Femeie servește o masă sănătoasă la un restaurant

Cum să alegeți dieta potrivită pentru nevoile și cerințele dumneavoastră

Cu atâtea posibilități când vine vorba de diete, poate părea aproape imposibilă alegerea celei mai potrivite pentru nevoile și cerințele organismului dumneavoastră. Cu gama de diete foarte diversă disponibilă la momentul actual, care cuprinde absolut tot, de la post extrem și până la diete care susțin că puteți mânca orice doriți, alegerea unei diete care va obține rezultatele dorite și pe care să o puteți urma pe termen lung poate fi extrem de dificilă.

Delimitarea dietelor care sunt prea bune pentru a fi adevărate, de cele care se bazează pe principii științifice solide este doar începutul bătăliei de a alege dieta corectă, așa că iată câteva întrebări pe care trebuie să vi le puneți, atunci când luați în considerare alegerea unei diete potrivite pentru dumneavoastră.

Dieta este similară cu ceea ce deja obișnuiți să mâncați?

Dietele care sunt cele mai ușor de respectat pe termen lung tind să fie cele mai asemănătoare cu ceea ce consumați deja. Cu cât trebuie să faceți mai puține modificări și schimbări, cu atât este mai ușor să urmați dieta și să profitați de beneficii, motiv pentru care chiar și modificări foarte simple, cum ar fi reducerea dimensiunilor porțiilor, pot fi suficiente pentru a vedea rezultatele dorite.

Dacă o dietă este alcătuită din alimente despre care nu ați auzit niciodată sau lucruri pe care nu le-ați consuma în mod normal, probabil că nu va fi cea mai bună opțiune pentru dumneavoastră.

Se potrivește stilului dumneavoastră de viață?

Ca și în cazul întrebării anterioare, acest lucru înseamnă, de asemenea, să vă gândiți la modul în care o dietă se încadrează în obiceiurile dumneavoastră normale și dacă sunt necesare modificări radicale care pot fi greu de menținut.

De exemplu, o dietă care necesită să consumați șapte mese mici pe zi s-ar putea să nu fie opțiunea ideală, dacă aveți o viață ocupată cu puține oportunități de a mânca. În mod similar, dacă trebuie să luați des masa la restaurant ca îndatorire a locului de muncă, o dietă cu înlocuiri ale meselor este cel mai probabil nepotrivită.

O dietă care se potrivește cu ziua, locul de muncă și programul dumneavoastră este esențială dacă doriți să o urmați pe termen lung.

Vă plac alimentele oferite de dietă?

Nu are rost să urmați o dietă restrictivă care implică consumul unui aliment care nu vă place și pe care nu îl consumați niciodată în mod normal. Dacă trebuie să înlocuiți un aliment cheie într-o dietă care este destul de restrictivă, este posibil să compromiteți efectele dietei și, de asemenea, puteți perturba echilibrul nutrițional.

Alegerea unei diete cu care să vă bucurați de ceea ce mâncați, este o modalitate excelentă de a reuși să o încadrați în viața de zi cu zi și de a obține rezultate pe termen lung.

Vă puteți permite să urmați dieta?

Multe diete foarte restrictive necesită achiziționarea de produse dedicate, cum ar fi înlocuitoare de masă, gustări sau chiar mese complete. Alții insistă asupra achiziționării de produse alimentare la prețuri ridicate, cum ar fi alimente organice, carne slabă și pește.

Dacă aveți un buget limitat, cumpărarea constantă a acestor produse scumpe s-ar putea să nu fie fezabilă, ceea ce înseamnă că este posibil să vă recăpătați rapid vechile obiceiuri alimentare, care sunt mai prietenoase cu bugetul dumneavoastră.

Amintiți-vă că există o mulțime de opțiuni atunci când vine vorba de diete, care se adresează bugetelor limitate și, deși unele dintre programele mai scumpe pot fi eficiente, nu este nevoie să cheltuiți mulți bani pe alimente sănătoase în majoritatea cazurilor.

Dieta este prea restrictivă?

Dietele care vă limitează opțiunile alimentare, cantitatea pe care o consumați, momentul în care o consumați sau care vă prescriu cantitatea exactă de calorii pe care ar trebui să le consumați, pot fi dificil de menținut pe termen lung, pur și simplu pentru că din varii motive viața cotidiană intervine și complică mult prea mult îndeplinirea cerințelor stricte.

Dietele de acest gen pot avea efecte nocive asupra vieții sociale, dacă nu puteți servi masa în oraș sau la diferitele evenimente sociale, fără a avea anterior un plan bine pus la punct, ceea ce de cele mai multe ori se traduce în renunțarea la dietă, deoarece intervine prea mult în desfășurarea normală a vieții.

Dieta este prea flexibilă?

La cealaltă extremă, o dietă prea flexibilă sau nu suficient de restrictivă vă poate oferi lacunele de care aveți nevoie pentru a trișa în mod regulat, ceea ce înseamnă că este posibil să nu obțineți rezultatele la care sperați.

Fiți sinceri cu dumneavoastră în legătură cu nivelul de determinare pe care îl aveți; dacă sunteți încrezători că puteți urma un plan de dietă flexibil, fără să trișați, atunci aceasta poate fi o opțiune bună pentru dumneavoastră, însă în cele mai multe cazuri disciplina este cea mai bună și eficientă unealtă.

Vă puteți vedea urmând dieta pe termen lung?

Dietele scurte și la modă pot produce rezultate pe termen scurt, dar rareori duc la întreținere pe termen lung. Atunci când alegeți o dietă, căutați una pe care vă puteți vedea urmând-o și pe viitor, mai degrabă decât doar una care să fie o soluție rapidă.

Este o dietă care vă va ajuta să vă îndepliniți obiectivele?

Dietele diferite se concentrează pe rezultate diferite și sunt mai mult sau mai puțin potrivite pentru obținerea lor. Pentru a alege dieta potrivită pentru dumneavoastră, asigurați-vă că știți exact ce doriți să obțineți urmând dieta, de exemplu pierderea în greutate, scăderea nivelului de colesterol sau îmbunătățirea performanței sportive și apoi alegeți una care să vizeze aceste zone de interes.

Dieta vă îndeplinește cerințele nutriționale?

Multe diete care nu se bazează pe principii științifice și nu au cercetare adecvată în spate pot elimina alimente cheie și, prin urmare, pot genera deficiențe de nutrienți.

Dacă doriți să urmați o dietă mai puțin susținută, este o idee bună să discutați cu un dietetician sau un medic pentru a determina dacă vă va oferi elemenetele nutriționale de care aveți nevoie.

Dieta este potrivită pentru ceilalți membri ai familei dumneavoastră?

Deși nu este esențial ca toată lumea care locuiește în casă să mănânce același lucru, este mai ușor să urmăm o dietă dacă oamenii din jur consumă aceleași lucruri. Alegând o dietă sănătoasă echilibrată care să acopere toate grupele de alimente, întreaga familie poate mânca același lucru, simplificând cumpărăturile și orele de masă, cei care au cerințe energetice crescute consumând pur și simplu porții mai mari, decât cei care au grijă de greutatea lor.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *