Gustare sănătoasă alături de un baton proteic

Cum să alegeți cele mai potrivite batoane energizante pentru nevoile dumneavoastră

Deși batoanele energizante nu este indicat să facă parte din dieta zilnică, uneori pot reprezenta o gustare rapidă și convenabilă. În general, o dietă alimentară sănătoasă ar trebui să fie alcătuită din cât mai multe alimente neprocesate, proaspete și naturale. Cu toate acestea, în anumite situații, un baton energetic vă poate furniza toate elementele nutritive de care aveți nevoie, într-un mod ușor de digerat, oferind vitamine, minerale și proteine, precum și un impuls de energie.

Totuși, nu toate batoanele energizante sunt create în mod egal, ceea ce înseamnă că atunci când alegeți să consumați un astfel de baton, ar trebui să vă bazați pe nevoile dumneavoastră din momentul respectiv.

Este important să vă uitați la conținutul nutrițional al batonului de energie înainte de cumpărare, pentru a vă asigura că nu este doar o bomboană deghizată ca un produs sănătos.

Ce trebuie să căutați într-un baton energizant

Înainte de efectuarea unui antrenament fizic, veți avea nevoie de un plus de carbohidrați, pentru a avea energie. Proteinele, grăsimile și îndulcitorii artificiali trebuie evitate, deoarece pot încetini golirea gastrică și pot duce la o senzație de lentitudine.

Multe batoane energetice sunt prea bogate în aceste substanțe nutritive, pentru a fi gustări bune înainte de antrenament, deci poate fi mai bine să optați pentru o gustare diferită cu conținut ridicat de carbohidrați, cum ar fi fructe sau o felie de pâine prăjită.

Dacă alegeți un baton de energie, cel mai bine este să fie unul care conține maltodextrină, care este absorbită mai repede decât alți carbohidrați și, prin urmare, vă oferă rapid energia de care aveți nevoie.

De asemenea, se recomandă consumul de batoane energetice cu conținut scăzut de fibre, deoarece sunt mai blânde cu sistemul gastrointestinal.

În timpul antrenamentelor fizice

Dacă antrenamentele fizice durează mai puțin de o oră și jumătate, probabil că nu este nevoie să vă opriți pentru o gustare, deoarece veți avea suficient glicogen stocat pentru a vă furniza energie corpului. Cu toate acestea, dacă sesiunile dumneavoastră de antrenament durează mai mult de atât, un baton energizant poate fi o modalitate bună de a vă asigura un mic impuls de energie.

Mulți oameni consideră că gelurile sau băuturile sportive sunt o formă de energie mai ușor de digerat în timpul exercițiilor fizice, dar dacă totuși optați pentru un baton de energie, alegeți unul pe bază de miere.

Mierea conține fructoză care este absorbită mai încet, precum și glucoză care este absorbită mai repede și, prin urmare, oferă energie rapidă, care durează o perioadă mai lungă de timp, menținând nivelul zahărului din sânge stabil.

Pentru recuperare după un antrenament fizic

După efectuarea unui antrenament fizic, aveți nevoie în mod ideal de proteine pentru a repara leziunile musculare, de carbohidrați pentru a înlocui depozitele de energie și de puțină grăsime pentru a repara celulele. În timp ce acest lucru poate fi obținut cu ușurință printr-o masă echilibrată, dacă nu puteți mânca în primele două ore de la un antrenament, un baton energetic este o opțiune viabilă pentru recuperarea organismului.

Căutați un baton cu aproximativ 200 de calorii și 5 până la 10 grame atât de proteine, cât și de fibre, cel puțin 30 de grame de carbohidrați și 5 până la 10 grame de grăsimi.

Pe post de gustare

Atunci când alegeți un baton energetic pe post de gustare portabilă, este important să fiți conștienți de conținutul de calorii, care ar putea fi mai mare decât aveți nevoie pentru o gustare între mese. Alegerea batoanelor cu conținut scăzut de calorii sau consumul unei jumătăți de baton pot fi recomandate, în cazul în care sunteți atenți la greutatea corporală.

Încercați să optați pentru un baton cu cel puțin 1,5 grame de fibre și 5 până la 10 grame de proteine, deoarece acestea vor ajuta la menținerea senzației de sațietate pentru mai mult timp. Conținutul de grăsimi trebuie să fie mai mic de 2 grame, iar cel de zahăr mai mic de 15 grame pe baton.

Ca un înlocuitor pentru o masă

Dacă nu aveți timp să luați masa, un baton energizant poate fi un mod eficient de a obține caloriile și nutrienții de care aveți nevoie. Dat fiind faptul că încercați să înlocuiți o întreagă masă cu un singur baton energetic, este recomandat să alegeți unul cu un conținut de aproximativ 350 până la 500 de calorii, cel puțin 10 grame de proteine și, în mod ideal, suplimente precum semințe, ovăz sau fructe uscate.

Un fruct și puțină apă, în plus față de un baton energizant, pot reprezenta o masă mai completă.

Dezavantajele batoanelor energetice

Deși au momentele lor de glorie, batoanele energetice nu ar trebui să devină o parte a dietei de zi cu zi. Este important să ne amintim că acestea sunt, de obicei, bogate în calorii și, prin urmare, ar putea duce la creșterea în greutate, dacă nu obișnuiți să aveți un stil de viață activ care să ardă toate caloriile consumate.

Sunt, de asemenea, foarte scumpe, în timp ce nu sunt cel mai eficient mod de a obține elementele nutriționale de care aveți nevoie.

Un alt dezavantaj este reprezentat de faptul că multe batoane energetice conțin aditivi și îndulcitori alimentari, care nu ar trebui să fie frecvent consumați în cadrul unei diete sănătoase.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *