Femei susțin un antrenament de aerobic cu greutăți într-o sală de forță

Cum să alegeți cel mai bun tip de dietă pentru tipul dumneavoastră de corp

Zona de genomică nutrițională urmărește modul în care caracteristicile genetice ale unui individ joacă un rol în dieta alimentară și starea sa generală de sănătate. Acest domeniu relativ nou de cercetare poate ajuta pe viitor la determinarea planificării de diete individualizate, în funcție de genetica indivizilor. În timp ce anumiți indivizi pot înregistra rezultate mai bune pe urma unei diete scăzute în carbohidrați, alții se pot descurca mai bine cu o dietă vegetariană. Deocamdată, sfaturile nutriționale bazate pe genetică sunt încă la început de drum. Unele companii oferă teste genetice nutritive, dar acestea sunt destul de costisitoare.

Înainte ca genomica nutrițională să fie înțeleasă pe deplin și pusă în practică cu ușurință, puteți să urmați recomandările privind alegerea celui mai bun tip de dietă pentru tipul dumneavoastră de corp.

Deși există multă variație individuală bazată pe istoricul medical personal, unele sfaturi generale privind dietele pot fi aplicate pentru tipul dumneavoastră de corp.

Nu confundați acest lucru cu alegerea celui mai bun tip de dietă în funcție de grupa dumneavoastră de sânge, deoarece nu există încă cercetări științifice care să susțină această abordare.

Cel mai important aspect când vine vorba de consumul adecvat pentru fiecare tip de corp în parte, este reprezentat de alegerile pe care le puteți menține pe termen lung.

În caz contrar, veți ajunge prinși într-un cerc vicios, în care veți încerca să țineți diete care nu sunt potrivite pentru dumneavoastră, la care veți renunța după câteva săptămâni, trecând în extrema cealaltă de consum alimentar excesiv.

Grupa de sânge

Alegerea celei mai potrivite diete pentru grupa dumneavoastră de sânge, se bazează în principal pe cartea lui P.J. D’Adamo. Ideea din spate este că alimentele pot reacționa cu grupa de sânge, iar consumul de alimente potrivite pentru grupa de sânge, determină o digestie mai bună și eficientă.

De exemplu, persoanelor cu grupa de sânge O li se recomandă să consume o dietă bogată în proteine, în timp ce persoanelor cu grupa de sânge de A li se recomandă să consume o dietă mai degrabă vegetariană.

Nu există o validitate științifică pentru raționalizarea acestei abordări dietetice. Unii oameni scapă de kilogramele în plus, alegând dieta bazată pe grupa de sânge, doar pentru că respectă o dietă alimentară mai sănătoasă și echilibrată, dietă de care probabil ar putea beneficia oricum cei mai mulți dintre indivizi.

Un studiu din 2014 care a analizat aportul alimentar de la mai mult de 1.400 de oameni, a concluzionat că aderarea la o dietă specifică grupei sanguine nu a fost asociată cu îmbunătățiri ale stării generale de sănătate, pe baza grupei de sânge a participanților.

Indivizii care au urmat abordarea alimentară pentru grupa de sânge A, au înregistrat, în medie, IMC-uri mai mici (indice de masă corporală), însă asta a fost valabil pentru persoanele cu toate grupele de sânge.

Formă de pară

Persoanele cu corp în formă de pară tind să stocheze excesul de grăsime în jurul șoldurilor, coapselor și a posteriorului.

Acest tip de formă a corpului este mai frecvent întâlnită la femei. Persoanele care au această formă a corpului, susțin că indiferent de ceea ce mănâncă, grăsimea se depune în exact aceleași zone.

Vestea bună pentru acest tip de corp este că grăsimile depozitate în partea inferioară a corpului, au tendința să reprezinte mai puțin un motiv de îngrijorare din perspectiva stării generale de sănătate.

Există anumite voci din domeniul de nutriție și sănătate, care susțin că indivizii, în special femeile, care au corpul în formă de pară, ar trebui să consume un aport mai scăzut de grăsimi, pentru a ajuta la reducerea riscului de creștere în greutate. Este important, de asemenea, să existe un aport bazat pe alimente cu carbohidrați complecși, proteine slabe și multe fibre.

Aderarea la acest tip de alimentație ar putea fi benefică, însă se conturează necesitatea unui corp mai mare de cercetări științifice în acest sens.

Ceea ce poate ajuta, de asemenea, pentru acest tip de corp, este efectuarea de exerciții fizice corespunzătoare. Exercițiile de rezistență pot ajuta la formarea de masă musculară în partea superioară a corpului și la menținerea părții inferioare a corpului tonifiată.

Forma de măr

Persoanele care au corpul în formă de măr, tind să stocheze excesul de grăsime în partea de mijloc a corpului. Bărbații și femeile care au intrat la menopauză au mai multe șanse să aibă această formă a corpului.

Preocuparea pentru acest tip de corp este reprezentată de grăsimea din jurul secțiunii intermediare, care poate crește riscul de boli cardiovasculare și de alte probleme cronice de sănătate.

Persoanele cu acest tip de corp pot înregistra niveluri de insulină mai mari și/sau să fie expuse riscului de niveluri mai mari de zahăr din sânge. Din această cauză, următorii pași pentru menținerea nivelului scăzut al glicemiei ar putea fi în special benefici.

Reducerea zaharurilor adăugate și reducerea aportului de carbohidrați pot fi benefice pentru acest tip de corp.

Indiferent de forma corpului, exercițiile fizice sunt importante. Exercițiile aerobice pot ajuta la pierderea în greutate și la sensibilizarea organismului la nivelurile de insulină, dacă este nevoie.

Variația individuală

Unele persoane pot fi la jumătatea drumului dintre forma de pară și forma de măr a corpului, în timp ce altele nu se potrivesc în nici una din categorii. Alte predispoziții genetice pot avea, de asemenea, un rol în a determina ce tip de dietă ar fi cu adevărat cea mai potrivită pentru tipul dumneavoastră de corp.

Însă, momentan putem spune că cercetările științifice mai au multe de testat și demonstrat, înainte de a putea oferi formula ideală, care să ofere fiecărui individ dieta ideală pentru el, în funcție de caracteristicile sale genetice.

Cu privire la efectuarea de exerciții fizice, recomandările generale indică o varietate de exerciții aerobice și de forță.

Cu toate acestea, în funcție de vârstă și istoricul medical, puteți primi recomandări individuale, de la un antrenor personal.

Ce se poate aplica tuturor cazurilor?

Cu toate acestea, pot exista câteva sfaturi comune de nutriție, de pe urma cărora poate beneficia oricine, indiferent de tipul de corp.

Reducerea zahărului și a caloriilor goale din dietă, poate fi de ajutor pentru toate tipurile de corp. Dacă nu ați aflat asta încă, consumul unei varietăți de fructe și legume este, de asemenea, recomandat pentru dietă.

Consumul de cantități adecvate de lichide și de fibre sunt importante, precum este și obținerea aportului recomandat de vitamine și minerale în fiecare zi, de preferință din surse alimentare, dacă este posibil.

Dacă nu știți de unde și cum să începeți să oferiți corpului dumneavoastră alimentele de care are nevoie, în funcție de forma sa, puteți începe cu aceste sfaturi, care se pot aplica tuturor.

Concluzie: alegerea celei mai bune diete pentru corpul dumneavoastră

Ar trebui să mergeți mai mult pe o dietă mediteraneeană, vegetariană, paleo etc.? Cercetările sugerează că oamenii pot slăbi cu ajutorul a numeroase și variate tipuri de dietă.

Un aspect foarte important este reprezentat de ce dietă puteți menține pe termen lung, care să vă ofere un echilibru alimentar sănătos.

Genomica nutrițională continuă să descifreze limbajul de prescriere a dietelor pe baza geneticii indivizilor. Există câteva orientări generale privind dieta, bazate pe forma corpului, dar există și ghiduri nutriționale de bun-simț de care toată lumea poate beneficia.

Rețineți că ideea de a mânca pentru o anumită grupă de sânge nu a fost validată de cercetările științifice.

Trecerea la un consum alimentar mai sănătos și reducerea alimentelor cu calorii goale, poate fi avantajoasă pentru oricine, independent de grupa de sânge.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *