în combaterea obezității.
Adulții au grăsime maro?
Se știe deja că bebelușii și mamiferele au țesut gras de culoare maro, pentru a ajuta la reglarea termică și se presupune că acest tip de grăsime dispare pe măsură ce organismul înaintează în vârstă. Însă, este oare adevărat?
Un studiu efectuat în 2009, a examinat mai mulți bărbați slabi și obezi pentru a măsura țesutul adipos maro. Cercetătorii au descoperit faptul că adulții au țesut adipos de culoare maro, însă acesta se regăsește în cantități mult mai mici în adulții obezi.
De fapt, IMC-ul (indicele de masă corporală) și procentul de grăsime corporală, au fost corelate negativ cu țesutul adipos maro. Acest lucru înseamnă că dacă aveți un IMC mai mare și mai multe celule de grăsime albă, este mai puțin probabil să aveți niveluri mai mari de grăsime maro în organism.
Prin urmare, cercetătorii studiază dacă nivelurile crescute de țesut adipos maro, pot avea un impact asupra pierderii în greutate și care sunt cele mai bune modalități de creștere a țesutului gras.
Conform unor cercetători din domeniu, grăsimea maro ar putea contribui la arderea totală a caloriilor în mod substanțial, la oameni.
Opriți căldura
Grăsimea maro este stimulată să ardă calorii, atunci când organismul este pus într-un mediu cu temperaturi joase, iar cercetările de specialitate au relevat faptul că adulții puși în medii reci pot activa și pot ajuta la creșterea nivelului de grăsime maro.
Într-un articol științific american, cercetătorul Paul Lee de la Institutul de Cercetări Medicale Garvan din Sydney, sugerează că lipsa variației de temperatură poate juca un rol în cantitatea redusă de celule de grăsime maro, pe măsură ce înaintăm în vârstă.
Desigur, alegerile legate de stilul de viață, cum ar fi dieta și nivelul de activitate fizică, contribuie la riscul de obezitate, însă lipsa variației de temperatură ar putea afecta nivelul țesutului adipos maro din organism.
Așadar, ați putea ajuta la creșterea masei de țesut gras maro și, implicit, la o pierdere semnificativă în greutate, dacă setați temperatura ambientală cu câteva grade mai jos?
Sunt necesare mai multe cercetări în acest sens. Cercetătorii încă determină cât timp sau ce grad de variații de temperatură pot ajuta la stimularea funcției țesutului adipos maro.
Rețineți, totuși, că temperaturile scăzute nu sunt comparabile ca și efect cu un regim alimentar echilibrat, plus efectuarea de exerciții fizice, atunci când vine vorba de pierderea kilogramelor în plus.
Intensificați exercițiile fizice
Ce se întâmplă atunci când nu doriți să vă simțiți inconfortabil într-un mediu mai rece; există o altă modalitate de a crește nivelul de grăsime maro din organism?
Răspunsul este da, însă sunt necesare mai multe cercetări în acest sens, pentru a înțelege mai bine impactul asupra grăsimii maro. Cealaltă modalitate de a crește nivelul de grăsime maro din organism, este reprezentată de exercițiile fizice.
Conform unui articol științific american, exercițiile fizice stimulează eliberarea unui hormon numit irisină, din celulele musculare.
Irisina poate acționa asupra celulelor de grăsime albe, determinându-le să acționeze mai mult ca celulele de grăsime maro (creând celule de grăsime bej). Aceste noi celule de grăsime bej sunt similare cu grăsimile maro, prin faptul că ard mai multe calorii în loc să le depoziteze.
Cu toate acestea, cercetătorii consideră că grăsimea maro este încă optimă pentru potențialul de ardere a caloriilor. În loc să vă concentrați pe transformarea celulelor albe în celule de grăsime bej, poate fi mai avantajos să vă concentrați pe a nu pierde depozitele de grăsime brună și pe creșterea lor în volum.
Un alt posibil beneficiu obținut de pe urma exercițiilor fizice este reprezentat de intensificarea activității UCP-1 în celulele de grăsime maro. Creșterea UCP-1 va crește și nivelul caloriile consumate.
Concluzie
Cercetări recente au arătat că adulții au capacitatea de a avea grăsime maro în organism. A avea mai multe grăsimi maro este asociat cu un IMC mai mic și cu un nivel mai scăzut de grăsime corporală.
Grăsimea maro, spre deosebire de grăsimea albă, arde calorii și contribuie la arderile calorice în general. Grăsimea maro este „activată” atunci când organismul se află într-un climat mai rece, în încercarea de a regla temperatura internă a corpului.
Creșterea nivelului de grăsime maro poate ajuta la pierderea în greutate? Este o posibilitate pe care cercetătorii o studiază în continuare.
O modalitate dovedită de creștere a depozitelor de grăsime maro este climatul rece. Scăderea temperaturii ambientale poate fi o modalitate practică de a ajuta la creșterea țesutului gras de culoare maro, însă este nevoie de mai multe cercetări în acest sens.
Exercițiile fizice pot stimula, de asemenea, formarea de grăsimi maro și chiar pot ajuta la transformarea celulelor albe de grăsime în grăsimi bej, care acționează mai mult ca grăsimile maro, decât ca cele albe, adică utilizează energia în loc să o stocheze.